menu

The Beatles - Anthology 1 (1995)

mijn stem
3,73 (153)
153 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Pop
Label: Apple

 1. Free as a Bird (4:26)
 2. Speech - John Lennon (0:12)
 3. The Quarrymen - That'll Be the Day (2:08)
 4. The Quarrymen - In Spite of All the Danger (2:45)
 5. Speech - Paul McCartney (0:18)
 6. Hallelujah, I Love Her So (1:13)
 7. You'll Be Mine (1:39)
 8. Cayenne (1:12)
 9. Speech - Paul (0:07)
 10. My Bonnie (2:42)
 11. Ain't She Sweet (2:13)
 12. Cry for a Shadow (2:22)
 13. Speech - John (0:10)
 14. Speech - Brian Epstein (0:32)
 15. Searchin' (3:00)
 16. Three Cool Cats (2:20)
 17. The Sheik of Araby (1:43)
 18. Like Dreamers Do (2:34)
 19. Hello Little Girl (1:40)
 20. Speech - Brian Epstein (0:32)
 21. Besame Mucho (2:37)
 22. Love Me Do (3:48)
 23. How Do You Do It (1:56)
 24. Please Please Me (1:59)
 25. One After 909 (Sequence) (2:23)
 26. One After 909 (2:56)
 27. Lend Me Your Comb (1:50)
 28. I'll Get You (2:08)
 29. Speech - John (0:12)
 30. I Saw Here Standing There (3:05)
 31. From Me to You (2:05)
 32. Money (2:44)
 33. You Really Got a Hold on Me (2:58)
 34. Roll over Beethoven (2:21)
 35. She Loves You (2:50)
 36. Till There Was You (2:54)
 37. Twist and Shout (3:05)
 38. This Boy (2:22)
 39. I Want to Hold Your Hand (2:37)
 40. Speech - Eric Morecambe and Ernie Wise (2:05)
 41. Moonlight Bay (0:50)
 42. Can't Buy Me Love (2:10)
 43. All My Loving (2:19)
 44. You Can't Do That (2:42)
 45. And I Love Her (1:52)
 46. A Hard Day's Night (2:44)
 47. I Wanna Be Your Man (1:48)
 48. Long Tall Sally (1:45)
 49. Boys (1:50)
 50. Shout (1:31)
 51. I'll Be Back [Take 2] (1:13)
 52. I'll Be Back [Take 3] (1:58)
 53. You Know What to Do (1:59)
 54. No Reply [Demo] (1:46)
 55. Mr. Moonlight (2:47)
 56. Leave My Kitten Alone (2:56)
 57. No Reply (2:29)
 58. Eight Days a Week (Sequence) (1:25)
 59. Eight Days a Week (Complete) (2:48)
 60. Kansas City / Hey, Hey, Hey, Hey! (2:44)
totale tijdsduur: 2:04:19
zoeken in:
avatar van LucM
3,5
The Anthology-reeks zie ik ook meer als een documentaire, maar er zitten wel veel interessante dingen tussen.

avatar van rudiger
LucM schreef:
The Anthology-reeks zie ik ook meer als een documentaire, maar er zitten wel veel interessante dingen tussen.


veel intressanter is de 5 dvd box .

avatar van bawimeko
3,5
Het jammere van Free As A Bird vond/vind ik de overduidelijke ELO-sound. Ik heb altijd het idee gehad dat er wat strijd achter de schermen was wie de producer mocht worden van de twee "nieuwe" singles; misschien was George Martin teveel een maatje van Paul? In ieder geval was Lynne in die tijd dik bevriend met George...
De officiele lezing was dat Martin gehoorproblemen zou hebben; in ieder geval niet ernstig genoeg om de rest van de Anthology-serie te produceren en een paar jaar terug nog de "Love"-cd...

Ik vond dit het zwakste deel van de Antho-serie...zo te horen wilden ze er een soort documentaire van maken, compleet met interview-fragmenten

avatar van Kos
Kos
bawimeko schreef:
Het jammere van Free As A Bird vond/vind ik de overduidelijke ELO-sound.


. Zit eerlijk gezegd wel wat in ja, maar het is wel grappig aangezien men juist ELO altijd de Beatles-sound verwijt.

avatar van Bartjeking
3,0
Zeker leuk om eens te horen, maar niet iets wat ik vaak op zal zetten. Maar wel leuk om zo in 2 uurtjes door wat unieke muziekgeschiedenis te vliegen!

avatar van Stijn_Slayer
3,5
Free As A Bird klinkt meer als een Traveling Wilburys nummer, maar ik vind het een best leuk nummer. De slechte opname kwaliteit is alleen duidelijk te horen aan Lennon's stem, dat is jammer. Toch erg knap dat uit een magere demo (zonder correcte timing!) dit resultaat gehaald is.

Het niveau van deze nummers is niet bepaald torenhoog, maar het leuke is dat je hier een jonge band hoort die steeds beter wordt. Het gaat met vallen en opstaan, dat wel. We hebben de complete Decca auditie in de kast staan, maar ik hoorde die nu pas voor het eerst (al is die hier niet volledig). Later bleek het de grootste blunder die een platenmaatschappij ooit heeft begaan, maar ik vind het niet zo vreemd dat ze The Beatles toendertijd afwezen.

Leuk is ook om te horen hoe The Beatles na een tijdje steeds meer aandacht aan de melodie gingen besteden. Vooral op disc 2 hoor je hoe erg de band gegroeid is, en het geeft al een kleine indicatie tot welke hoogte ze zouden komen.

Ik lag trouwens dubbel om de 'speech' van Eric Morecambe en Ernie Wise gevolgd door Moonlight Bay.

Zeer geslaagde Anthology, al is het songmateriaal (logischerwijs) nog te wisselvallig.

avatar van LucM
3,5
The Beatles werden destijds door Decca (begin 1962) afgewezen omdat gitaargroepen uit de mode waren volgens Dick Rowe. Decca was wel als de kippen bij om Rolling Stones te contracteren toen de Beatlemania was losgebroken en the Stones moesten van Decca hun muziek afstemmen op the Beatles.
De live-opnames vind ik wel vermakelijk, the Beatles rockten nog echt en dan die aankondigingen van John Lennon.

avatar van Stijn_Slayer
3,5
Ah, dat wist ik niet. Weer wat geleerd.

avatar van LucM
3,5
Decca kon natuurlijk niet weten welke evolutie the Beatles zouden doorgaan en welk impact ze zouden hebben en ook Parlophone (EMI) zag weinig in the Beatles. De Beatlemania kwam dan ook als een verrassing maar werd een goudmijn voor hun.

1,0
Vanuit historisch oogpunt is dit misschien een waarvol document. Fans kunnen likkebaren bij zeldzame opnames van hun favoriete band. De rest van de wereld kan deze krakkemikkige flauwekul (de aanstootgevende Lennonvervalsing Free as a Bird incluis)overslaan.

Father McKenzie
Héél waardevol muzikaal-historisch document. Dat sommigen moeite hebben met deze historische opnames die hier en daar niet goed klinken, omdat het soms thuisopnames of eerste amateuristische opnames betreft, tja, dat kan ik niet helpen...maar ik kan er wel inkomen.

Free As A Bird is het enige niet originele nummer, men nam een home-demo van John uit 1977 en heeft die dan met behulp van topproducer en Beatlesfanaat Jeff Lynne (ELO, Traveling Wilburys) opgeschoond tot een moderne volle klank. Ik ben er niet wild van, gezien het ijle Lennon stemmetje dat uit het graf lijkt te komen, maar ik vind het beslist heel vakkundig gemaakt;

Voor de rest is de Anthology niets meer dan een bloemlezing van "work in progress" en dus interessant voor al wie de Fab Four een warm hart toedraagt.
Historisch absoluut zéér verantwoord en rijk. Muzikaal laat het een ongelooflijke ontwikkeling zien en horen;
Volumes 2 en 3 zijn makkelijker te behapstukken of zo je wil toegankelijker voor de niet die-hards, omdat dit de groep laat horen in hun meer expirementele periode, wat een ongehoorde muzikale rijkdom inhoudt.

avatar van lennon
3,5
Free as bird vind ik een zeer welkome toevoging op dit album.. Ook de cd single biedt nog 3 leuke extra's die niet op de serie staan.

Heerlijke cd's... en de dvd box en het boek erbij maken het tot een mooi groot document!!

avatar van devel-hunt
3,5
'Free as a bird' (+ Real Love ) was tijdens het met enorm veel publiciteit omgeven Anthology project de grote verassing. Na 24 jaar een soort van Beatles reünie, gebouwd rond een demo van Lennon uit 1979. Als je de kwaliteit van de demo kent is het een klein wonder dat free as a bird zo'n kompleet nummer is geworden. De tussenstukjes, om het nummer tot geheel te maken ( whatever happened to the life that we ones etc.) zijn door Harrison/McCartney geschreven om er een éénheid van te maken. Drums, slide en Bass zijn klasse. Alleen jammer dat Lennons stem zo blikkerig klinkt, alsof hij vanuit gene zijde meezingt.

YouTube - The beatles - Free As A Bird (HD)

Fantastisch promo clip overigens, geregisseerd door codley en Creme.

avatar van musiquenonstop
3,0
Van de Anthology serie is dit voor mij de minst intressante, dit staat gelijk aan mijn Beatles voorkeur, de midden jaren dan de eind jaren en dan pas het begin. Dus zo ook met deze serie.

In de onlangs verschenen docu Mr. Blue Sky - The Story Of Jeff Lynne / ELO wordt op dit project in gegaan. Op de complete docu die niet op tv kwam maar wel op itunes is te downloaden word verteld over de drie nieuwe singels die op de albums zouden verschijnen.

Paul had het hierin over de derde singel "Grow Old With Me" die ze niet af hebben gemaakt, enkel en alleen omdat George het rubbish vond. Hij zou het graag alsnog afmaken met Jeff en Ringo. Er werd toen naar buiten gebracht dat het niet door ging door financieële kwesties, maar dat was net zo'n fabel als George Martin's gehoorproblemen. Feit was dat George eigenlijk helemaal niet aan dit project mee wilde werken, en dat die dus feitelijk de touwtjes in handen had. George wilde niet met George Martin werken en was bevriend met Jeff. George had altijd gezegd dat de Beatles niet meer bij elkaar zouden komen zolang John dood is, maar geld was uiteindelijk toch belangrijker dan principes.

Betreft die laatste singel, als ik het voor het zeggen had, liever niet. Was Free As A Bird nog geslaagd, vond ik Real Love al echt een stuk minder. Van mij mogen ze het er bij laten.

avatar van bawimeko
3,5
Maar eens een blog geschreven over deze compilatie.... blogger: anthology 1

avatar van pmac
Ik dacht dat I don’t want to lose you het laatste nummer zou worden van het drietal. Er heeft lange tijd een versie gehangen op YouTube die duidelijk bewerkt was en dezelfde sfeer had als Free as a bird.

avatar van lennon
3,5
Ik snap wel dat dat m niet geworden is. Van die demo viel niet zoveel te maken.

avatar van Poles Apart
3,0
"Grow Old with Me" is ook even overwogen als derde nieuwe single, niet?

Snap overigens niet waarom er voor de Lennon vocal van "Free As A Bird" zo'n tape van slechte kwaliteit is gebruikt, terwijl er echt wel betere/schonere versies bestaan (of zijn die pas later ontdekt dan wel met modernere technologie opgepoetst)?

avatar van nlkink
3,5
Poles Apart schreef:

Grow Old With Me is ook even overwogen als derde single, niet?


Klopt. Zie ook de bijdrage van musiquenonstop van 21 januari 2013.

Ringo heeft in een paar interviews verklaart dat er kort aan gewerkt is - "we we're just messin' with it" - maar dat het niet veel om het lijf had. Paul McCartney heeft wel eens verklaart dat hij het nummer met Ringo zou willen voltooien, eventueel met gebruikmaking van oude gitaarpartijen van George. Maar dat was juist de persoon die dit nummer niet wilde doen. Maar Paul heeft ook al "gedreigd" om het door George ge-veto-de Carnival Of Light uit te brengen.

avatar van devel-hunt
3,5
Volgens mij is grow old with me nooit overwogen als derde single maar Now and then. Een demo die Lennon in 1980 thuis op heeft genomen.
Harrison vond het niets geworden dus is het nummer op de planken blijven liggen en opende Anthology 3 niet met een nieuw nummer.

John Lennon - Now and Then (restaured record) - YouTube
The Beatles - Now and Then - YouTube

avatar van Poles Apart
3,0
devel-hunt schreef:
Volgens mij is grow old with me nooit overwogen als derde single maar Now and then. Een demo die Lennon in 1980 thuis op heeft genomen.

"Now and Then" aka (het o.a. door pmac aangehaalde) "I Don't Want To Lose You"?

avatar van devel-hunt
3,5
Toch is now and then niet helemaal weg, luister maar naar dit intro...

Paul McCartney - I Don’t Know (Lyric Video) - YouTube

avatar van lennon
3,5
Maar wat vinden jullie van de opname? Melodie is mooi maar wat zingt Lennon verschrikkelijk vals..... ik kan het echt niet aanhoren.

avatar van devel-hunt
3,5
Het is een demo, thuis opgenomen, een eerste voetnoot, nooit bedoeld om überhaupt uitgebracht te worden, vals zingen maakte in deze fase nog niet uit.
Misschien was het nummer, als het ooit in 1981 uit was gebracht een nieuwe Lennon klassieker.

avatar van lennon
3,5
devel-hunt schreef:
Het is een demo, thuis opgenomen, een eerste voetnoot, nooit bedoeld om überhaupt uitgebracht te worden, vals zingen maakte in deze fase nog niet uit.
Misschien was het nummer, als het ooit in 1981 uit was gebracht een nieuwe Lennon klassieker.


Uiteraard begrijo ik dat... maar de reden dat dit dus in de kast is gebleven,ook na overweging van McCartney en co tijdens de anthology is dus heel begrijpelijk

avatar van pmac
In het boek Revolution in the head van Ian McDonald staat buiten Now and then, Grow old ook het nummer Miss you vermeld als mogelijke demo van Lennon die bewerkt zou worden. Iemand enig idee welk nummer dat zou zijn?

avatar van devel-hunt
3,5
pmac miss you is hetzelfde nummer als now and then.
Paul en Ringo wilde overigens now and then gewoon afmaken en er anthology 3 mee laten beginnen. Het was George Harrison die halverwege de stekker er uit trok onder het motto “ dit gaat niets worden”.

avatar van lennon
3,5
Hebben ze destijds niet besloten dat Helter Skelter deel 3 moest gaan dragen als single?

Gast
geplaatst: vandaag om 11:47 uur

geplaatst: vandaag om 11:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.