musician schreef:
De oude kant 1, met Don't wait for heroes, het prima ronkende duet Please met Rosemary Butler, het hyperige naar zomermuziek neigende Boys will be boys en het theatrale Fire zouden zelfs het album naar 5***** brengen, ware het niet dat kant 2 niet verder komt dan 4****. Maar 4,5***** lijkt mij een mooie uitslag voor dit solo-debuut van DeYoung.
Nou nou, dat vind ik wel erg hoog gewaardeerd voor dit middelmatige plaatje. En dan ben ik nog iemand die Styx echt wel een warm hart toedraagt. Ik heb mijn Amerikaanse cut-out van de Free Record Shop (volgens mij lag deze plaat midden jaren tachtig in die versie overal in de uitverkoopbakken) gisteravond nog eens op mijn draaitafel gelegd in de hoop dat ik er positiever over zou gaan denken, maar helaas...
Desert moon is een prachtsong, die het ook goed gedaan zou kunnen hebben op een Styx-album, maar de rest van deze plaat komt daar zelfs niet bij in de buurt. De opener
Don't wait for heroes vind ik nog alleraardigst, maar met het daaropvolgende trio op kant 1 zakt de plaat als een plumpudding in elkaar.
Boys klinkt als een weinig geslaagde mix van new wave, arena-rock en doo-wopmuziek, zijn jazzy en theatrale versie van Jimi Hendrix'
Fire pakt evenmin goed uit en
Please vind ik ook al geen wereldsong. Ik vind juist kant 2 wat beter, en niet alleen vanwege de titelsong. Met name
Gravity vind ik een lekkere, vrolijke popsong over een lichtvoetig onderwerp

. Jammer dat
Dear darling dan weer zo'n clichématige lovesong is die je zelfs doet terugverlangen naar het veel betere
Babe.
Ik mag Dennis in Styx graag horen zingen, maar de afwisseling met andere zangstemmen en steviger nummers houdt de zaken daar meestal in balans. Die balans ontbreekt hier, waardoor het keyboardwerk onevenredig veel ruimte krijgt en vooral zijn theatrale, van emotie gespeende zangwerk domineert. Op een solo-plaat blijkt dat teveel van het goede.
De hieropvolgende plaat
Back to the world, vind ik wat evenwichtiger en daardoor beter. Die haalt een krappe voldoende, deze net niet.