Raekwon - The Emperor's New Clothes (2025)

Label: Mass Appeal

1. Intro (0:35)
  2. Bear Hill (2:24)
  3. Pomegranite (3:20)

met Inspectah Deck en Carlton Fisk

4. Veterans Only Billionaire Rehab [Skit] (1:04)
  5. Wild Corsicans (3:43)

met Conway the Machine, Benny the Butcher en Westside Gunn

6. 1 Life (4:19)

met Stacy Barthe

7. Barber Shop Bullies [Skit] (0:28)
  8. Open Doors (2:53)

met Tommy Nova

9. 600 School (3:12)

met Ghostface Killah en Method Man

10. The Guy That Plans It (1:32)
  11. Da Heavies (2:26)
  12. Officer Full Beard [Skit] (1:01)
  13. The Omerta (3:18)

met Nas

14. Get Outta Here (2:48)

met Ghostface Killah

15. The Sober Dose Gift [Skit] (0:56)
  16. Debra Night Wine (3:20)

met Marsha Ambrosius

17. Mac & Lobster (3:13)

met Ghostface Killah

avatar van Yestsida
Naast Method Man is Raekwon het enige Wu-Tang-lid waar ik bekend ben met al zijn soloalbums. Meth is één van de beste rappers allertijden, bij Rae ligt de reden ergens anders. Destijds zou OBFCL 2 oorspronkelijk uitkomen via Aftermath Entertainment en als grote fanboy moest ik me toch goed voorbereiden op de nieuwe release van het label. Zoals dat meestal gaat bij Aftermath is dat album uiteindelijk niet via hen uitgebracht, wel ben ik de releases van deze man blijven volgen. Meestal zijn het albums die weinig verkeerd deden bij mij maar weinig replay value hebben. Het hielp wel niet dat Rae op zo goed als elk Hip Hop-album dat uitkwam tussen 2008-2014 te horen was, om de duur was je hem echt beu.

Zijn voorgaande album, The Wild, stamt alweer van 2017 af. Dit was een verrassend sterk album en naar mijn mening zelfs één van zijn betere. Sindsdien is het heel wat rustiger en levert hij zelfs vrij weinig gastbijdrages af, vorig jaar deed hij bijvoorbeeld enkel mee op Ghostface's album (zijn bijdrage op het album van Conway tel ik niet mee). Na acht jaar krijgen we dan toch een achtste studioalbum van Raekwon: The Emperor's New Clothes.
Hier had ik best zin in; één omdat het al een hele tijd geleden is sinds The Wild, twee omdat dit uitkomt op het label van Nas én de tweede release is van de Legend Has It-serie.

Raekwon doet lekker zijn ding op deze LP zonder ergens echt de show te stelen, dit deed hij in het verleden voor mij ook amper dus in dat opzicht is er niet veel gewijzigd.
Bear Hill is een sterke opener, Pomogranite volgt dit mooi op maar het is Inspectah Deck dat zich hier het best profileert. Wild Corsicans ligt voornamelijk lekker in het gehoor omdat het altijd wel een feestje is wanneer het Griselda-trio op één track te horen is, wederom is Rae niet de showsteler.
1 Life is een soulvoller nummer dat ook weinig verkeerd doet (beat van J.U.S.T.I.C.E. League).

Hetgeen wat dit project een beetje tegenhoudt is naar mijn mening de productie. Neem nu de hierboven genoemde nummers, maar zeker ook de overige tracks: ze kunnen er allemaal mee door maar er staat werkelijk niets speciaals of memorabel tussen. Raekwon is al niet één van mijn topartiesten, dan helpen standaard-producties niet bij mij om hem naar een hoger niveau te tillen.

600 School heeft dan, naast 1 Life, met Swizz Beatz de enige beatbakker met een échte naam en dit is dan de zwakste productie op de plaat... zeer gek. Best jammer ook, Meth gaat weer lekker tekeer. Jammer dat hij dit zelden laat zien op zijn meest recente solomateriaal.
Nas komt trouwens ook weer hard op The Omerta! Marsha Ambrosius zorgt met haar gezang ook voor een hoogtepunt op Debra Night Wine.

De intro en vier skits hebben weinig meerwaarde en gaan vaak te lang door, stoorzenders naar mijn mening.

Prima album hoor, het pakt me gewoon nergens vast en maakt me niet warm om dit veel te herbeluisteren. The Emperor's New Clothes ligt beter in het gehoor dan Victory van Slick Rick, toch vind ik dat we meer mogen verwachten van een serie die ze Legend Has It... genoemd hebben!