Testament - Para Bellum (2025)

Label: Nuclear Blast

1. For the Love of Pain (5:34)
  2. Infanticide A.I. (3:27)
  3. Shadow People (5:45)
  4. Meant to Be (7:33)
  5. High Noon (3:52)
  6. Witch Hunt (4:16)
  7. Nature of the Beast (4:28)
  8. Room 177 (4:18)
  9. Havana Syndrome (4:40)
  10. Para Bellum (6:30)
avatar van milesdavisjr
Het is een vermoeden maar ik verdenk de heren ervan ten tijde van de totstandkoming van dit plaatje uit meerdere vaatjes te willen tappen.
Een soort ode aan enkele verschillende metal genres die het tegenwoordig onder een select publiek goed doen.
Daar is niks mis mee, maar wat mij betreft schiet het teveel kanten op zonder echt goed onder ogen te zien wat werkt en wat minder goed werkt.
Dan nog liever het saaie The Ritual waar Billy probeerde mee te gaan in de slipstream van Metallica's 'Black Album'. Weliswaar een stuk minder bruut en fris maar wel meer focus.
Parra Bellum heeft zeker zijn momenten maar het zijn er voor mij te weinig om te spreken van een goede schijf.

avatar van ozwald
Ik ben geen audiofiel en hoor gewoon een plaat die klinkt als een klok. Vind het eigenlijk een van de betere uit de toch niet misselijke Testament-discografie. Petje af voor de mannen.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Edwynn schreef:
Een plaat die nog meer dan alle andere platen sinds The Formation Of Damnation voelt als een compromis tussen de verschillende bandleden.

Zonder meteen een vooroordeel uit te spreken of met een vingertje te wijzen, ga ik het toch voorzichtig doen, want met deze opmerking sla je wellicht de spijker op de kop.
Ik heb het album nog niet kunnen beluisteren, m.u.v. de nummers die werden vrijgegeven vooraf aan de release van het album, maar wat me wel opviel was het drumwerk van nieuwe drummer Chris Dovas. Deze jonge enthousiasteling is namelijk zo'n goede drummer, dat het mij zelfs flink ging tegenstaan op het album A Fortress Called Home van de band Seven Spires, waar hij voorheen inzat (of nog steeds, wellicht houd hij er twee bands op na...).
Deze jongen kan namelijk werkelijk alle stijlen drummen en dat moet natuurlijk gehoord worden, maar de vraag is of dat oprecht altijd nodig is. Ondanks dat het trash metal is, vraagt de muziek niet altijd om bijvoorbeeld blastbeats. Daar ging ik het o.a. bij het recente album van Seven Spires behoorlijk mis.
Maar goed, ik zal pas oordelen nadat ik het album volledig op me heb laten inwerken.

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2025 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

namsaap schreef:

Al met al een prima plaat die lekker wegluistert. Als slaat dat 'lekker wegluisteren' niet op de platgeslagen productie......

Uiteindelijk heb ik deze plaat nog best vaak gedraaid en bevalt het album me steeds beter.

Score: 77/100

Namsaaps Top 20 van 2025 - MusicMeter.nl