Chicago - Chicago IX (1975)

Alternatieve titel: Greatest Hits

Label: Columbia

1. 25 Or 6 to 4 (4:50)
  2. Does Anybody Really Know What Time It Is? (3:19)
  3. Colour My World (2:59)
  4. Just You 'n' Me (3:42)
  5. Saturday in the Park (3:53)
  6. Feelin' Stronger Every Day (4:13)
  7. Make Me Smile (2:59)
  8. Wishing You Were Here (4:34)
  9. Call on Me (4:01)
  10. (I've Been) Searchin' So Long (4:27)
  11. Beginnings (7:51)
avatar van WoNa
Chicago, begonnen met Transit Authority erachter, debuteerde in de Top 40 eind 1969 met de alarmschijf, toen nog heel nieuw, 'I'm A Man'. Die hit staat vreemd genoeg niet op deze compilatie. Die zal ik rond 1980 gekocht hebben en aan de sticker te zien bij V&D voor een leuke prijs. Deze omissie is een gemis. Geweldige single, ook al bleek het later een cover. Dat wist ik toen nog niet.

Verder was Chicago voor mij tot 1976 vooral band van twee knallende singles, '25 or 5 to 4' en 'Feeling Stronger Everyday'. Die laatste heb ik op single uit die tijd. De rest kende ik eigenlijk niet. Ik had tot in de jaren 10 of 20 ook geen andere plaat, totdat ik '1' tweedehands aanschafte.

Recentelijk kwam IX weer eens uit de kast. Het toont aan dat de band twee gezichten heeft. De ballads en de, incidentele rockers. Inmiddels kan ik beide categorieën goed waarderen. Al blijft het intro van '25 or 6 to 4' onovertroffen. Er zijn weinig nummers die er direct zo stevig inknallen. 'Rock And Roll' van Led Zeppelin is er nog zo een.

Na 1975 begon het echt grote succes pas voor de band, maar daar vond ik toen in ieder geval een stuk minder aan. Anno 2025 is IX een echt goed verzamelaar of beter een heel goede plaat.