1000 Ohm - Anthology (2025)

Belgiƫ
Electronic / Rock
Label: FoF

1. A.G.N.E.S. (3:13)
  2. Look Around (3:03)
  3. Berlin 33 (2:42)
  4. I Think She Understood (3:50)
  5. Red Light Favourites (2:50)
  6. The Station Hall (3:16)
  7. You Lose (3:44)
  8. Love in Motion (3:26)
  9. The Claim (4:43)
  10. Touch (5:29)
  11. Don't You Know (3:31)
  12. A.G.N.E.S. [12" Version] (6:14)
  13. Love in Motion [12" Version] (6:19)
Fan van A.G.N.E.S. sinds ik het voorbij hoorde komen in de serie 1985. Heerlijke newwave-kraker.

Deze band heeft nooit een album uitgebracht en volgens mij ook niet eerder een compilatie, dus het is goed dat deze release - waarop hun singles gebundeld worden - er is. Wel in beperkte oplage uitbracht, dus wie eerst komt eerst maalt.

avatar van RonaldjK
Na een korte tussenstop bij twee onbekendere singles van Ultravox' album Vienna brengt de new wave van 1981 mij bij het Belgische 1000 Ohm en single A.G.N.E.S. Toen ik mijn afspeellijsten maakte, was Anthology nog niet uit, inmiddels is het eenvoudig om meer werk van de groep te horen.
Een trio, bestaande uit Frank Van Bogaert, Koen Van Assche en Erwin Vermeulen dat hoorbaar is geïnspireerd door Kraftwerk en tegelijkertijd lonkt naar de dansvloer. A.G.N.E.S. was volgens website Minimal Wave Records een "worldwide hit". Ik herinner me daar niets van, dus vermoed ik de nodige gefantaseerde overdrijving, maar wie het beter weet mag me uiteraard corrigeren. Het zou in mei '81 zijn verschenen.

Soms kan muziek zovele jaren later soms onverwacht fris klinken en dat had ik wél met opener A.G.N.E.S.. Voor mij een obscuur maar aangenaam nummer, waarna ik de rest van het album geleidelijk wat eentonig vind worden. Dan zijn tijdgenoten als Orchestral Manoeuvres in the Dark, Yazoo of New Order spannender.
Tegelijkertijd zegt dat iets over mijn smaak en liefhebbers van dansbare digitale new wave / dark wave met af en toe een gitaartje moeten dit maar eens verkennen. Look Around bijvoorbeeld is een stuk vrolijker, melodieuzer en nog steeds aangenaam. Berlin 33 is met z'n diepe synths ook niet mis. De sax in Don't You Know onderstreept dat de groep steeds meer richting pop opschoof.

Fans kunnen de cd overigens bij de groep bestellen, het lijkt een fraai vormgegeven kunstwerkje te zijn.
Nog meer dan anders zijn reacties op mijn schrijven hartstikke welkom: misschien zijn er met dierbare herinneringen aan 1000 Ohm die veel meer weten? Hoe leuk zou het zijn als de echte liefhebber en/of ervaringsdeskundige hierop zijn/haar/hun licht doet schijnen!

Voor mijn volgende halte in het land van new wave ga ik naar Duitsland en Die Radierer met album Eisbären und Zitronen.

avatar van pygmydanny
Ik heb hier de CD in huis net als ongeveer alle singles en maxi's van 1000 Ohm.
1981 staat als releasejaar van A.G.N.E.S. op Discogs (eerder werd het in 1979 geplaatst), maar omdat recensies in de Belgische pers (HUMO, Joepie) dateren van het voorjaar van 1982 zal het wellicht een late single-release uit '81 geweest zijn.

Het ultra poppy nummer had een kleine hit geworden zijn als ze voor het TV-programma Hitring de tekst iets hadden willen aanpassen. Het programma nam afstoot van het stukje tekst 'Are you gonna lick me...' maar de groep weigerde het voor TV aan te passen. Het nummer werd later in een tragere en langere versie op 12-inch uitgebracht. In 1982 deden ze ook het voorprogramma voor een Depeche Mode optreden in België.

B-kant Look Around doet me wat aan Fischer-Z denken. Daarna werd het meer obscuurdere synth-pop met toch wel kleine favorieten als het melancholische The Station Hall en het op Yazoo lijkende You Lose.
Opmerkelijk genoeg namen ze hun eerste single op in de Antwerpse Ace-studio die zanger/toetsenist Frank Van Bogaert later overnam en naar de Ardennen verhuisde.

avatar van RonaldjK
Ah, dank pygmydanny, zoveel info en zo snel gereageerd bovendien! Een Nederlandstalige website als MuMe mag best voorop lopen als het muziek van Nederlandstalige origine betreft. Ze komen uit Antwerpen, begrijp ik dat goed? En dan vond ik de Ace Studio waarover je schrijft, leuk om aan te treffen!