Ye - Bully (2026)

11. Circles
  12. Damn
  13. Losing Your Mind
  • vanaf vrijdag 30 januari te koop
Meesterwerk, in een jaar of 10 zal men ook in zien dat deze man altijd een jaar of 20 vooruit kijkt. AI of niet, dit is ongelofelijk. Als Kanye+AI ervoor zorgt dat z'n tracks er gemixt/mastered uitkomen + uberhaupt uitkomen..

Er is ZAT muziek met AI gemaakt, maar niet zoals dit.

Nogmaals: Meesterwerk.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik ben sinds jaar en dag de grootste Kanye-scepticus, maar iedere keer als ik nieuw werk van hem uitprobeer word ik weer in mijn skepticisme bevestigd. Mensen die na de laatste paar jaar nog steeds denken dat hij een generationele artiest is moeten toch wel enorme oogkleppen (oorkleppen?) op hebben. Er komen ook weinig serieuze argumenten bij kijken, zijn status als muzikaal genie lijkt altijd een vage culturele consensus zonder onderbouwing. En dat terwijl zijn producties, zeker de laatste tien jaar, rommelig zijn en onaf klinken, de sampling vernieuwend noch origineel is, en de raps om te janken zijn.

Waar doet hij op Bully nou iets dat we niet elders beter kunnen horen? Wat voegt Circles nou toe aan de flip van dezelfde Cortex sample die Madlib in 2004 deed? Ook de andere samples (o.a. van The Supremes en The Moments) zijn maar zo-zo, ik begrijp dat hij hier ten tijde van Graduation, toen ik hem ook al overgewaardeerd vond trouwens, hoge ogen mee gooide, maar anno 2025 overtuigt hij hier al helemaal niet meer mee. Het inmiddels van de tracklist verwijderde Losing Your Mind was nog erger: dat was gewoon een belabberde AI-cover van Cans Vitamin C... En dan heb ik het nog niet over de matige mastering, de cringey autotune vocalen, het niveau van de teksten - laat staan de manier waarop Ye zich publiek heeft geuit de afgelopen jaren.

Uiteindelijk is de beleving van muzikale kwaliteit natuurlijk subjectief, maar ik zou een stuk meer begrip hebben voor de verafgoding van Ye als de liefhebbers van zijn muziek een betere uitleg hadden waarom ze het zo goed vinden. Voor mij is dit vooral interessant als het zoveelste bewijs dat we met de opkomst van AI luier en minder creatief worden, en dat ons vermogen om te reflecteren steeds meer fundamenteel overbodig wordt.