Maria Muldaur - Yes We Can! (2008)

Alternatieve titel: Women's Voices for Peace Choir

1 stem

Blues / Jazz
Label: Telarc

1. Make a Better World (4:46)
  2. Inner City Blues Makes Me Wanna Holler) (5:57)
  3. Yes We Can, Can (5:08)
  4. John Brown (5:54)
  5. This Old World (3:16)
  6. War (5:24)
  7. We Shall Be Free (4:48)
  8. License to Kill (3:55)
  9. Masters of War (5:59)
  10. Why Can't We Live Together? (5:56)
  11. Pray for the USA (4:29)
  12. Down by the Riverside (6:48)
  13. Everyone in the World (4:29)
avatar van potjandosie
een concept album van Maria Muldaur met een boodschap waarop zij wereldse onderwerpen aansnijdt als hebzucht, macht, sociaal onrecht, onderdrukking, agressie, oorlog, etc. uiteindelijk werd het idee van een protest album losgelaten en was het de bedoeling dat "Yes We Can!" een "pro-peace" album werd.

de covers op dit album zijn voornamelijk afkomstig van nummers uit de sixties en seventies, toen dat gedachten goed nog volop leefde, met nummers die vragen stellen als "War" (What Is It Good For) van Norman Whitfield en "Why Can't We Live Together" (Timothy Thomas) of nummers die positieve oplossingen bieden als "Make a Better World" (Earl King), "Pray for the USA" (E. Clark Terrell) en "Yes We Can" (Allen Toussaint).

de muziek is een mix van blues, r&b, gospel en een vleugje jazz. het album trapt stevig af met de bluesrock van "Make a Better World" met heerlijke gitaar riffs van Shane Theriot, dat gevolgd wordt door een fraaie, soulvolle versie van de Marvin Gaye klassieker "Inner City Blues" en een heerlijk funky gespeeld "Yes We Can" waarop zij de vocalen deelt met Bonnie Raitt.

"This Old World" (Buddy Miller) krijgt een country feel mee met fiddle spel van Maria Muldaur en Suzy Thompson en een fraaie pedal steel van Joel Jaffe, waarna een laid-back versie volgt van "War" en het uitbundige "We Shall Be Free" (Garth Brooks) met zang van o.a. Joan Baez en Odetta voor wat lucht zorgt.

haar vertolkingen van 3 Dylan songs "John Brown", "License to Kill" en "Masters of War" reken ik tot de hoogtepunten. jammer dat vanaf 11) het album behoorlijk inzakt met "Pray for the USA", de obligate veel te lange versie van de traditional "Down by the Riverside" en de wat "over the top" klinkende afsluiter "Everyone in the World".

de koortjes van "The Women's Voice For Peace Choir" zijn fraai en worden op een aantal nummers aangevuld met de zang van "special guests" o.a. Joan Baez, folk/blues/activiste Odetta die later dat jaar (2008) kwam te overlijden, Holly Near, Bonnie Raitt en Phoebe Snow.

Album werd geproduceerd door Maria Muldaur
Recorded at Studio D, Sausalito, California & Rhythmactic Studios, New York & Palmyra Studios, Palmer, Texas

Maria Muldaur's band The Free Radicals:

David Torkanowsky: keyboards
Tony Braunagel: drums, percussion
Hutch Hutchinson: bass guitar
Shane Theriot: lead, rhythm, slide guitar

uit de liner notes een uitspraak van wijlen folkzanger/activist Pete Seeger
"If you love your country, you'll find ways to speak up for what is right. Finding the right songs and singing them over and over again is the right way to start"