Sam Cooke - Swing Low (1960)

Soul
Label: RCA

1. Swing Low, Sweet Chariot (3:07)
  2. I'm Just a Country Boy (4:08)
  3. They Call the Wind Maria (2:57)
  4. Twilight on the Trail (3:12)
  5. If I Had You (I'd Be Happy) (2:18)
  6. Chain Gang (2:35)
  7. Grandfather's Clock (3:12)
  8. Jeanie with the Light Brown Hair (3:46)
  9. Long, Long Ago (2:59)
  10. Pray (2:12)
  11. You Belong to Me (2:45)
  12. Goin' Home (3:08)
avatar van Ronald5150
Sam Cooke is ontegenzeggelijk een van de grootste en beste zangers ook. Wat een stem. Wat een beleving en passie. Zuiver, warm en tegelijkertijd intens. Vocaal is dus alles uitstekend verzorgd op ”Swing Low”. De muziek is typische jaren 60 soul. En daar wringt het een klein beetje. Ik vind het zwijmelgehalte af en toe net even iets te. Luisterend naar ”Swing Low” as geheel staat me dat zo af en toe een beetje tegen. Maar los daarvan kan ik intens genieten van de stem van Sam Cooke, en daarom is dit album een dikke voldoende.

avatar van jorro
Het is niet de beste uitvoering van Swing Low, Sweet Chariot die Sam Cooke hier ten gehore brengt. Het gif ontbreekt een beetje. Dat geldt ook voor de tweede song. Pas in They Call the Wind Maria zit een beetje pit. Daarna volgen een aantal overtuigende nummers, met het bekende Chain Gang als uitschieter.In Jeanie with the Light Brown Hair neemt Cooke weer wat gas terug. Maar dan is daar Long, Long Ago dat weer overtuigt en dit blijft zo tot en met het slotnummer.
3,5* voor nummer 62 in de 100 Greatest Albums of 1961.-

avatar van AOVV
Oubollig, maar ook best gezellig plaatje van Sam Cooke, met Chain Gang als enorme uitschieter (al hint het begin ook wel wat naar Wonderful World). De stem van Cooke klinkt warm, soms zelfs wat geruststellend op één of andere manier, alsof alles koek en ei is, geen vuiltje aan de lucht. Wij weten ondertussen natuurlijk wel beter.

They Call the Wind Maria, het rustieke Grandfather's Clock en Long, Long Ago (met ook wel wat Caribische invloeden) weten ook absoluut mijn goedkeuring weg te dragen.

3,5 sterren