Rakim - Gods Network (Reb7rth) (2024)

Label: Holy Toledo

1. Be Ill (3:47)

met Kurupt en Masta Killa

2. Now Is the Time (3:44)

met Compton Menace, B.G. en Hus KingPin

3. Love Is the Message (5:05)

met Louis King, Snoop Dogg, Sally Green, Kobe Honeycutt, Nipsey Hussle en Planet Asia

4. God's Playground (5:00)

met Fred the Godson, Skyzoo, 38 Spesh en DMX

5. Pendulum Swing (6:56)

met La the Darkman, Chino XL, KXNG Crooked en Canibus

6. International (3:52)

met Tristate, Kool G Rap en Joell Ortiz

7. Sign of Se7en (3:46)

met Method Man, Big Twins, Prodigy en X-Raided

avatar van Silky & Smooth
Een bont gezelschap van interessante en (redelijk) interessante gasten; alle drie kusten zijn aanwezig. Gelukkig ook veel oudgedienden, al is het maar de vraag of die tegenwoordig nog garant staan voor kwaliteit. Tel daarbij drie inmiddels overleden artiesten, waarvan je mag hooen dat de verses nog in levende lijve zijn opgenomen.

Persoonlijk zijn mijn verwachtingen erg laag, maar hoe dan ook een album om naar uit te kijken! Het blijft toch Rakim…

avatar van Yestsida
Silky & Smooth schreef:
Tel daarbij drie inmiddels overleden artiesten

Het zijn er vier zelfs! Nipsey Hussle, Fred the Godson, DMX en Prodigy.

Persoonlijk heb ik ook wel zin in een nieuw project van Rakim, al vrees ik dat hij volledig ondergesneeuwd zal worden door het legioen van gastartiesten. Niet de minste namen, maar meer Rakim had geen kwaad gekund.

Yestsida schreef:

Het zijn er vier zelfs! Nipsey Hussle, Fred the Godson, DMX en Prodigy.

Nipsey helemaal vergeten…

avatar van Arrie
Be Ill is volgens Genius door Rakim zelf geproduceerd en die beat is niet verkeerd! Ik wist niet dat hij dat kon.

avatar van thomzi50
Als ik het goed heb begrepen, dan produceert Rakim alles op deze plaat zelf. En is dit zelfs min of meer een producersalbum, wat deels de vele gastartiesten verklaart. Maar ik neem aan dat hij toch ook vaker zal rappen, ook gezien zijn gedreven verse op 'Be Ill'.

Best aardig nummer trouwens, al vind ik Masta Killa zelfs voor zijn doen wat slaperig rappen, en ook Kurupt heeft weleens scherper geklonken. Oftewel: Rakim is de sterkste, en klinkt alsof hij het hele nummer wel zou kunnen dragen. Terwijl die beat nou ook weer niet zo sprankelend is. Ofwel: ik weet niet of dit nou het project is dat ik het liefst van Rakim zou horen. Maar naar werk van zijn hand blijf ik wel altijd benieuwd.

avatar van Arrie
Aardig ja. Maar ik merk wel dat ik nergens opveer. Het is gewoon ouderwetse degelijkheid.

avatar van Septua
Silky & Smooth schreef:

Nipsey helemaal vergeten…

Vanaf heden vijf helaas, Chino XL.

avatar van Yestsida
Mja.

Rakim, The God MC. Volgens velen de beste MC dat ooit geleefd heeft, of toch zeker één van de absolute top. Het is inderdaad een heerlijke MC, al ben ik eigenlijk alleen bekend met zijn solowerk. The 18th Letter: The Book of Life en The Master vind ik echt heerlijke albums, The Seventh Seal is echter toch een goed voorbeeld van een 80's-rapper die nog relevant wou zijn.
Paid in Full van Eric B. & Rakim heb ik ook al enkele malen beluisterd. Dat album kan ik de laatste jaren zeker waarderen, al klinkt het wel heel gedateerd hoor (wat jammer genoeg vaak is met Hip Hop uit de jaren '80). Leuk als je er toen al bij was, als je moet teruggaan vind ik het toch wat minder interessant.

Deze EP is echter geen project van Rakim als rapper... hij heeft enkel strofes op Be Ill en Now Is the Time, op de rest horen we hem enkel de refrein en/of de intro's/outro's doen! Dat is wel heel jammer aangezien hij op die kleine momenten nog steeds geweldig klinkt en ik hem graag veel meer gehoord had. Vooral zijn bijdrage op Be Ill vind ik echt genieten. G.O.D.'s NETWORK (REB7RTH) is een projectje van Rakim als producer.

Als producer doet hij het niet slecht, zeker niet. Met momenten doet hij het wel heel goed zelfs, wederom refereer ik bijvoorbeeld graag naar de opener. Graag had ik hemzelf gewoon veel meer horen rappen en kon er behoorlijk gesnoeid worden in gastartiesten.
Daarbij is de EP ook niet goed gemastered, de volumeknop moet geregeld bijgedraaid worden als er een nieuw nummer tevoorschijn komt.

KXNG Crooked is een meester op de mic, dat bewijst hij ook weer op Pendulum Swing. Kurupt is oké op Be Ill, al vind ik hem daar ontzettend geforceerd overkomen. B.G. was een leuke verschijning op op Now Is the Time. Leuk om Kool G Rap nog eens voorbij te horen komen op International, ook Joell Ortiz doet het goed en Method Man is uiteraard ook graag gezien op Sign of Se7en. Wijlen Prodigy deed het trouwens ook goed op de hekkensluiter.
De overige gastartiesten hebben gewoon niet echt een indruk achtergelaten vrees ik. Slecht was het nergens, deze EP nodigt eigenlijk gewoon niet uit om veel te herbeluisteren.

Daarbij ben ik ook niet overtuigd dat Snoop Dogg en DMX wel écht gecrediteerd kunnen worden als gastartiesten... het is niet dat ze rappen op de EP. Zeker Snoop Dogg zijn bijdrage is wel héél miniem.

Yestsida schreef:

Wel een typisch DMX-gebedje toch? Dat overigens totaal overbodig en misplaatst is hier…

avatar van Silky & Smooth
Lasttig te beoordelen album. Enerzijds ben ik best wel verrast. Ik draai het album regelmatig met plezier. Lekkere boom bap beats die eerder fris en modern klinken dan gedateerd. Verder zijn er, tegen mijn verwachtingen in, weinig gasten die verzaken. Dit alles in combinatie met de korte speelduur maakt dit tot een aangenaam projectje.

Alleen... iets kritischer bekeken zijn bovenstaande punten ook direct de punten die mij ergens tegen staan. Het album is wel erg kort. Zeker als je hier 15 jaar op hebt zitten wachten. Ondanks dat ik de producties fijn vind, klinken ze – en ik weet dat ik mij op glad ijs begeef – alsof ze door een rapper gemaakt zijn. En zoals gezegd doen de gasten prima hun ding, maar er zijn weinig die echt positief opvallen. Het is erg tof om B.G. weer eens te horen en ook Kxng Crooked, Nipsey Hussle, Canibus en met name La The Darkman komen echt sterk. Verder is toch veel vervangbaar of overbodig, zoals de feature van DMX. Hierop aansluitend komen we bij de grootste 'tegenvaller': het gebrek aan The God himself... die beperkt blijft tot een paar verses, intro's en refreinen. Juist op zijn verses laat hij duidelijk horen dat het gros van de gasten net zo goed thuis had kunnen blijven. Hij rapt bijzonder fijn, rustig en beheerst als altijd. Echt een groot gemis op dit album. Ik kan mij ook niet voorstellen dat men zolang heeft zitten wachten op een produceralbum van Rakim.

Conclusie is dus dat het niet de tegenvaller is die ik had verwacht.

avatar van thomzi50
Inderdaad best oké, deze plaat. Ik vind het wel een raadsel dat de grote verhalenverteller Rakim, door velen en ook zeker door zichzelf aangemerkt als een van de invloedrijkste, misschien wel beste rappers ooit, amper nog lijkt te willen rappen. Terwijl hij het duidelijk wel kan. Dit voelt niet als een comeback-werk of als iets waar jaren op gebroed is. Het album voelt eerder als een project dat een artiest tussen andere grote werken door maakt, met veel plezier en zorgvuldigheid, zonder al te veel pretentie.

avatar van Minneapolis
Ik dacht dat Big Daddy Kane ook een paar nieuwe nummertjes had opgenomen met Rakim & Nas. En ik meen ook LL Cool J ook meedoet (iets met New York) Of dat weer een ander project?

avatar van Willemsb
Sinds vorige week is hier een nieuwe versie van uitgekomen; The RE-UP. Andere beats en op sommige nummers andere rappers dan vorig jaar. Op Be Ill rappen nu ene Rim en Eddie Kaine mee. Zo is dat het geval bij meerdere nummers het geval + er is een extra track toegevoegd: Not to be defined.

Ik volg 'The Ra' niet helemaal. Wat is hier nu precies de bedoeling van?

Ik vond de originele overigens wel vet. Stiekem best veel geluisterd. Totaal eens met thomzi50 en Silky & Smooth.

avatar van Silky & Smooth
‘The Re-Up’ is een remix album van de populaire underground producer Big Ghost Ltd, min of meer vergelijkbaar met ‘The Lost Tapes’. Rakim heeft daar dus minder of zelfs niets mee te maken op artistiek niveau. Eddie Kaine en Rim zijn vaste gasten (of samenwerkingen) bij Big Ghost. Vooral de Eddie Kaine projecten met Big Ghost zijn wat mij betreft de moeite waard om te checken, als je hem nog niet kent.