Eefje de Visser - Vlijmscherp (2025)

Label: Sony

9. Wervels (4:35)
  10. Tikkend (4:22)
  11. Verte (4:14)
avatar van bRuud83
Normaal Toen staat hier on repeat. Wat een fantastische single. De voorgaande 2 singles waren ook zeker niet slecht. Hopelijk weet ze dit niveau vast houden op het album.

Deranged schreef:
Vind de single gewoon weer sterk.

Eefje toch een beetje de Nederlandse Kate Bush.

Esoterisch ongrijpbaar en mysterieus mystiek alom.

Deze volgende worp zo vlotjes na de vorige lijkt me niets minder dan een traktatie voor het vaderlandse pop landschap en de kunsten in het algemeen.

Ik sluit me hier zondermeer graag bij aan!
Ook ik zie heel duidelijke paralellen tussen Eefje en Kate, zowel in het creëren
van een volkomen uniek muzikaal universum, waarin
je heerlijk kunt verdwalen, maar ook in de artistieke visuele inkleuring van de live-shows waarin beide ongeëvenaarde talenten dans, licht, ritme, taal en hun muziek zo prachtig samen brengen tot een totaal kunstwerk.

Ondanks de ogenschijnlijk nogal abstracte en soms willekeurig lijkende teksten van Eefje, leer je haar tussen de regels door stiekem steeds een beetje meer kennen als je er wat luistermoeite in stopt.

Is Vlijmscherp helemaal geslaagd? En werkt het als tweeluik met Heimwee? Nee, niet alles op dit album overtuigt, maar ik vind almaar diepere lagen na meerdere luisterbeurten en je hoort ook steeds meer een vrouw die volwassen geworden is en zichzelf en de wereld om haar heen goed kan verwoorden en prachtig bezingen.
Ik weet zeker dat Vlijmscherp pas op het podium helemaal tot bloei zal komen en alle schakeringen op de goede plek gaan vallen, dat bewijst ze keer op keer, samen met haar man en fantastische band.

Wat mogen we heel trots zijn op deze kanjer in de popmuziek van de Lage Landen en ik hoop nog vaak door haar heerlijke creaties verrast te worden!

Ik ben fan van Eefje. Eerlijk is eerlijk, ik was niet direct fan van Heimwee als album. Sommige liedjes moesten echt even wennen. Maar uiteindelijk vond ik het een fijne plaat! Na Vlijmscherp meerdere keren te hebben beluisterd, vind ik het toch aanzienlijk minder sterk dan Heimwee. Sommige liedjes zijn niet echt onderscheidend, een beetje oude wijn in nieuwe zakken. Dat wil niet zeggen dat het slecht is. Maar het weet mij ook niet te overtuigen zoals bij eerdere albums en singles. De al eerder uitgebrachte liedjes zoals Onomkeerbaar en God Los vind ik beide wel heel fraai. Maar van het nieuwe materiaal is er weinig wat mij echt weet te pakken. Tikkend klinkt wel heerlijk en is ook echt onderscheidend qua sound. Het gedeelte van Ontsnapt tot Blindelings (liedjes 3 t/m 5) vind ik dan weer een beetje ondermaats. Ook snap ik ... niet helemaal. Wat voegt dit toe? Ook al werd er gezegd dat Vlijmscherp meer elektronisch zou zijn qua sound, van mij mag er nog wel een flinke schep bovenop. Sommige fans houden misschien meer van het organische, ik ben meer fan van Eefje met een elektronische, dromerige sound. Maar zoals wel vaker komen Eefje's liedjes pas echt tot leven op het podium. Ik ben dan ook heel benieuwd naar haar opkomende tournee. Voor nu geef ik Vlijmscherp een 3/5. Heimwee kreeg van mij een 4/5.