Bruce Springsteen - Nebraska '82 (2025)

Label: Columbia

1. Born in the U.S.A. [Demo Version, 1982] (3:10)
  2. Losin' Kind [Nebraska Outtakes] (5:00)
  3. Downbound Train [Nebraska Outtakes] (2:33)
  4. Child Bride [Nebraska Outtakes] (5:32)
  5. Pink Cadillac [Nebraska Outtakes] (4:33)
  6. The Big Payback [Single B-side, 1982] (1:59)
  7. Working on the Highway [Nebraska Outtakes] (3:21)
  8. On the Prowl [Nebraska Outtakes] (2:58)
  9. Gun in Every Home [Nebraska Outtakes] (2:30)
  10. Nebraska [Electric Nebraska] (4:45)
  11. Atlantic City [Electric Nebraska] (4:46)
  12. Mansion on the Hill [Electric Nebraska] (4:13)
  13. Johnny 99 [Electric Nebraska] (4:09)
  14. Downbound Train [Electric Nebraska] (2:22)
  15. Open All Night [Electric Nebraska] (3:17)
  16. Born in the U.S.A. [Electric Nebraska] (3:30)
  17. Reason to Believe [Electric Nebraska] (3:36)
  18. Nebraska [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (4:28)
  19. Atlantic City [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (4:00)
  20. Mansion on the Hill [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (3:55)
  21. Johnny 99 [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (4:12)
  22. Highway Patrolman [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (4:50)
  23. State Trooper [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (3:05)
  24. Used Cars [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (3:13)
  25. Open All Night [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (3:11)
  26. My Father's House [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (5:13)
  27. Reason to Believe [Live at Count Basie Theatre, Red Bank, NJ] (4:05)
  28. Nebraska (4:31)
  29. Atlantic City (4:00)
  30. Mansion on the Hill (4:08)
  31. Johnny 99 (3:42)
  32. Highway Patrolman (5:40)
  33. State Trooper (3:16)
  34. Used Cars (3:10)
  35. Open All Night (2:58)
  36. My Father's House (5:07)
  37. Reason to Believe (4:10)
avatar van itchy
De originele Nebraska heeft bij mij de volle mep. Hier beoordeel ik de meerwaarde van de aanvullingen t.o.v. de originele plaat.

OUTTAKES
net als bij de Garage Sessions '83 laat dit me wat koud.
Born in the USA was in deze versie al bekend. Veel mensen geven de voorkeur aan deze versie, ik hou toch echt de voorkeur voor de opgepompte sportschool-versie op de gelijknamige plaat.
De eerste regel van Losin' Kind toont grote overeenkomst met Highway Patrolman: 'My name is...'. Een verhalende song dus, en één van de meer essentiële nummers van de outtakes.
Downbownd Town is uptempo gespeeld. Bijna paniekerig. Ik denk ook dat als ik de definitieve versie niet zou kennen, ik dit behoorlijk crap zou vinden. Dit is té embryonaal en alleen interessant om de ontwikkeling van deze song te horen. Aangezien de definitieve versie zowat mijn favoriet is op BITUSA was die ontwikkeling enorm.
Child Bride: was ook al bekend van bootlegs, ook weer een lange verhalende songs met tekstuele overeenkomsten met Working On the Highway.
Pink Cadillac: Donkerder en trager dan de bekende versie. ik heb dit altijd een enorm zeurende song gevonden en dat is hier niet anders.
The Big Payback: Een rock & roll-nummertje in de stijl van Open All Night. Geinig.
Working On the Highway: Friday Night pindakaas... skelet-versie van de song, die al wel helemaal "staat".
On the Prowl: ietwat dreigend nummer, maar niet heel bijzonder. Snap wel dat deze Nebraska heeft gehaald: State Trooper heeft dezelfde functie en klinkt véél verontrustender.
A Gun In Every Home: mijn favoriet van deze worp. Erg mooi nummer, ook tekstueel. Steekt met kop en schouders boven de rest uit.

ELECTRIC NEBRASKA
1-op-1 vergelijken is lastig, door het niet overeen komen van de tracklists. Het belangrijkste verschil is dat de moeilijk te omschrijven Nebraska-magie van de originele plaat hier (voor mij) ontbreekt. Waarschijnlijk omdat dit niet is opgenomen in een slaapkamer. Clarence Clemons en Danny Federici ontbreken op deze opnamen volledig trouwens. Aangezien er maar één gitaar is geldt dit denk ik ook voor Steve van Zandt. De piano is zeer minimaal aanwezig.

Nebraska: De toevoegingen op het titelnummer zijn minimaal: wat bas, minimale piano en nog wat synth, en dat lijkt het wel te zijn.
Atlantic City is voller, maar klinkt vergeleken met gemiddelde E-Street muziek nog heel leeg. Dat is ook niet gek, met alleen drums-bas-gitaar-mondharmonica-zang. Het is allemaal erg droog, wat op zich prima is natuurlijk.
Mansion On the Hill: Net als bij Nebraska weinig toevoegingen, drums ontbreken ook hier. Dus niet heel radicaal anders.
Johnny 99: Dit was natuurlijk al een rocknummer ontdaan van alle spierballen, en die zijn hier aanwezig. Maar ik vind het geen verbetering: het wordt veel te gezellig.
Downbownd Train: nog steeds uptempo, veel te gehaast. En erg schreeuwerig. Ergens tussen deze opnamen en BITUSA heeft Springsteen het licht gezien met dit nummer.
Open All Night: hetzelfde als bij Johnny 99, al vind ik de bandversie hier beter werken.
Born In the USA: Zie Downbownd Train. In deze versie weinig bijzonder. De synths maken het nummer, maar die ontbreken hier.
Reason To Believe: Zie Johnny 99. De versie op de originele Nebraska is een heerlijk cynische afsluiting van een donkere plaat. Hier ontbreekt die zwartgalligheid.

Was het een goede zet om Nebraska in de cassettebandjesversie uit te brengen? Voor mij een duidelijke ja. Dit is leuk om te horen, maar voegt niks toe aan de nummers die van zichzelf sterk genoeg zijn om in soloversie (beter) te werken.

NEBRASKA LIVE
Dat is wat het is. De plaat Nebraska, live gespeeld. In 2025, alleen begeleid door Larry Campbell en Charlie Giordano. Degelijk natuurlijk, maar ik had prima zonder dit concert kunnen leven.