Urge - Here / After (2024)

Frankrijk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Of Georgics (4:01)
  2. Surrenders (4:32)
  3. Convenience (2:54)
  4. In Tenebris (5:00)
  5. Desolated Auguries (4:41)
  6. Homecoming (4:46)
  7. Corrupted (4:38)
  8. Stab Another Back (4:04)
  9. Here / After (8:43)

avatar van jeanmaurice
Klinkt op het eerste gehoor niet slecht. De muzikale omlijsting is mooi, alleen die vermaledijde zang is zoals ik al vaker heb opgemerkt vaak de zwakste schakel bij nieuwkomers, zo ook hier. De afsluiter en titelsong Here/After vind ik het nog het sterkst dankzij de nodige galm op de zang, dat weer wel. Het album nodigt me wel uit om het vaker te luisteren. Zeker geen slecht debuut.

Here/After | Urge - urge-band.bandcamp.com

avatar van jeanmaurice
Album eens goed beluisterd, dit is toch wel een erg sterk album. Springt er zeker bovenuit tussen al die nieuwkomers. Staat in bestelling.

Ik begin alvast met ****, maar dat wordt vast meer.

Here/After | Urge - urge-band.bandcamp.com

avatar van jeanmaurice
Een bijzonder debuutalbum, ik twijfel nog of ik het ga verhogen in mijn waardering. De zang zit wat verstopt waardoor je er weinig van verstaat, dat is jammer maar het stoort me hier niet. Dit is postpunk met een gotisch randje maar ik moet eerder aan de term "slow-wave" denken, ik bedenk het maar. In elk geval valt dit album op tussen al die andere nieuwe bands in het genre.

Juul1998B, Alicia, Chameleon Day, jorro, orbit

avatar van Chameleon Day
Dat ‘Surrenders’ is na één luisterbeurt best aardig. In dat nummer hoor ik niet zo veel gothiek. Op YT wordt het getagd als shoegaze. Lijkt me niet juist. Interessant. Wel een rare clip, niet passend bij de muziek imo. Ga het album, ergens dit weekend, beluisteren.

Premonition

avatar van Juul1998B
Prima wave album! Ik hoor weinig gothic in de band (en dat hoeft uiteraard ook niet persé). Post-punk van een interessant bandje, dat is wat ik hoor! Ook relatief uniek in de stijl moet zeggen.

Juul1998B schreef:
Ook relatief uniek in de stijl moet zeggen.

Vind ik ook.

avatar van Premonition
Donkere postpunk met vleugjes shoegaze (met name het openingsnummer en slotnummer, gelijk wel de sterkste nummers). Het gothic gehalte is gelukkig minimaal (alleen enigszins op Stab Another Back en Homecoming, gelijk ook de mindere nummers).
Heel aardig album, waar gaandeweg het album de eenvormigheid wel op de loer ligt.

avatar van Alicia
De muziek past erg goed bij het weertype op dit moment. Maar ik vind de zanger wel een beetje lui klinken. Kweedusnognie.

Alicia schreef:
De muziek past erg goed bij het weertype op dit moment.

Dat is zeker waar. Ik sta nu in de keuken, het album staat op en ik kijk uit over mijn achtertuin, in de verte zijn de grijs aandoende huizen en bladerloze bomen wat in mist gehuld. Schimmige contouren. De nacht ontspruit zich al zachtjes aan de dag. Ik hou van die (winterse) sfeer…

avatar van Chameleon Day
Geen slecht debuut van deze band! Niet alle nummers zijn even sterk. Het gitaarwerk is zeker fraai. Gothiek bespeur ik hier niet zo veel (in de nummers die Premo noemt idd wel wat). Dit is gewoon postpunk. Met wat shoegaze invloeden. En die zitten vooral in de productie……en daar zijn we dan weer, ….. bij die vermaledijde …productie …van zoveel albums deze tijd (zelfs van oude grote bands die beter zouden moeten weten hoe). Waarom moeten de drums altijd zo hard klinken (beuken)? Zang is naar mijn smaak over het algemeen te vlak en te zeer verborgen in het totaalgeluid (wel typisch shoegaze). Ook soms te veel galm erop. De algehele sound vind ik te massief. Het gitaarwerk dat op veel nummers best fraai ruimtelijk is, verdrinkt er wat in. De bas is in een aantal nummers te “pompend”. Of te zwaar aangezet (door het aanslaan van 2 of meer snaren waardoor je een heel fors basgeluid krijgt, schurkend tegen metal aan). Het geluid is naar mijn smaak te weinig “open”. Uitzondering is het slotnummer - m.i. meteen de beste track van het album. Maar goed, ik ben een OLW’er die (vorig weekend) veel naar Opposition en SLaG geluisterd heeft….en daar mogen deze band en vele andere in de nu-wave eens goed naar luisteren. Wat betreft arrangementen en productie.

Positief is in ieder geval dat er een lichting nu-wave bands is die wat betreft zang niet (alleen maar) vervalt in schreeuwen of (extreem) declameren.

Edit: ik lijk mss heel negatief, maar dat ben ik zeker niet. Alleen had hier productioneel veel meer ingezeten. Een betere productie en arrangementen zouden de muziek imo naar een hoger niveau getild hebben. Ik denk ook dat dit live veel beter uit de verf komt. Net zoals bij Docile Bodies.

avatar van jorro
Leuk album naar geen topper wat mij betreft. Drie nummers steken er voor mij in positieve zin tussen uit. In Tenebris, Homecoming en Stab Another Back. Het geheel had wat meer pit mogen hebben dus dat deel ik wel met bovenstaande reacties.
Kan zijn dat er later toch nog een halfje bijkomt.

Chameleon Day schreef:

Het album blijft me trekken, ik merk dat ik het na zo'n twee weken weer regelmatig draai, is meestal een goed teken. Alicia merkte eerder op dat ze de zanger wat 'lui' vond klinken, ik heb dat ook wel bij deze zanger. Ik herken er ook een andere zanger (band) in terug maar weet nog niet welke. Wat je kritiek op de productie betreft herken ik ook in zekere mate. Het is ook een manier van produceren tegenwoordig denk ik. Hoe dan ook, een goeie tip van DjFrankie, zoals gezegd; het album blijft me boeien en is wat mij betreft een van de betere nieuwkomers in het genre.