billy woods - GOLLIWOG (2025)

Label: Backwoodz

1. Jumpscare (3:16)
  2. Star87 (2:37)
  3. Misery (2:12)
  4. Blk Xmas (3:10)

met Bruiser Wolf

5. Waterproof Mascara (2:53)
  6. Counterclockwise (2:10)
  7. Corinthians (3:22)

met Despot

8. Pitchforks & Halos (2:21)
  9. All These Worlds Are Yours (2:43)

met E L U C I D

10. Maquiladoras (3:07)

met Al.Divino

11. A Doll Fulla Pins (3:30)

met Yolanda Watson

12. Golgotha (3:01)
  13. Cold Sweat (2:23)
  14. Blk Zmby (2:13)
  15. Make No Mistake (2:31)
  16. Born Alone (2:56)
  17. Lead Paint Test (4:25)

met E L U C I D en Cavalier

18. Dislocated (3:45)

met E L U C I D

avatar van berend94
Album van het jaar is bekend.

avatar van René.
Als Berend dat zegt ga ik hem luisteren

avatar van philtuper
Oei! Mijn favorieten hip-hopartiest met alweer een nieuw! Was zo blij toen instant-klassieker Hiding Places opnieuw op vinyl uitkwam. Dat is voor mij de standaard plaat, al weet ik dat hij zo ontzettend veel toffe dingen doet/gedaan heeft. Album van het jaar? Eerst maar eens ontdekken.

avatar van Silky & Smooth
Die track met El-P..... Ouderwets lekker! (Despot weer mij trouwens minder te overtuigen)

avatar van overmars89
Hij heeft het weer geflikt hoor; wat een plaat! Heel vet ook dat ie met zoveel verschillende producers heeft gewerkt, maar toch een toffe unieke samenhangende sound heeft weten te creeren.

Er zitten hier echt gruwelijke beats tussen; vooral van Conductor Williams, Preservation, El-P & Willie Green.

billy is hier ook weer in topvorm. Zijn visuele manier van rappen gaat af en toe door merg en been.

Dit zal waarschijnlijk niet zo snel meer getopt worden dit jaar.

avatar van davevr
Woods is de torchbearer van de hiphop.
Dit is echt een waanzinnig hoog niveau.
Ik durf zelfs zeggen mf Doom niveau.

overmars89 schreef:

Vooral dit ja! Al moet ik zeggen dat ik het gevoel heb dat hij steeds langzamer rapt. Het is vaak gewoon spoken word. Mis af en toe wel wat tempo bij dit album. Maar goed, de teksten zijn bij vlagen natuurlijk fenomenaal. En sommige beats ook. Had ik al gezegd dat die van El-P echt geweldig is?

avatar van berend94
Waterproof Mascara om te janken zo goed.

avatar van Silky & Smooth
Doet mij steeds aan Death Is Silent van Kno denken, met dat huiltje in de achtergrond. Ook één van mijn favorieten hier.

avatar van lowieke
Wauw.... Ongekend dit. Zelfs voor Billy die altijd goed is, is dit weer een paar niveaus hoger/verder.

Ronduit knap dat er zo totaal een geheel uit zoveel verschillende producers komt.

avatar van Kos
Kos
Echt niet mijn ding helaas.

avatar van Johnny Marr
berend94 schreef:
Waterproof Mascara om te janken zo goed.

Dit. Achterlijk geniaal nummer. Sowieso het drieluik Waterproof Mascara - Counterclockwise - Corinthians.

Kos schreef:
Echt niet mijn ding helaas.

Helaas heb ik dit ook. Ik zou het tof moeten vinden maar het ligt me niet helemaal ofzo.

Corinthians vind ik wel een heel vet nummer, maar dat komt vooral door de geweldige verse van Despot

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Goeiemiddag wat een belachelijk album is dit weer geworden zeg. GOLLIWOG mag netjes naast Aethiopes en Hiding Places staan in de top drie beste albums van woods en komt daarmee binnen tussen absolute crème de la crème van het lopende muzikale millennium. Het is zware kost, dat zeker, zowel inhoudelijk als emotioneel als productioneel gezien is het allemaal niet makkelijk te verteren, en daarmee niet voor iedereen weggelegd, maar voor de liefhebber van abstracte en politiek geëngageerde hiphop is er simpelweg niets beters te vinden dan de discografie van woods. Met als één van de tekstuele hoogtepunten de volgende bars op Corinthians:
Little kid, tiny desk
Itty bitty violins, big head, blue lips
If you never came back from the dead, can't tell me shit
Twelve billion USD hovering over the Gaza Strip
You don't wanna know what it cost to live
What it cost to hide behind eyelids
When your back turnt, secret cannibals lick they lips

Zijn er nog meer mensen bij op 12 oktober in Tolhuistuin?

avatar van berend94
Zijn er nog meer mensen bij op 12 oktober in Tolhuistuin?

Aanwezig!

avatar van berend94
De LP is eindelijk binnen! Zo maar eens draaien.

avatar van niels94
Zoals wel vaker bij wat ontoegankelijkere Billy Woods-projecten: ik moest er even inkomen. Dat is inmiddels gebeurd. Geweldig album weer van een van de beste rappers van dit moment.

avatar van Slowgaze
Toch een beetje moeite met dit album: billy woods doet duidelijk een poging om de nieuwe MF DOOM te worden, inclusief duidelijke verwijzingen naar diens werk, maar iets zit me toch niet helemaal lekker. Sommige nummers zijn niet veel meer dan een soundscape met wat spoken word, waarop duidelijk wordt dat woods niet of moeizaan flowt (serieus, probeer eens nummers van hem mee te rappen; zelfs bij MF DOOM en zelfs Aesop Rock gaat dat stukken makkelijker). Daar staan dan weer verschillende bizar vette beats tegenover (El-P heeft zelfs het vuur hervonden, wie had dat gedacht?). Met ongeveer 10-15 minuten minder en een paar aanvullende gastartiesten was dit wellicht een 4,5* geworden, want deze avant-garde-Wu-Tang-shit bevalt me toch wel, zeker wanneer de blazers er flink inklappen.

En o ja, Bruiser modderfokking Wolf, wat een held. Had de derde of vierde keer pas door dat dat z'n gastverse was; dacht dat het gewoon een MF DOOM-achtige sample uit een oude tekenfilmserie was of zo.

Plaatje hoor. Ligt wat zwaar op de maag, en kan dus niet te pas en te onpas gedraaid worden. Erg goed, dat dan weer wel.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik was vorige week bij een concert van billy woods in Tolhuistuin, en zou liefhebbers van zijn muziek met klem aanraden om bij een volgende gelegenheid aanwezig te zijn. Hoewel de middelkleine zaal meer dan vol zat, had het optreden het format van een kleine undergroundrapper: woods trad op met alleen een laptop; DJ'de uitsluitend met de knoppen ▶, ⏸, en ⏭; combineerde de opening van zijn optreden met een soundcheck; en kapte een track als Corinthians gewoon af met een muisklik vóór de gastverse binnen zou vallen. De setlist deed hij een beetje on the fly, éénmaal zette hij per ongeluk een beat aan en besloot vervolgens gewoon het hele nummer te doen, maar hij had er van tevoren wel duidelijk over nagedacht. Hij deed het grootste deel van dit album, met daarnaast tracks uit zijn hele discografie - hoogtepunten van Aethiopes, Hiding Places, Church en Maps kwamen in hoog tempo voorbij - met tussendoor hooguit een paar woorden over de thematische samenhang tussen twee nummers, of een korte opmerking dat No Hard Feelings over een crackhead gaat die tijdens de COVID-lockdown toevlucht zocht in zijn trappenhuis. Het was anderhalf uur non-stop bangers, ik gok wel zo'n 30 tracks, en de woorden die woods niet vuil wilde maken aan frivole interacties met het publiek spaarde hij op om ze vervolgens met volle overtuiging, kraakhelder gearticuleerd, en indrukwekkend foutloos in rapvorm over ons heen te storten. Tussendoor nam hij steeds een momentje om van een warme mok thee te slurpen. Eén van de beste live-optredens die ik in lange tijd heb gezien.

avatar van ArthurDZ
Was in de Botanique in Brussel van een vergelijkbaar hoog niveau, of niet dan Johnny Marr!

avatar van Johnny Marr
ArthurDZ schreef:

Zeker. LGW weet en snapt geen dingen.

avatar van JustiFicatioN
Op Halloween is een remix album gereleaset. Deze versie is geproduceerd door August Fanon inclusief nieuwe tracks en gastartiesten als Aesop Rock en Moor Mother. Bij aankoop krijg je ook een 'horrorfilm'.

Klinkt geweldig!

August Fanon & billy woods - gowillog [DIGITAL] – backwoodzstudioz

avatar van Silky & Smooth
Vind je? Heb hem ook gecheckt, maar vond geen enkele track bijzonder, laat staan beter dan het origineel…

avatar van JustiFicatioN
Klopt. Het tipt niet aan het orgineel. Maar vond het toch verrassend goed voor een 'remix album'.

avatar van alexander-r
Heb een nieuw geluidssysteem (voor de kenners: Dali Opticon 2 mk2 en een NAD C700 V2) en daar dit album nog maar eens een kans op gegeven. Man wat een verschil met een doorsnee geluidssysteem, de subtiliteit van het album komt dan ineens goed tot z'n recht. Ik dacht dat het niets voor mij was, maar daar moet ik toch op terugkomen. Nummers als Maquiladoras en Lead Paint Test geniet ik zowaar nog meer van dan Corinthians.

Ik begin ook steeds beter in te zien dat Billy echt goed op deze producties past

avatar van alexander-r
Het heeft even geduurd voordat het spreekwoordelijke kwartje is gevallen. Doorzettingsvermogen wordt beloond door Billy woods

Groei plaatje. Meest gedraaid dit jaar op ITunes zegt Apple. Naast het vinyl dat ook geregeld gedraaid wordt. Top album.

avatar van JRLA
JRLA (crew)
Omdat billy vaak kiest voor een albumlang dezelfde producer vond ik het vaak wat saai.. dit album echter niet op de valreep van 2025 luister ik deze en ben ik blij verrast door de diversiteit aan muziek!