Placebo - Placebo Re:created (2026)

Label: AWAL

1. Come Home (5:09)
  2. Teenage Angst (2:42)
  3. Bionic (5:00)
  4. 36 Degrees (3:05)
  5. Hang On to Your IQ (5:13)
  6. Nancy Boy (3:30)
  7. I Know (4:46)
  8. Bruise Pristine (3:36)
  9. Lady of the Flowers (4:48)
  10. Swallow (4:55)
  11. Drowning by Numbers (2:55)
  12. H.K. Farewell (4:58)
avatar van musician
geplaatst:
Benieuwd hoe dit gaat eindigen. Een hoog gewaardeerd album opnieuw opgenomen? Meestal loopt dit niet goed af, in de reacties.

avatar van Korreltje Zout
geplaatst:
Het oorspronkelijke album verscheen maar liefst 30 jaar geleden. Dat is een hoop ijsbergen geleden.

Ik hou niet zo van nieuwe versies van prima oud werk van dezelfde band. Dat is zelden een verbetering. Zie U2. Maar we zullen horen.

geplaatst:
En over 2 jaar een nieuwe versie van Without You I'm Nothing zeker, brrrr.

avatar van rushanne
geplaatst:
Ik ben een zwaar tegenstander van albums/nummers opnieuw opnemen. Dus ook deze creatie ga ik overslaan/niet kopen.

Creatieve armoede?

avatar van Barend G
geplaatst:
Recipe for disaster. Een schrijver die zijn debuutroman nog eens opnieuw schrijft (met de tools van nu!) of een schilder die z'n oude werk nog eens dunnetjes overdoet - het zou absurd zijn. Verzin wat nieuws

avatar van Eels2013
geplaatst:
Gevalletje niks meer aan doe, prima zou je denken.

avatar van Erwin.c
geplaatst:
Ja, de sound is wat vetter, voller maar ook minder venijnig!
Nooit een goed idee dit soort uitgaves.

avatar van Slowgaze
geplaatst:
Had ik al een '(Brian's Version)'-grap gemaakt?

avatar van GrafGantz
Slowgaze schreef:
Had ik al een '(Brian's Version)'-grap gemaakt?

Nee, nog niet. Ga je gang, we wachten met spanning af.

avatar van Arrie
geplaatst:
Haha dit is eigenlijk gewoon Placebo (Brian's Version)

avatar van GrafGantz
Arrie schreef:
Haha dit is eigenlijk gewoon Placebo (Brian's Version)

avatar van Slowgaze
GrafGantz schreef:
Nee, nog niet. Ga je gang, we wachten met spanning af.

Ik wacht zelf vooral met spanning op 'Teenage Angst (Vijftiger's Version)'.

Brian's version
En zonder porno snor, maar het ziet er niet natuurlijk uit....

Slowgaze schreef:
Ik wacht zelf vooral met spanning op 'Teenage Angst (Vijftiger's Version)'.

Tja....

geplaatst:
Overbodig album en vrees voor hun meesterwerk Without You I'm Nothing. Ik hoop dat ze daarvan af blijven. Alleen Bionic is redelijk geslaagd imo.

avatar van Mr.Domestica
geplaatst:
Ik zie de meerwaarde hier niet van in. Het was een goed album en dat is het nog steeds. Totaal overbodig dus om dit uit te brengen.

avatar van Darkzone
geplaatst:
Twee weken terug kwam de nieuwe versie van Nancy Boy langs op Spotify en het volume werd flink opgeschroefd. Heerlijk om die versie over de auto speakers te horen. Ben benieuwd naar de rest.

avatar van LittleBox
geplaatst:
Hm, het gemopper begrijp ik niet zo. De vlakke, schelle productie van het origineel heeft nu meer diepte en lagen gekregen. Klinkt best goed vind ik wel. En het blijft hoe dan ook een meesterlijk album, ook met deze ‘afrondsessie’ als ik de info op de site van de band mag geloven.

avatar van musician
geplaatst:
Misschien altijd wel een vraag voor veel bands als ze eenmaal goed op dreef zijn: als we toen alles hadden geweten wat we nu inmiddels weten. Als we toen hadden gekund wat we nu kunnen...

Dan waren er inderdaad vermoedelijk andere albums gemaakt.
Placebo is geen uitzondering op die regel. En in plaats van de volgende geremasterde extended geremixte 30-jarige verjaardag te vieren met vinyl in de meest exotische kleuren, heeft de band het titelloze album "gerecreated."

Het gevoel dat de luisteraar kreeg bij de aanvankelijke beluistering in 1996 krijg je natuurlijk nooit meer terug, dat zal de band zich ook (moeten) realiseren.
Dat neemt niet weg, dat een goed album een goed album blijft, en dat daar door de band gewenste verbeteringen niet zo heel veel aan afdoet.

De vraag is of de recreation nog wat toevoegt aan het origineel, zonder dat het een overkill wordt of dat de band over de schreef gaat met ongewenste of slecht gekozen aanpassingen.
Dat laatste is niet het geval. Het album heeft iets meer power gekregen, zeg ik gevoelsmatig en de nummers an sich zijn geen geweld aangedaan.

Dat kun je een debat aangaan of er een meerwaarde aanzit dat rechtvaardigt om een nieuw album uit te brengen. Dat oordeel laat ik aan iedereen zelf. Mij zit het in ieder geval niet in de weg en het is sowieso altijd goed om Placebo te horen. Een miskleun is het zeker niet geworden.