Xzibit - Kingmaker (2025)

Label: Greenback

1. Play This at My Funeral (4:12)
  2. Everywhere I Go (2:48)

met Dem Jointz

3. Been a Long Time, Pt. 2 (3:12)

met Jenn Em

4. The Moment (3:07)

met Busta Rhymes en JasonMartin

5. Earth Is Over (2:41)
  6. Leave Me Alone (3:30)

met Dr. Dre en Ty Dolla $ign

7. Belly of the Beast (4:05)

met JasonMartin

12. Crash (3:11)

met Royce da 5'9"

13. For the Love (3:32)

met Ice Cube en Lorine Chia

14. Shut Yo' Mouth (2:55)

met Butch Cassidy en Compton AV

15. Higher (2:43)

met B-Real en Redman

16. Success (3:00)
  17. King Tee - Notified (3:02)

met Cold 187um

18. What You Like (3:14)

met Daygo Fatts en Guapdad 4000

19. End of the Day (2:51)

met Tre Capital, Domo Genesis en Adé Békdé

20. Kingmaker (2:46)
avatar van Yestsida
Dit album zou eigenlijk 28 maart uitgekomen zijn... dit was jammer genoeg niet het geval. Hopelijk kunnen ze zich aan deze nieuwe datum houden. Heb wel zin in nieuwe muziek van Xzibit!

Tevens ook het debuutalbum van Greenback Records volgens mij (het label van Conor McGregor).

avatar van thomzi50
Goeie gastenlijst, en toch altijd benieuwd wat X to tha Z ergens van maakt. De tot nu toe verschenen nummers bliezen me helaas nog niet echt omver.

avatar van Willemsb
Na een paar luisterbeurten beklijft dit allerminst.

avatar van Willemsb
Wel redelijk.

Ik heb de man september jongstleden overigens in 't Paard gezien: dat was zwaar de moeite. Op de kop af maar een uurtje, maar wat een showman is dit - destijds met dikke band. Binnenkort staat ie in Eindhoven; aanrader mensen!

Betreft dit album nog wat zurigheid: ik heb nog nooit zo'n kutnummer als The Moment met Busta gehoord. Wat een wanproduct. En Busta moet echt stoppen met rappen, wat een schreeuwerige aandachttrekker is dat geworden. Bah.

avatar van Yestsida
Deze valt me toch tegen.

Na 13 jaar was ik toch blij dat één van mijn originele Hip Hop-helden terugkwam met een nieuw studioalbum. Mijn schoonbroer is een groot fan van Conor McGregor als UFC-fighter en zakenman, zelf ben ik ook wel fan van zijn whiskey Proper No. Twelve en kijk ik best wel uit naar zijn Notorious Cigars. Het feit dat McGregor niemand minder dan levende legende Xzibit (en Bone Thugs-N-Harmony) getekend heeft op zijn label Greenback Records wekte toch net iets extra interesse.

Het meest positieve dat te zeggen valt over Kingmaker is dat Xzibit er zelf oprecht veel zin en plezier lijkt in te hebben. Het is geen wereldrapper maar zijn stem blijft naar mijn mening toch één van de vetste in Hip Hop. Leuk ook dat er een reünie met Dr. Dre opstaat en dat we ook namen zoals Royce da 5'9", Ice Cube, Redman en B-Real horen voorbij komen.

20 nummers is uiteraard te veel (dan valt de speelduur van 1 uur nog wel mee), maar één duidelijk probleem is de beatselectie van Mr. X to tha Z op zijn achtste album. The Moment (VRESELIJK refrein ook), Earth Is Over en Belly of the Beast zijn de dieptepunten qua productie. Als gastartiesten vallen voornamelijk JasonMartin(/Problem) en zangeres Lorine Chia tegen, die laatstgenoemde zingt toch gewoon vals op For the Love?
Puur qua nummers is Success mijn minst favoriete nummer. Xzibit rapt niet maar praat gewoon (zonder rijmen) over die productie van will.i.am. Ik zie de meerwaarde van dat "nummer" niet.

Play This at My Funeral, Everywhere I Go, Been a Long Time, Pt. 2, Leave Me Alone, History, American Idols, Shut Yo' Mouth en Higher vind ik het leukst... al haalt geen enkel nummer het niveau van zijn classics. Leave Me Alone is niet meer dan "leuk", voor een Dr. Dre (co-)productie (en gastbijdrage) is dat een magere term.

Veel zal ik deze LP, jammer genoeg, niet meer in zijn totaliteit opzetten.