John Scofield - This Meets That (2007)

Jazz
Label: EmArcy

1. The Low Road (4:56)
  2. Down D (5:34)
  3. Strangeness in the Night (7:14)
  4. Heck of a Job (7:23)
  5. Behind Closed Doors (5:29)
  6. House of the Rising Sun (7:25)
  7. Shoe Dog (8:12)
  8. Memorette (6:35)
  9. Trio Blues (4:16)
  10. Pretty Out (4:31)
  11. I Can't Get No Satisfaction (3:07)
avatar van sq
sq
Een heel fijn plaatje, dit. Naast het prettige gitaarwerk is de ritmesectie, altijd belangrijk voor mijn oordeel, hier zeer sterk. Dan krijg je funky geluiden zoals bij Heck of a Job , maar ook het openingsnummer durf ik wel ´funky´ te noemen; het nam mij meteen mee bij eerste beluistering. Trio Blues is wat traditioneler, maar hier kan ik echt van de drums genieten.

Raar is dan toch weer die voorliefde voor dat Satisfaction. Zo vaak gecovered, en altijd waardeloos. Bij House of the Rising Sun ligt dat iets anders, op de een of andere manier leent dat nummer zich er beter voor, en het misschien toch wel wat geforceerd improviseren rond de hoofmelodie gaat er toch wel goed in. Sinéad O´Connors acapellaversie, iets heel anders, is ook aan te raden, trouwens.

Weet iemand de oorsprong van de andere nummers? Ik zag dat Pretty Out al eerder door Scofield op de plaat was gezet, maar ook bij Behind Closed Doors had ik een associatie van iets ´ver weg´, maar kon het niet plaatsen; de melodie klinkt erg vertrouwd en ik zou het dan wel bijzonder vinden als dit origineel was. Nu is Behind Closed Doors een zeer veel voorkomende titel dus ik kon het niet meteen vinden.

Het was voor mij pas de tweede kennismaking met Scofield, en het bevalt me beter dan ik op voorhand vermoedde.