Wytch Hazel - V: Lamentations (2025)

Label: Bad Omen

1. I Lament (4:11)
  2. Run the Race (4:58)
  3. The Citadel (5:09)
  4. Elements (4:33)
  5. The Demon Within (4:26)
  6. Racing Forwards (4:13)
  7. Elixir (1:41)
  8. Woven (4:50)
  9. Heavy Load (4:42)
  10. Healing Power (6:22)
avatar van RonaldjK
We zetten de klok terug naar circa 1975, alsof punk en digitale technologie nog niet zijn gearriveerd. Op de nieuwe (ja, echt 2025) Wytch Hazel uit Lancaster in het Verenigd Koninkrijk klinkt goudeerlijke gitaarrock van het stevige kaliber. Hardrock met véél ruimte voor twingitaren, kalme zang en in vergelijking met voorheen worden de solo's steeds pakkender.

De hoes doet onmiddellijk denken aan Argus van Wishbone Ash uit 1972 en V: Lamentations is muzikaal gezien het steviger broertje daarvan. Je zou ook vergelijkingen met het Thin Lizzy van midden jaren '70 kunnen maken. Hardrock op een akoestische basis, hier en daar instrumentale folk (Elixir bijvoorbeeld) ter variatie. Lekker stevig én transparant geproduceerd door Ed Turner.
Ik doe het nu nog met streaming (héérlijk op de snelweg, gisteren!), maar eigenlijk is dit een album dat met de hoes en de sfeer om aankoop op vinyl schreeuwt.

Bij de VRT las ik een artikel over een "groep" die het goed doet op streaming, maar in werkelijkheid is gemaakt door kunstmatige intelligentie. Mede daarom ontstaat veel aandacht daarvoor. Kunnen we het dan vervolgens niet beter over iets echts als deze Wytch Hazel hebben?

Ik begin maar eens met 4.5 ster. Vergeet voor even moderniteit en dompel je onder in dit heerlijke gitaar- en liedjesbad. Van voren af aan: we zetten de klok terug naar circa 1975, alsof...

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

De kruisvaarders van Wytch Hazel gaan onvermoeibaar door en leveren met V: Lamentations voor de vijfde keer op rij een uitstekend album af. De verrassing van hun formule is er inmiddels wel af, maar de heren leveren elke keer wel weer verdomd catchy nummers af met heerlijk gitaarwerk boordevol melodie. Onderling bieden de nummers de nodige afwisseling in tempo en toonsoort waardoor een goede flow ontstaat. De eerlijke en ambachtelijke productie maakt het geheel extra aangenaam voor het oor.

Score: 80/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl