Fischer-Z - Red Skies Over Paradise - The Berlin Sessions (2022)

1 stem

Label: So-Real

1. Berlin (4:29)
  2. Marliese (3:51)
  3. Red Skies Over Paradise (3:40)
  4. In England (3:14)
  5. You'll Never Find Brian Here (2:12)
  6. Battalions of Strangers (4:42)
  7. Song and Dance Brigade (2:39)
  8. The Writer (3:07)
  9. Bathroom Scenario (3:45)
  10. Wristcutters Lullaby (2:32)
  11. Cruise Missiles (4:12)
  12. Luton to Lisbon (1:51)
  13. Multinationals Bite (3:10)
avatar van RonaldjK
geplaatst:
Waarom zou je de liedjes van Red Skies over Paradise na een dikke veertig jaar opnieuw opnemen in de studio, solo met alleen je elektrische gitaar?
Omdat de muziek en teksten zeggingskracht hebben, denk ik. Zo beleefde ik dat in ieder geval in 2023 bij een concert van hem en gitaar Parrot, waarbij alleen zitplaatsen waren.

De anekdotes en teksten komen dan bovendien beter binnen. In de Berlijnse studio Wong nam hij de dertien liedjes in dertien uren op, inclusief (na)productie en mix. Met het tekstboekje erbij luistert Red Skies Over Paradise - The Berlin Sessions als een lichte versie van het klassieke album, wat wonderwel goed werkt.

Nu ik 31 maanden later het album nog eens afspeel, weet ik onmiddellijk hoe leuk het concert was en waarom de teksten extra goed binnenkomen. Ze vertellen in alle gevallen een kort verhaal, eentje dat steeds weer boeit. Wonderlijk genoeg blijven de liedjes zonder toetsen, bas en drums simpel overeind. Watts' stem is rafeliger en lager geworden, maar wint daardoor aan zeggingskracht.

Vanavond een dikke vier sterren voor een album dat eigenlijk een tussendoortje is. Maar die kunnen ook smaken; kies maar eens drie favorieten, de keuze is te groot...