Niels Lan Doky - Asian Sessions (1999)

1 stem

Denemarken
Jazz / Wereld
Label: EmArcy

1. Sent from Heaven (6:46)
  2. Một Thoáng Tây Hồ (7:06)
  3. Across the Sky (4:47)
  4. Free at Last (4:14)
  5. Dreaming with Open Eyes (10:57)
  6. Against All Odds (4:06)
  7. Tidal Wave (7:45)
  8. Misty Dawn (4:02)
  9. Smiling Sea (8:01)
Heel bijzonder album van de Deens-Vietnamese jazzpianist Niels Lan Doky. Het album is een crossover tussen (Scandinavische?) jazz en Vietnamese en Chinese muziek. En dat is prachtig gelukt. Het album is zeer gevarieerd en geweldig gearrangeerd. Cliché's worden vermeden, de twee verschillende stijlen gaan helemaal in elkaar op en daar komt daadwerkelijk iets nieuws uit. Van zeer gevoelige ballads, tot hele bombastische stukken met bijdragen van het nationale orkest van China.

Het album is helaas niet over de gehele linie van hetzelfde niveau, maar op de best geslaagde stukken is de term 'hemelse muziek' van toepassing. Het hele album doet zeer licht/verlichtend aan. De jazz zit dan ook ietwat in de lounge-achtige klanken, zonder dat het al te kitcherig wordt. (Wellicht hier en daar toch een beetje, op de ietwat mindere momenten, anders 5*).

Mijn favoriete nummers zijn die waarin zangeres Thanh Lam meedoet, nummer 2 Một Thoáng Tây Hồ en het slotnummer 9 Smiling Sea. Volgens Wikipedia is Thanh Lam 'one of the four divas of Vietnam'. Haar geweldige stem maakt mij nieuwsgierig naar haar verdere werk en wie die andere drie diva's dan wel niet mogen zijn. Tijdens die nummers ook prachtig begeleid door Niels Lan Doky op piano, die zijn dubbele afkomst heeft weten om te zetten in een toverachtig album. Zijn eigen pianospel komt het best tot zijn recht in het geweldige 11 minuten durende 'centrum' van het album, Dreaming with Open Eyes en het avant-gardistische stuk Tidal Wave.