Maan - Eclips (2024)

Label: 8ball

1. Soms Regen Ik Ook (3:26)
  2. Rondje van de Zaak (2:39)
  3. Apotheek (2:57)
  4. Overgave (2:20)
  5. Paranoia (3:14)
  6. Vogue (2:58)
  7. Lilly (3:52)
  8. Rode Engel (3:33)
  9. Vermomd Entree (2:51)
avatar van jordkaka
Van Maan als guilty pleasure naar oprecht goede nummers. Ik vind de producties sterk verbeterd. Het had wat meer een geheel kunnen zijn. Nummers Soms Regen Ik Ook, Rondje van de Zaak en Lily vind ik heel goed.

Maan zet een gedurfde stap in haar carriere. Ze wil niet meer aan de verwachtingen voldoen en durft zich los te maken van haar publiek. Maar dat dat zo rigoreus zou uitpakken had ze denk ik zelf ook niet verwacht. De ontvangst van de singles tot dusverre is niet eens lauw maar ijskoud.

Dus het was wachten oo het totaalplaatje, dit nieuwe album dat een samenhangende artistieke visie moet laten zien. Is dat gelukt? Ja en nee.

Vergelijkingen liggen natuurlijk meteen op de loer.
Froukje: talig en catchy, S10: doorleefd en authentiek, Merol: bravoureus en speels, Eefje: artistiek en gelaagd.

De vraag is hoe Maan past in dit rijtje, want op alle kwaliteiten legt ze het af tegen bovengenoemden. Haar teksten zijn hier en daar erg gezocht (marionet van de duivel, bestuurd door andere handen dan mezelf, gevangen in een net. WTF?). Daarbij klinkt ze veel te lieflijk en clean. Ik proef geveinzde diepte en artisticiteit. Maan wil zo graag. Om nog maar te zwijgen over het eeuwige geklaag over de roem. Ga dan bij Albert Heijn werken.

Niettemin maakt het productionele werk van Sim Fane en Klangstof deze plaat aangenaam om naar te luisteren. En sommige nummers stijgen duidelijk boven het middelmatige uit. Het valt me ook op dat haar ballads minder zoetsappig en sentimenteel zijn, mede dankzij de electronische beats. Het maakt het rauwer en echter en veel beter te verteren dan op haar vorige album.

Na de eerste drie singles kreeg ik er een hard hoofd in. Ik vind Rondje van de Zaak en Paranoia niet slecht maar ook niet sterk. Vermomd Entree is een sterk nummer, ondanks de matige titel. Andere hoogtepunten zijn: Some Regen Ik Ook, Apotheek en Rode Engel, alle drie prima albumtracks. De instrumentale break in het laaste nummer is heerlijk.

Lily is ouderwets zoetsappig, Vogue is cute maar ook klef. Overgave is erg Goldband, een dissonant op het album en ook het minste nummer als je het mij vraagt.

Na zoveel kritiek is het ook wel zo eerlijk om vast te stellen dat Maan hier dus wel degelijk een gedurfde stap zet. Ze is duidelijk op zoek naar meer credibility en wil ontsnappen aan het door Roxy Dekker en andere overheerste puberhit sentiment. Maar het is druk aan de overkant bij de alternative pop. Er is veel kwaliteit en Maan mist (nog) het onderscheidende vermogen om zich daar een sterke positie te verwerven. Desalniettemin is deze plaat een duidelijke stap voorwaarts in haar muzikale ontwikkeling. Of het een slimme stap was zal de tijd uitwijzen want ze laat ook een hoop achter.

avatar van Edwynn
Kort albumpje. Het lijkt wel grindcore.

Klinkt gewoon heel lekker. Stem vermengt goed met de elektronica. Zal live goed werken. Echt, er wordt veel slechters de hemel in geprezen. Maar ja, het is Maan maar. Lekker doorgaan.

avatar van Mausie
Mausie (crew)
bangbang schreef:

Hier sla je de spijker volledig op zijn kop. Aan de producties ligt het echt niet, Maan past gewoon niet in dit plaatje. Er moet wel heel veel veranderen aan haar zang(lijnen) en teksten, wil ze een plekje in deze hoek van de muziekwereld afdwingen.

avatar van StefanK
Maan twee jaar geleden tegen 3voor12: “Ik heb net een album uit dat een hoofdstuk afsluit. Nu wil ik juist een alternatievere kant op, iets minder dat commerciële. Ik word vet geïnspireerd door artiesten als Goldband, S10, Froukje, De Jeugd en Fresku. Muzikaal mag het allemaal iets minder braaf. Ik wil gewoon béúken.”

Nou, ze heeft in ieder geval woord gehouden. Moet wel eerlijk toegeven: Soms Regen Ik Ook en Vogue zijn enigszins best te pruimen.

Wel raar, een gekozen titel of zin zoals hierboven wordt genoemd: Soms regen ik ook. Huh? Is dit nou echt de nieuwe vorm van Nederlandse poëzie geworden? Net zo vreemd als de laatste albumtitel van Roxeanne Hazes die zei 'dat tijd mooie dingen gaat doen'...

En dan is er nog Maan's uitspraak in haar liedjes. Ik vond en vind haar articulatie soms erg slecht. Zo ook hier weer. In het voor-refrein van Vermond Entree lijkt ze bijvoorbeeld 'wereldSLET' te zingen, terwijl de tekst - als ik genius.com moet geloven - toch echt "Terugweg tussen met uitweg, wereld sluit" is...

avatar van tnf
tnf
Gokje: haar volgende album klinkt ofwel als de 'oude' Maan, ofwel Roxy Dekker-achtig, in de hoop weer wat te verkopen.

En zo ja, dan wordt er vast een mooi verhaaltje omheen verzonnen.

In België gaat het ook al niet goed, daar worden optredens afgelast.

StefanK schreef:

Met het grote verschil dat De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen van Roxeanne Hazes wel een goede track is. Erg goed zelfs.

avatar van Hans Brouwer
bangbang schreef:
Maan wil zo graag.
Wat wil Maan zo graag? Wellicht kan ik haar van dienst zijn!

avatar van GrafGantz
Hans Brouwer schreef:
Wat wil Maan zo graag? Wellicht kan ik haar van dienst zijn!

Ouwe snoeperd!