Kauan - Wayhome (2025)

3. Depart / Dive (7:27)
  4. Leave / Let Go (6:43)
  5. Soothe / Sear (7:09)
  6. Haste / Ascend (5:46)
  7. Embrace / Repel (6:18)
  8. Arrive / Resolve (6:20)
avatar van Alicia
Op mijn zoektocht naar de verborgen schatten van 2025 trof ik deze Kauan aan. Het is een bekende naam voor mij. Maar de band heeft hier eigenlijk nooit een potje kunnen breken. Ook deze keer lukt het de band niet om door te dringen. Het geluid blijft een beetje tussen de zwarte, fluwelen gordijnen en de koperen kroonluchter hangen.

Het smalle pad door dit besneeuwde berkenbos in het pikkedonker is ontegenzeggelijk wel heel erg sfeervol. Maar de half 'verdronken' zang, het mistige geluid waarmee de gitaren zich presenteren en het tempo waarin zich dit alles afspeelt, maken dat ik ook deze Kauan moet laten liggen voor de eventuele schatrover na mij. Het album is het namelijk wel waard.

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Wayhome is een bijzonder mooi en sfeervol album geworden. Vooralsnog kan het me nog niet zo aangrijpen als het fantastische Ice Fleet, maar dat kan nog komen naarmate ik meer tijd met deze plaat heb doorgebracht. Ik ben erg benieuwd hoe de CD en de lossless bestanden klinken. De LP die hier draait klinkt naar mijn smaak wel erg wollig. Ayreonfreak beschrijft in zijn mooie review het ruimtelijke geluid van de drums, maar daar is op mijn LP weinig van te horen.

Vooralsnog een solide 4 sterren: 80/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl