Sparks - MAD! (2025)

Label: Transgressive

1. Do Things My Own Way (3:40)
  2. JanSport Backpack (4:13)
  3. Hit Me, Baby (3:44)
  4. Running Up a Tab at the Hotel for the Fab (4:21)
  5. My Devotion (4:19)
  6. Don't Dog It (3:19)
  7. In Daylight (4:11)
  8. I-405 Rules (3:22)
  9. A Long Red Light (3:03)
  10. Drowned in a Sea of Tears (3:21)
  11. A Little Bit of Light Banter (3:30)
  12. Lord Have Mercy (4:42)
avatar van Poles Apart
Petje af voor deze heren, 79 en 76 inmiddels, maar ze blijven relevant en heerlijke muziek maken, vertrouwd maar toch ook altijd weer verrassend.

Tweede single:
JanSport Backpack

Eerste single (al een paar weken uit):
Do Things My Own Way

avatar van tnf
tnf
Do Things My Own Way heeft een Depeche Mode-achtige ondertoon.

Maar gezien hun staat van dienst valt niet uit te sluiten dat zij Depeche Mode beïnvloedt hebben ipv andersom. Ze waren er tenslotte al in de jaren 70.

Prima nummer iig.

avatar van vivalamusica
muziekmakers pur sang, deze sparks ook weer sterk, luisteren met een glimlach!
nr. 2 5 en 10 mad!

Sparks - MAD! (★★★★): Zelfde recept, andere kruiden - dansendeberen.be

avatar van Poles Apart
Sparks beluisteren zorgt altijd voor een goede stemming. Je krijgt er gewoon goede zin van, en onbewust zing je alles vanaf de eerste luisterbeurt alweer mee. Hoe flikken ze dat toch elke keer?! Wat een fabuleus duo is het toch.

Beetje conventioneler en met iets minder uitschieters dan de voorgangers 'The girl is crying in her latte', 'A steady drip drip drip' en 'Hippopotamus', maar puur muzikaal minstens even goed. MAD! is weer een heerlijk album van de popgenieën Ron & Russell Mael.
Mijn favorieten: JanSport Backpack (nu al door veel fans zwaar onderschat), Running up a tab at the hotel for the fab, Don't dog it (niet spectaculair, maar zit geweldig in elkaar), In Daylight (oprecht lieflijk), Drowned in a sea of tears. Het slotnummer 'Lord have mercy' heb ik na aanvankelijke lichte bedenkingen nu ook in het hart gesloten. Het lekker nerveuze 'Hit me baby' vond ik aanvankelijk meesterlijk, maar daar ben ik een tikje van teruggekomen. 'My devotion' vind ik het minste, al begrijp ik dat het suikerzoete karakter van het liedje past bij het onderwerp: irrationele dweperij.
Ik geef dit album een 8 en kijk uit naar het concert op 26 juni in Haarlem.

avatar van coldwarkids
Hit Me, Baby is echt een geniaal nummer! Hoog niveau staaltje pop.

avatar van RonaldjK
Dank aan bovenstaande berichten! Ik wacht nog even met de aanschaf, omdat er andere zaken op het programma staan die eerst moeten gebeuren. Die verhinderen ook dat ik het concert op 26 juni in Haarlem bezoek. Jammer, want hun optreden in 2023 in Utrecht (zie recensie in Lust For Life) was bijzonder aangenaam.

Heb één nummer via streaming eenmaal gehoord en daar laat ik het nu bij; ga MAD! pas beluisteren als ie op mijn draaitafel ligt, lekker ouderwets.

Kwam in de winkel wél het mei/juninummer van Classic Pop tegen met een interview met de gebroeders Mael. Dat als voorproefje op de elpee, wordt vervolgd!

avatar van dynamo d
Running Up a Tab at the Hotel for the Fab is nog wel aardig maar verder vind ik dit een van de minste Sparks albums. Weinig bijzonders helaas.

avatar van Poles Apart
Er komt alweer een nieuwe (soort van appendix) EP aan met 4 nummers, MADDER!, op 3 oktober.

Nieuwe single heet Porcupine.

avatar van RonaldjK
De muziek op de sterke voorganger The Girl Is Crying in Her Latte deelde ik in vier categorieën in: dancepop, introvertere luisterpop op synthbasis, rock en de nummers met klassieke invloeden.
De tweede categorie is op MAD! het sterkst vertegenwoordigd, het totaal aan pakkende liedjes ligt echter lager. Dat komt mede door de monotonie van openers van kant 1 en 2, Do Things My Own Way en In Daylight, die grotendeels op twee akkoorden zijn gebouwd. Ping pong, gaat het tussen zo'n duo.
De overige nummers op kant 1 groeien echter geleidelijk, vooral Running Up a Tab at the Hotel for the Fab en Don't Dog It zijn wat opwindender. Toch had ik meer van de stevige kant van de groep willen horen, zoals op de voorganger. Het blijft te vaak dicht bij luister-synthesizerpop.

Op het moment dat op kant 2 in I-405 Rules een rijk strijkersarrangement klinkt plus een klassiek-beïnvloede melodie, dient zich een eigentijdse aria aan. Hè hè, eindelijk gaat het los. A Long Red Light ligt in het verlengde hiervan, als het titelnummer van een thriller. Pianopop in het lekkere Drowned in a Sea of Tears, vrolijk en licht scheurend is A Little Bit of Light Banter en het kalme Lord Have Mercy sluit de plaat af.

Écht enthousiast wil ik niet worden, ondanks de ironie in de teksten en het feit dat MAD! de voorbije weken regelmatig zijn rondjes op mijn draaitafel tolde. Te weinig bandgevoel, te kabbelend, te weinig rock. Een dikke 6 is het gevolg en dat valt tegen. Of ik de EP MADDER! eveneens wil aanschaffen, blijft nog even een punt van twijfel.

avatar van Ruud
Voor de geïnteresseerden in Sparks is het misschien aardig om te weten dat er eind deze maand een nieuw boek over deze band zal verschijnen die beschouwd mag worden als het meest complete en gedetailleerde naslagwerk over Ron en Russell Mael. Een tweede deel verschijnt in de loop van volgend jaar.

Meer informatie over het boek is hier te vinden:

Song by Song | fanmael