Jónsi - First Light (2024)

IJsland

3. Green Meadow (2:16)
  4. Clearing (5:57)
  5. Cherry Blossom (3:11)
  6. In Plain View (1:59)
  7. Wishful Thinking (2:03)
  8. Forest Trill (3:13)
  9. Undercurrent (4:14)
  10. Willow (4:06)
  11. Stillness (1:38)
  12. Floweret (2:52)
  13. Over the Fence (3:33)
  14. Flutterby (6:05)
First Light is een verrassing, want ik had helemaal niet in de gaten dat Jónsi met een nieuw solo-album zou komen.

Toen ik de hoes zag dacht ik gelijk aan het Nick Cave album Ghosteen, niet mijn favoriete Cave.

En dan de vraag: wat gaat ie ons nu weer brengen?! Nou, orkestrale nummers een beetje voortbordurend op de laatste Sigur Rós, maar dan zonder Jónsi want die horen we hier niet zingen. Een zegen voor de mensen die zijn 'zang' niet trekken, maar ik vind het toch wel een gemis.
Misschien leuke muziek voor in de wachtkamer van je yoga-lerares, maar zo voor mij in huis heb ik er niet zo veel mee.

Ja, ik vind dit net wat prettiger dan zijn ambient albums; dat is omdat ik wat meer heb met bombast en orkestraal, maar dat wil niet zeggen dat ik dan laaiend enthousiast ben. Kwetterende vogels zijn het niet voor mij. Zeker, 3* is voldoende, en het is een prima album om een beetje op weg te dromen, maar ik hoor er geen meesterwerk in. Het kabbelt lekker voort zullen we maar zeggen. En aangezien ik niet aan yoga doe moet het maar gewoon thuis gedraaid worden. Of dat heel veel gaat gebeuren valt te betwijfelen. Ik hou van kitsch, maar dit is met iets té kitscherig allemaal. Het lijkt of Jónsi het paradijs wil uitbeelden in muziek of zo, en laat ik daar nou niet zo veel mee hebben.