Def P - Pascal-Rascal (2007)

Label: Walboomers

1. Kent U Hem? (1:30)
  2. 1 2 3 Def Wie? (2:04)
  3. Def PenCo (2:32)
  4. Straatkunst (3:09)
  5. Pablo Def Picasso (3:03)
  6. MC Escher (3:18)
  7. Laat het Vrijstijl Zijn (3:46)

met DRT en Jerome XL

8. Straathumor (4:06)
  9. Evenwicht (1:53)
  10. Sorry (2:53)
  11. Visie (3:19)
  12. Het Kan Zijn (3:09)
  13. Tovenaar van Osdorp (3:16)
  14. Engeltje- Duiveltje (2:56)
  15. Pascal- Rascal (2:53)
  16. Vlucht X (4:11)

met Neo en Manu

avatar van thomzi50
Staat op de luisterpaal, vind het erg slecht klinken.

avatar van Gyzzz
Klinkt inderdaad werkelijk bedroevend.

avatar van pascal83
Daar kan ik alleen maar bij aansluiten, dit vloeit als dikke stront door een kleine trechter. Def P kan beter een nieuwe hobby gaan zoeken, de man heeft een vreselijke stem en kan voor geen meter rappen. Slechts Neo & Manu laten wat goeds horen, het niveauverschil met P bij het gezamenlijke nummer is dan ook schrijnend.

1.5*

avatar van Oldfart
Gyzzz schreef:
Klinkt inderdaad werkelijk bedroevend.

geluisdkwaliteit of kwaliteit van het gebodene?

want op de luisterpaal sist, slist en ruist het van jewelste, maar er staan hier zeer fraaie en volwassen stukken op.
Rap van een man, this is no kid.

avatar van Gyzzz
Kwaliteit van het gebodene. Def P lijkt hier een soort parodie van zichzelf, en als hij zichzelf dan ook nog met allerlei kunstenaars gaat vergelijken, houdt het voor mij helemaal op .

avatar van thomzi50
Het lijkt wel dat hij denkt dat men hem wel ziet als een kustenaar als hij het gewoon continu zegt.. Helaas. Dit heeft weinig met kunst te maken. Ik heb respect voor wat Def P heeft gedaan en betekent voor hiphop, maar langzamerhand is het beter als hij met zijn carrière stopt.

Oldfart schreef:
geluisdkwaliteit of kwaliteit van het gebodene?

Rap van een man, this is no kid.

De cd loopt over van zelfverheerlijking. Ook jammer dat hij steeds maar blijft roepen dat hij de grondlegger is van de NL-hip-hop.
Dat weet ik nu wel.
Def P. En Osdorp Posse hebben over het algemeen wel iets te vertellen en doen dat vaak over zeer vette beats en met heel veel energie. Dat is de reden dat ik ze al vanaf het begin volg en geweldig vind.
Maar de volwassen stukken heb ik op deze cd niet gevonden. (sorry )
En de beats zijn ook niet echt geweldig. Eerder een eentonige cd.
Ik ben bang dat Def P. hier de plank volledig mis slaat.

Def P past zich aan aan de hedendaagse tijdsgeest qua beatkeuze, maar tekstueel weigert hij zich aan te passen. Maar Def P's constante 'zelfverheerlijking' zoals hierboven beschreven is echt niet anders dan het merendeel van de rappers gewend is te doen.
Ongepaste negatieve kritiek dus op een plaat, die wel een beter luisterend oor verdient.

Om te zeggen dat Def P 'voor geen meter kan rappen' of het niveau 'schrijnend' te noemen zoals Pascal83, of 'werkelijk bedroevend' als gyzzz, is het blindelings volgen van een mening-meute die vanalles vindt maar nog nooit heeft gezocht.

Het lijkt tegenwoordig wel of de luisteraar bepaalt of een mc bestaansrecht heeft of niet. Subjectief Fok-forum gelul, snackkritiek.

Eiersnijer schreef:

Subjectief Fok-forum gelul, snackkritiek.

Jij gelooft zeker ook in objectieve kritiek op muziek ? Waar haal je de opmerking "het blindelings volgen van een mening-meute" vandaan? Niet alleen was ik een van de eersten met het verkondigen van mijn mening, mijn mening over de rapper Def P staat al jaren vast. Naar mijn mening is Def P gewoon een slechte rapper en dan vindt ik de man inhoudelijk nog niet eens zo slecht. De man is gewoon nooit het niveau van ik zag een lekker wijf en mijn pik stond stijf rijm ontstegen (rijmtechnisch gezien). Daarnaast vindt ik ook dat de man een vreselijk stem heeft.

Dat is in feite wel zo, 'beauty is in the eye of the beholder', niet? Als jij als kunstenaar geen publiek hebt of kan genereren, ben je dan nog wel kunstenaar?

Eiersnijer schreef:

Tja, ik vind dat Def P zowel tekstueel als flowend in die 20 jaar geen enkele vooruitgang geboekt heeft. Zijn meestal vermakelijke thema's zijn allemaal op, waardoor hij tot een soort parodie van zichzelf geworden is.

Zelfverheerlijking is inderdaad vrij normaal in hiphop, maar het moet wel gepaard gaan met een zekere mate van geloofwaardigheid, die bij Def P inmiddels ver te zoeken is. Ik bepaal helemaal niet of hij bestaansrecht heeft, maar ik bepaal wel wat mij persoonlijk voor zijn carrière het beste zou lijken, en dat is dat hij ermee ophoudt, want dit album voegt naast het lage niveau van zowel beat als rap niets, maar dan ook helemaal niets toe aan zijn eerdere materiaal.

avatar van platedraaier
Ik ben het volledig met Gyzzz eens. Vooral de opmerking dat Def P. een parodie van zichzelf aan het worden is. Dat is erg waar.

@eiersnijer
En ongepaste negatieve kritiek? Waar is de tekst volwassen of erg sterk dan? En hoezo hedendaagse beats?
En dat zelfverheerlijking bij het merendeel van de rappers gewoon is, strookt niet met je opmerking dat Def P. zich tekstueel weigert aan te passen.
Ikzelf hoopte een beetje dat hij daar bovenuit zou groeien............

Pascal83, hierboven schrijf ik dat men elkaar napraat en dan 'schuif jij me de term ' je gelooft zeker ook in objectieve kritiek' in de schoenen. Dat bedoel ik dus met Fokforumgelul. Je zegt het met een knipoog, maar het zet meteen de toon.

Daarnaast spreekt het niet voor je dat je pretendeert al jaren een mening over Def P te hebben om vervolgens kritiek te leveren die men of ik serieus zou moeten nemen.

En natuurlijk is de luisteraar vermaken een belangrijk doel, maar als je geen publiek hebt maakt dat je kwalitatief gezien nog niet slecht. Uitgaan van het punt dat het publiek gelijk heeft is het slechste uitgangspunt wat n kunstenaar/artiest kan hebben.
Dus de mc bepaalt zelf of hij betsaansrecht heeft.

Gyzzz en Platedraaier, Def P is bij dit album uitgegaan van oa zijn liefde voor kunst en heeft voor het eerst zelfkritiek in Engeltje-Duiveltje. ZIjn beats zijn de Blind Justice-, Laberinto- en Sedabreakstijd ontgroeid en neigen meer naar de hedendaagse zware bassbeats. Wel degelijk vernieuwend lijkt me. Vandaar dat ik schreef dat je eerst moet luisteren voor je reageert, omdat je anders ongepaste negatieve kritiek uit.

En waarom 'zelfverheerlijking bij rappers' en het punt dat Def P zich tekstueel weigert aan te passen niet strookt (voorgaande post), snap ik niet 123. Lijken me 2 verschillende waarnemingen.

Osdorp Posse sprak mij altijd wel aan vanwege de energie van de live optredens. Het maakt mij niet zo veel uit of de teksten eenvoudig waren. Kun je lekker mee schreeuwen. Dit album ken ik nog niet, maar ben wel benieuwd wat Def P alleen in elkaar zet. Bij Osdorp Posse was het aandeel van Seda ook belangrijk, de rest van de band had volgens mij ook niet echt een grote rol.
Zo sprak mij het album met Nembrionic mij ook wel aan, terwijl velen dat duidelijk minder vonden. Wel wil ik hier nog vermelden dat ik over het algemeen het hiphop gebeuren niet helemaal volg, maar Osdorp Posse had voor mij een soort van punk houding, wat ik zeer waardeerde.

avatar van Sparklehead
Natuurlijk respecteer ik ieders mening, maar bij het lezen van veel van bovenstaande berichten valt mijn smoelwerk toch wel wagenwijd open van verbazing. Wat een ongegronde kritiek, waarlijk ongelofelijk. Als er ook maar één (Nederlandse) rapper is die pure hiphop maakt, hiphop zoals dit bedoeld is, dan is het wel Def P. Waar de bedroevende kleuterrappertjes vandaag de dag niet verder komen dan uit de hand gelopen sinterklaasgedichten en nietszeggende zolderkamerrijmpjes, durft Def P zwaar geëngageerde teksten tentoon te spreiden, zorgvuldig opgebouwde maatschappijkritiek te leveren en zakkenvullende 'wannabe's' op gefundeerde wijze de grond in te boren.

Want - en dat vind ik zeer spijtig - er bestaat in dit land geen enkele andere rapper die inhoud, pure poëzie (ja!), soepele 'flow' en dikke beats weet te combineren. Opgezwolle heeft wel aardige beats, maar inhoud? Nee, dat is een lachertje, hij is meestal onverstaanbaar en als 'ie verstaanbaar is komen de teksten neer op associatief gebral. Extince? Ja, flowen kan de man wel, maar qua beats blijft zijn zooi amateuristisch en z'n teksten zijn niet voor herhaling vatbaar - toch gek dat 'ie ze continu herhaalt.
Enfin, zo kan ik uren doorgaan. Maar aan Lange Frans en Baas B. wíl ik niet eens aandacht besteden.

'Nederhop' komt simpelweg neer op superslechte rijmpjes die bol staan van de zelfverheerlijking en gratuite 'collegakritiek', gebracht door over het paard getilde pubers die strooien met ridicule anglicismen en pretenderen te weten hoe deze wereld in elkaar steekt, maar niet verder kunnen kijken dan hun eigen 'hood' en het belang van hun eigen portemonnee. Ook wordt er op schandalige wijze gespot met het straatleven. Ik wil niet iedereen over één kam scheren, maar de meeste rappertjes hebben toch echt geen kaas gegeten van het harde leven op straat en wonen gewoon veilig bij hun moeder thuis. Def P brandt dit gegeven overigens zeer professioneel af in het nummer Straathumor.

En dan de rest van de cd. Tekstueel is elk nummer zéér de moeite waard, maar absoluut hoogtepunt is wel MC Escher. Kunst van de bovenste plank, nog nooit eerder heeft iemand de surrealistische tekeningen van deze briljante graficus zo schitterend verwoord. De tekst gaat dieper dan diep en bespreekt bijna alle facetten van Eschers werk, gegoten in een meesterlijk mooie, lánge rijm en begeleid door een fraaie pianomelodie.
Pablo Def Picasso mag er ook zeker zijn. Over 'edutainment' gesproken, de beste man rapt hier even over het ontstaan van verschillende kunststromingen en het werk van de beroemde schilder. Voor deze rap was dus niet een hersenloze verliefdheid op een of ander 'moppie' de aanleiding, nee, Def P verdiept zich eerst in de geschiedenis van de schilderkunst en legt ons vervolgens haarfijn uit hoe het allemaal in elkaar zit.

Ook heeft het album een mooi concept. De eerste helft bestaat uit nummers over kunst, gevolgd door Evenwicht, waarin goed en kwaad tegenover elkaar gezet worden. De tweede helft borduurt voort op dit gegeven en Engeltje-Duiveltje is een meesterlijke track waarin Def P met zichzelf in discussie gaat door om beurten zijn negatieve en positieve 'ik' aan het woord te laten. Wederom tekstueel subliem uitgewerkt.
Ook Sorry is een fantastisch nummer, snoeihard en recht voor je raap.

Nee, Def is zijn kunsten nog lang niet verleerd en eigenlijk is hij alleen maar gegroeid. Deze man heeft gewoonweg iets te vertellen, en dàt is eigenlijk precies waar het aan schort in Nederhopland. Met het geniale Cryptokilostijl - een formidabele filosofietrip die niet gespeend was van grenzeloze poëtische vindingrijkheid en een ongebreidelde fantasie - en Het Ware Aardverhaal bewees deze begaafde 'boerenkoolvreter uit een Amsterdamse wijk' zijn bestaansrecht. Met Pascal-Rascal claimt hij dit.

Sparklehead schreef:

Wat is pure hip-hop volgens jou dan?

Als iemand aan sinterklaasdichten doet, is het Def P wel. Luister maar eens bijvoorbeeld 'Pablo Def Picasso' (lekker makkelijk, staat op 3voor12). "Spiegeltje Spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste maar vooral de origineelste van het land. Het is de Pablo D-E-F Picasso. Hij krijgt die rijm niet uit zijn hoofd en dacht: waarom is dat zo?" Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg rappers (Typhoon, Appa, Blaxtar, Raymzter Neo & Manu, en ja zelfs mensen als Kempi en Salah Edin) met maatschappijkritische en/of teksten die echt ergens over gaan.

Dit kan ik niet helemaal volgen. Maar misschien moet je gewoon eens een keer goed naar de teksten van Opgezwolle luisteren. Nummers als 'Made in NL', 'Broodje Aap', 'Vrijheid', 'Gerrit', 'Tunnelvisie' (om maar een paar te noemen) gaan we degelijk ergens over

Hoezo zijn de teksten van Extince voor herhaling vatbaar? Beats van de nummers 'Spraakwater', 'Kaal of Kammen', 'Voorprogramma' en 'N.L. (Nieuwe Lichting)' hebben gewoon ontzettend goede beats, zeker als je ze vergelijkt me de saaise ongespireerde Osdorp Posse en Def P (ook van Pascal-Rascal) beats.

Luister gewoon meer Nederhop en probeer niet alles al te serieus te nemen. Misschien moet je maar eens 'Neuk de politie' van .... - jawel Osdorp Posse - gaan luisteren

En dan de rest van de cd. Tekstueel is elk nummer zéér de moeite waard.

Sinterklaas rijm in het kwadraat. Vergelijk Def bijvoorbeeld eens met Neo en Manu op het nummer 'Vlucht X'.

De man is juist van alle kanten ingehaald. Waar veel mensen een muzikale groei doormaken is Def zeker rijmtechnisch nooit het niveau van "ik zag een lekker wijf en mijn pik stond stijf" stond stijf ontstegen. Helaas.

pascal83 schreef:
Wat is pure hip-hop volgens jou dan?

"Een maatschappijkritische cultuur, uitgevonden door de lagere sociale klassen van de samenleving." Ik stel natuurlijk niet dat hiphop alléén maar als wapen tegen onrecht e.d. gebruikt dient te worden, een beetje rappen over geld, zuipen, feesten en seks mag best, maar er wordt misbruik gemaakt van dit recht. Muziek – en dus ook hiphop – is een kunstvorm en een boodschap is daarom geen overbodige luxe, tussen de zoetsappige, gladde, commerciële rotzooi door die vandaag de dag wordt gefabriceerd.

pascal83 schreef:

Tja, het is erg makkelijk om één regeltje aan te halen en net te doen of dat representatief is voor zijn gehele oeuvre. Ik kan hier zo tientallen A4’tjes neerplempen met teksten van Def P (of de O.P.) die meesterlijk in elkaar steken, waarbij de woordspelingen en ontzettend gave rijmschema’s je om de oren vliegen en waarbij de inhoud ook nog eens diepzinnig is. Ik adviseer je eens naar Cryptokilostijl te luisteren, bijvoorbeeld, want uit je kritiek maak ik op dat je dat hele album niet kent.
Overigens vind ik Raymzter ook wel een tof, die heeft zeker wat te vertellen en doet dat hier en daar ook erg sterk. Maar de rest van de namen die je noemt ken ik slechts van übersimplistische platituderaps. Pseudofilosofisch geblèr, veel geblaat en weinig wol.

pascal83 schreef:

Dat ze ergens over gaan kan best, maar de uitwerking is gewoon belabberd. Het heeft geen zin om hier de hele ‘lyrics’ te gaan analyseren, daar schieten we niets mee op. Maar neem nu dit, het eerste couplet van ‘Made in NL’: “Het land van de varkens, de kippen de schapen en runderen / Balkenendes, Bauers, Vader Abraham en smurfen / Nederland is, Surinamers, Arubanen, Marokkanen en Turken / Die dagelijks hard werken, of snurken.” De banaliteiten zijn hier niet van de lucht. Kan het nog clichématiger? De teksten gaan ook nergens heen, bij Def P en de O.P. is dat vaak wél het geval. Herinner je je De wereld is niet te koop nog? Slechts een voorbeeld.

pascal83 schreef:

Weer zo’n ongegronde uitspraak. Waar baseer je ‘saaie, ongeïnspireerde beats van Osdorp Posse en Def P’ op? Waarschijnlijk heb je echt te weinig geluisterd naar hun creaties, want wat Seda produceert is niet mis. Integendeel.

pascal83 schreef:

Nee, dat is het probleem niet. Komisch bedoelde, niet-pretentieuze hiphop kan ik heus wel waarderen. De ironie van Neuk de politie (een knipoog naar N.W.A.) vind ik schitterend. Evenals het mild spottende Moordenaars. Maar, wat ze rappen nemen ze zelf ook niet serieus en dáár zit het verschil. Veel flutrappertjes komen tegenwoordig met een stoïcijnse gelaatsuitdrukking ‘boodschappen’ verkondigen waar menig broek van af zakt en waarvan ik vaak plaatsvervangende schaamte krijg.

pascal83 schreef:

Ik hoor niet wat Neo en Manu zo beduidend beter doen.

pascal83 schreef:

Tja, dat is toch echt onzin. Het getuigt van het feit dat je te weinig teksten van ze kent. De eerste albums van de O.P. waren vrij simpel en puberaal, maar daarna zijn ze met sprongen vooruit gegaan. De laatste cd's zijn stuk voor stuk vet en bevatten serieuze en minder serieuze nummers, maar dat Def P en zijn mannen altijd wat zinnigs te melden hebben, is een niet te ontkennen realiteit.

avatar van pascal83
Altijd leuk, fanboys op MusicMeter .

Tien Euro blijft een joetje, honderd piek dat is een meier
Vijfentwintig is een geeltje en je partner is je vrijer
Alle meissies noem ik wijven en voor jongens zeg ik gozers
Geile wijven dat zijn moppies, tortelduifjes noem ik vozers
Een kut is een doos, een korte tijd is een poos
En als ik zeg ik raak het stierenoog bedoel ik de roos
Regen heet ook wel majem, en jenever is jajem
Heb je mokkel nou een scheur in d'r broek, kom maar ik naai 'm
Dus neem nog een jajem en daarna een gele rakker
En dan heb je een kopstoot, een gabber is geen hakker
Maar je makker, dus geintjesflikker draai me geen loer
Een provinciaal dat is een boer en een temeier een hoer
Een drugsdealer is een nachtapotheker of een handelaar
Ik wandel naar de whiskybar en neem een Jan de Wandelaar

Origineel Amsterdam

Al toen ik 16 was, schreef ik ruige shit neer,
nou ben ik 24 en ik neem geen shit meer.
Nederhop groeit en nou zet ik dit neer,
en als je ons wilt stoppen bitch heb jij geen klit meer.

Je zegt door het zuipen wordt m'n brein steeds dorrer,
en door het lange rappen wordt m'n stem steeds schorrer.
Het softie gezeik maakt m'n teksten steeds harder,
maar ik wordt steeds bewuster en de critici verwarder.

Hardcore Leeft

Opgefokt, en het is al half negen,
mijn band die staat weer leeg en daarom loop ik door de regen,
Schijt op de wegen, ik moet mijn schoenen vegen,
ik heb te lang gezwegen, ik kan er niet meer tegen.
Krijg de klere, ik moet me afreageren,
ik liep tegen een skinhead in neonazikleren.
Hij riep: "Stomme eikel, kijk voortaan uit je smoel."
Heerlijk, hij gaf mijn woede een doel.
Ik zei: "Je bent een vieze huidhoofd, die voor zijn buit rooft,
terwijl een ander zich voor jouw uitkering uitslooft.

Nazi Skinheads

Een nieuwe CD!
Ja het wordt weer tijd voor oprechte eerlijkheid
en kwaliteit van 't begin tot 't eind.
Want de rest die klierde
dus de O.P. komt nu alweer met de vierde.
De derde was voor veel mensen al te hard,
maar de vlijmscherp-stijl was nog maar de start.
Dus harder dan te hard is nou de fokking titel,
want ik blijf toonaangevend en vernieuwend als een Beatle.
De deffe dope tekstdichter en de woordvoerder
is nu nog gerichter en 10 procent stoerder.

Harder dan hard

Moet ik doorgaan?

Sparklehead schreef:

Misschien wat overtrokken, maar de beats met veel metaalinvloeden vond ik erg ongeïnspireerd en dikwijls erg slecht. Ik ben zeker niet bekend met gehele oeuvre van Osdorp Posse en Def P dus een volledig oordeel kan ik ook niet geven. Ze hadden zeker wat melden, maar zeker tekstueel stelde het naar mijn mening bar weinig voor.

avatar van BoordAppel
Er is alleen wat mis met sinterklaasrijm als de delivery niet goed is. Immortal Technique doet niet anders.

pascal83 schreef:
Altijd leuk, fanboys op MusicMeter .

Fanboys? Het was gewoon de hoogste tijd dat er met een kritisch oor naar de hedendaagse Nederraprommel werd geluisterd.

En wat leuk dat je nou net toevallig die recalcitrante teksten uit hun beginperiode erbij haalt én het rijmpje van Origineel Amsterdams: een plaatje dat ze bewust simpel en toegankelijk hebben gehouden om een hitje mee te scoren, om zo te laten zien hoe simpel de commerciële machine werkt. (Zelfs achter die lompe simpelheid zit dus nog een gedachte, waardoor ik het nummer, ongeacht de tekst, sterk waardeer. Overigens vind ik die tekst niet eens slecht, de kunst schuilt hier in de eenvoud en zo’n snelcursus Amsterdams is m.i. behoorlijk grappig en creatief bedacht.)

Maar goed, zoals ik zei: hier hele nummers neerplempen heeft vrij weinig nut, dat zal ontaarden in oeverloos gekopieer, geplak en smijtwerk.

Maar wil je diepgang? Ongenuanceerd commentaar op de misstanden in deze maatschappij, die niemand op enigerlei wijze kan weerleggen omdat ze enkel waarheden bevatten en ook nog eens fantastisch verpakt zijn in zinnige woorden en woordelijke zinnen? Nummers als Zie Je De Cyclus?, De Pion en Zinloos Gebeld zijn mooie voorbeelden. Terug te vinden op de cd Hollandse Hardcore Hip Hop Helden.

Met dezelfde insteek als Tegenstrijd. Weet je nog?

Ik ben tegen strijd, dus strijd tegen strijd
Het klinkt tegenstrijdig als je niet je wegen scheidt
Want de tweestrijd tussen poen en artisticiteit
wordt onzekerheid bij twijfel aan integriteit
Als jij vraagt hoe je kan leven als ik leef
Dan komt dat vast omdat jouw dooie brein niet leeft
Want wil je ooit kunnen geven wat ik jou nu geef
Dan moet je alles opgeven wat je niet geeft
Dus ruil je materialisme tegen creativisme
in een Nederlands klimaat van anti-chauvinisme
Want komt het van ver, dan is het zeker iets beter
En wat de boer niet kent dat zal Oie zeker niet vreten!
Dus claim je bestaansrecht als dit aan ons land legt
Alsof je een appel in een rotte mand legt
Tegenstrijd is een beleid van onwetendheid
Dus wij verspreiden kennis als gedegen feit

In principe zijn we allemaal tegen strijd
Maar het leven is nou eenmaal niet strijdloos
Dus zo strijden wij een lege strijd tegen strijd
En blijft tegenstrijdigheid altijd tijdloos...

Verdulleme, het is zomaar een greep. Ik weet niet waar ik moet beginnen met die voorbeelden. Luister nu gewoon Cryptokilostijl (kijk eens hier!) of desnoods slechts het nummer MC Escher van deze nieuwe plaat en leg dan nog eens uit waarom je vindt dat Def P 'Sinterklaasrijms in het kwadraat' maakt.

Om van Het Ware Aardverhaal nog maar niet te spreken. Hier een beknopte synopsis van dit werk. Man, als je dit vergelijkt met het prul dat veel rapschoffies vandaag de dag prediken... Nee, ik begin niet eens aan die vergelijking.

Nog even een korte opfrisser:

Je lokt ’t kwaad uit en spreidt de haat uit.
Je spreidt je kaart uit maar voert geen ene daad uit
die constructief opbouwt en of stand houdt.
Het ene land sloopt wat het andere land bouwt.
De ene onderdrukt, de ander gaat gebukt
en als resultaat is de hele wereld gefucked.
Dus bundel die krachten als positief verenigen.
Koppel gedachten in plaats van die te stenigen.
De enige manier is om elkaar te begrijpen.
Verzet je tegen de bezetting van al die lijpe
politieke mislukkers, commerciële onderdrukkers,
de rijke machtfuckers en beëindig al die suckers.

Voorkom een oorlog waar niemand op hoopt
Want onze wereld is voor niemand te koop
En hij die haat met haat bestrijdt
Verspreidt de haat geheid

Met name de laatste zin (van het refrein) is briljant. Hóe wil je de spreekwoordelijke spijker loeihard op z'n harses meppen, vraag ik u? En het regeltje En Sharon dan. Hij wordt brutaler met het uur man. Hij zet gewoon een muur in de tuin van de buurman. (verderop in het nummer) is toch ook véél te vet gerijmd...

Enfin, ik voel mij balorig worden door al deze ellendige overtuigingsdrift. Daarom sluit ik passend af met het uittro van Cryptokilostijl, speciaal voor u.

Dit album is voor mensen in moeilijke tijden
Ik verlos je uit je lijden door je ziel te bevrijden
met verse munitie voor je hersendefenser
want dit album wordt per luisterbeurt dieper en intenser
Stop wensen en laat je gedachten vrij lopen
want jouw levensstrijd zal je met de dood moeten bekopen
We zitten nu eenmaal middenin een verhaal
De eerste helft is onveranderlijk dus laten wij verstandelijk
de tweede helft ingaan met inzicht en invloed
Voordat we er uitgaan zonder uitzicht, dus uit goed
met de pen van Shakespeare en het brein van Einstein
gecombineerd in één rijm, de cryptokilostijl is mijn
nieuwe creatie, en ookal hoor jij er ingewikkelds in
Ik breng jouw taalgevoel in hoge staat van ontwikkeling
Eens zal je dit begrijpen in een staat van opwinding
want ik reanimeer begrip in staat van ontbinding
met meerdere betekenissen, multicomplex
Vat de kou bij de hoorns, maar blijf ultrarelaxed
Los jij dit raadsel op dan ben je één van de eersten
die ontwaakt in het natuurlijk evenwicht wat ooit heerste...

Sparklehead schreef:

Met dezelfde insteek als Tegenstrijd. Weet je nog?
Daarom sluit ik passend af met het uittro van Cryptokilostijl, speciaal voor u.

Allemaal helemaal mee eens, maar ik heb het over dit album. En daar blijf ik bij wat ik erover gezegd heb.
Doet niets af van alle goeds dat Def P heeft voortgebracht

avatar van Sparklehead
Dat kan. Ik wil natuurlijk ook niet te ver uitweiden, mijn voorbeelden waren slechts reactie op de voorbeelden van pascal83, die m.i. nogal generaliserend waren.

Maar inderdaad, laten we het verder bij dit album houden.

ik vind dit onterecht ik ben al vanaf dag een fan van opsdorp posse dus ook def p en ja hij en zijn mensen zijn de grondleggers van de hip hop wat anderen daar ook van denken. en ik ben wel degelijk blij dat hij trouw blijft aan zijn eigen stijl want we hebben al genoeg na'apers hier rond lopen die denken dat ze hip hop maken maar er net niks van kunnen want zonder hun pc met al die beats er op kunnen ze niks. def p daar in tegen wel ik heb nog nooit iemand zo vet horen freestyle'n. en wat dit album aan gaat hij is dope op zijn eigen manier voor mij hoeft hij niet mee te gaan met deze tijd. ik hoop dat def p en zijn posse altijd trouw zullen blijven aan hun eigenstyle want die wardeer ik juist zo erg..
en als je denkt dat hij nooit met iets nieuws komt ,nou dat is duidelijk een teken dat jij de geschiedenis van de osdorp posse en def p niet kent en dus geen recht van spreken hebt

avatar van Hilbert
Tjah ik vind bijv. cryptokilo wel beter maar toch nog leuk albumpje geworden dit en release party was ook weer gezellig
Al vind ik als Osdorp fan voor dit album 5sterren geven wel wat overdreven

avatar van VforVictor
pascal83 schreef:
Om te beginnen enkele stukken Sinterklaas rijmpjes uit relatief bekende nummers: (...)

Sinterklaas rijms??? kerel het gaat erom hoe je het brengt en op wat voor beat/sounds, luister 1x naar Dr. Dre chronic 2000 en je snapt wat ik bedoel, Dre rapt net zo "kaal" en simpel maar het klinkt gewoon vet en daar gaat het om, een boodschap hoeft niet altijd ingewikkeld verpakt te zijn wil het vet klinken. Daarnaast is Osdorp Posse "echt" en maken ze muziek omdat ze er zin in hebben, meer is er niet nodig voor goeie muziek.

Gyzzz schreef:

iig een stuk geinspireerder dan kempi die zich vergelijkt met the bloods whahaha

avatar van Sjaakspeare
Volgens mij is die Sparklehead gewoon Def P zelf...

VforVictor schreef:

Het is ook meer een gebrek aan flow en een goede stem (wel in combinatie met de Sinterklaas rijmpjes) die het geheel gewoon heel slecht en geforceerd maakt. Dre is geen wereldrapper, maar hem vergelijken met Def P gaat wel erg ver.

Bij Osdorp Posse heb ik meer het idee dat ze graag iets willen zijn. Ze willen graag 'rauw' en underground zijn en een boodschap uitdragen. Ik geloof ze gewoon niet. Ik vind ze alles behalve 'echt'.

Pastichio Rocker
Nee, dit soort shit dig ik niet. Def P blijft te veel hangen in zelfverheerlijking (iets wat de laatste Osdorp Posse-albums ook al deels de das omdeden) en de beats zijn niet vet en enigszins achterhaald. De scratches op het nummer 'Laat Het Vrijstijl Zijn' komen notabene rechtstreeks van een Magix sample cd. Ik krijg jeuk aan mijn anus van dat gebral over 'ik ben de beste en de rest mag niet eens in mijn schaduw staan'. Verzin eens wat nieuws man, je valt (te veel) in herhaling! Het trieste dieptepunt op dit album is dan ook 'Sorry', waarin Def P voor de 10.000ste keer laat weten dat hij de beste is en dat hij elk wijf kan krijgen. Het leukste is nog wel dat meneer altijd (samen met de Osdorp Posse) heeft afgegeven op al die (in zijn ogen) softe hip-hop shit, terwijl dit album volstaat met softe beats en zoete teksten, met als hoogtepunt 'Het Kan Zijn'. Def, trek je nou eens niks aan van al die anderen en schrijf weer eens van die fijne maatschappij-kritische teksten zoals ze op Afslag Osdorp staan, want dit is kut-met-peren. Er is meer in de wereld dan wiggers en wannabe's. En als je dan al per se moet afgeven op de rest met hun simpele rijms en wacke beats, zorg er dan niet voor dat je daarna precies hetzelfde doet als al die wiggers. Jammer hoor. 1*

avatar van VforVictor
[quote]pascal83 schreef:

Als je de taal vergelijkt waar ze in rappen, is Def P wel degelijk een betere rapper als Dr. Dre, Dre is echt simpel, Def P maakt er altijd een cryptische puzzel van.

Def P vloeit als dikke stront door een trechter? Hmmm, weet niet naar welke cd jij geluistert hebt maar luister alleen al naar "De Goeie In't Vloeien" live op fabchannel.com en kom dan eens terug met je onzinnige gehaat op deze man. Deze track is nog steeds niet overtroffen door de hedendaagse dikgezicht rappers die het allemaal wel denken te weten ondanks een enorm gebrek aan kennis en skills. Dit is slechts een enkel voorbeeld. Kan er zo nog 10 noemen waarbij de dikke rijms je om je oren vliegen. Ik zal me de moeite besparen omdat haters hun mening toch basseren op los zand. Das dan ook precies waar ze thuishoren...in de zandbak in de achtertuin van hun oma!! Een ieder mag zijn mening hebben maar ga nou geen dikke stront praten.

Def P is het niveau van "Moordenaars" nooit ontstegen? Het kan werkelijk niet anders of dit is dan ook het enige nummer dat je van em kent. Vergelijk deze track eens met de track "Ander level" of "Cryptokilostijl" of "Respect" of Äbstract met Tact" om er maar eens wat te noemen. Conclusie: Je luld slap terwijl het om een erectie gaat! Def P is de meester wat betreft het spelen met de Nederlandse taal. En vergeet niet: Het meesterwerk is en blijft het meeste werk!

Ik heb ook sterk het idee dat veel Def P haters slechts drie nummers van deze man kennen en daarop hun mening basseren. Namelijk...Moordenaars...Origineel Amsterdam en Bubbelbad. Deze tracks zijn echter absoluut geen maatstaf om je ongefundeerde mening op te basseren wat betreft de skills van Def P. Zijn kwaliteiten komen in zeer veel andere nummers wel naar boven. Luister deze eerst voordat je hier onzin gaat verkopen!

MvG Circus

avatar van pascal83
Sorry, ook met dat nummer (net als vele andere nummers) kan ik niks. Of je iemand een wel of niet goede flow vind hebben is toch vooral een mening, een gevoel dat heel erg persoonlijk is.
Ik kan in dit geval Def P (en ja, ik ken toch wel zeker 10 á 15 nummers) vergelijken met andere (in dit voor het gemak) Nederlandse rappers. Voor mij komt Def P er dan toch slecht af, naar mijn mening zijn er minimaal 10 Nederlandse rappers met een betere flow.

Sorry fanboy.