Zwangere Guy bewijst het nogmaals.
Dit Is Guy. geeft voor mij de bevestiging dat Zwangere Guy de beste Nederlandstalige rapper is. Hij flowt lekker op de heerlijke producties van Chuki Beats, en dit op een niveau dat ik eigenlijk nog niemand anders heb horen doen in onze taal.
Papa ZG heeft zijn leven gebeterd. Hij is clean, vele kilo's afgevallen, een kersverse vader, heeft de plooien gladgestreken met zijn moeder en leeft naar eigen zeggen een "Hippie-leven". Tekstueel was hij gemener en harder in het verleden, kwalitatief heeft de muziek niets moeten inboeten door deze hele omzwaai. Steeds klinkt hij hongerig en gemotiveerd, zijn goede oor voor beats heeft hij ook niet verloren.
DMT, Lege Flessen(!), Papucho en Monkey Mind zorgen dat dit derde soloalbum een knallende start kent. Vanaf de skit 10-05-94 (die ik had kunnen missen) gaan we een meer introspectieve en kalmere richting uit.
Gorik, Pt. 2 is het nummer gericht aan zijn moeder, hij biedt zijn excuses aan voor de dingen die hij in het verleden over haar zei en is daarbij dus ook voornamelijk een verontschuldiging voor het eerste deel van Gorik. Sterk introspectief en emotioneel nummer. Dit eindigt met een telefoongesprek tussen de rapper en zijn moeder, persoonlijk vind ik het wel een fijne toevoeging. Spontaan word je blij van de reis dat de gastheer afgelegd heeft en dat hij (en zijn moeder) momenteel op een mooie plaats staan samen.
Stoned & Beneveld is ook een absoluut hoogtepunt, heerlijke sample ook. Leven Beter was een single en wederom een mooie climax.
Waiting for Zaza is een ode aan zijn dochtertje. Leuk, jammer genoeg iets té tam voor mij en een nummer waar ik niet vaak naar zal teruggrijpen. Hij tilt voor mij het niveau weer omhoog met Soms Vraag Ik Mij Af. Met Boksring S.o Krikke94 krijgen we nog eens een banger voorgeschoteld, wel rustiger dan de eerste vier tracks... maar Guy wil duidelijk weer naar een sneller tempo schakelen.
Het tweeluik Vecht Voor Papier I en II zijn de agressieve bangers van dit album zoals Guttergang dat was op BRUTAAL en Laat Ze Daar Maar Staan op Pourriture Noble. Politiekers, racisten en fascisten moeten er wederom flink aan geloven. Mij grijpt dit tweeluik jammer genoeg niet, hij heeft al veel scherpere tracks in dit genre gehad. De Rock/Metal-achtige productie van het eerste deel ligt me ook niet helemaal.
De titeltrack is gelukkig weer een zeer solide track dat ook absoluut als hoogtepunt gezien mag worden.
Vous Êtes Zot is een vreemde eend in de bijt wegens die abstracte en ludieke productie. Deze afsluiter is een prettige niets-aan-de-hand feestrack waar de rapper zichzelf zeker niet serieus neemt. Leuk probeerseltje.
Dit Is Guy. is een duidelijke evolutie tegenover Wie is Guy?. Is het beter dan zijn magnum opus BRUTAAL? Bijlange niet. Wel een sterk album dat showcased dat Zwangere Guy een rapper van de hoogste kwalitatieve orde is.