The Buttertones - Face to Face with Fantasy (2024)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Face to Face with Fantasy (4:10)
  2. Jarring (2:54)
  3. Awesome Monster (2:25)
  4. Judy Do a Spin (3:21)
  5. Sweetest Sweetheart (3:06)
  6. Bye Guy Gotta Fly (4:13)
  7. Chaos Reigns (2:56)
  8. Fingerwoman Found (3:12)
  9. You're Gonna Die (2:58)
  10. Let the Songbird Drink (3:55)
  11. Weight of Blood (2:24)
avatar van blur8
4 jaar geleden waren The Buttertones uit L.A. voor mij de ontdekking van het jaar. Op hun Jazzhound album hoorde ik een wonderlijk smeltkroes van ontelbare genres waaronder Surfrock, Croonerzang, Garage, Jazz Wave, Avantcarde ….. Maar vlak na de release van JazzHound ging het faliekant mis, omdat de bassist uit de band moest door een #MeTo-tje en ook de sound bepalende Saxofonist vertrok.

Het heeft de overgebleven Richard en Cobi enkele jaren gekost om een nieuwe band te smeden met andere mensen op bass en drums. Nieuw is ook de toevoeging van een zangeres en een keyboard. Dat heeft op dit eerste album met de nieuwe bezetting best wat veranderingen in sound tot gevolg. Zowel zangeres Mimi en het keyboard maken het groepsgeluid wat vriendelijker en daardoor iets minder eigen omdat de karakterestieke surfsound verleden tijd is.
Maar wat gebleven is zijn de inventieve composities en meltingpot aan stylen. Vooral als het tempo omhoog gaat word moeiteloos het nivo van het vorige album gehaald met als hoogtepunt Chaos Reigns.
Welkom terug Buttertones en kom vooral eens naar Europa te beginnen op bijvoorbeeld London Calling.

avatar van blur8
En daar waren ze in de Melkweg OZ :