The Mahavishnu Orchestra with John McLaughlin - The Inner Mounting Flame (1971)

Jazz / Rock
Label: Columbia

1. Meeting of the Spirits (6:50)
  2. Dawn (5:14)
  3. The Noonward Race (6:27)
  4. A Lotus on Irish Streams (5:39)
  5. Vital Transformation (6:14)
  6. The Dance of Maya (7:14)
  7. You Know You Know (5:05)
  8. Awakening (3:28)
avatar van Oldfart
Daarentegen neemt de waardering voor dit album steeds weer meer toe.
Verdient toch meer aandacht hier dan die 9 of zo stemmers.
Ben vooral benieuwd wat zowel de jazz liefhebbers als de progrockers hier van vinden.

avatar van Gajarigon
Productie is toch wel wat slecht, maar dat kan aan mijn mp3 liggen. Spijtig, want sommige stukken deden mij wel aan King Crimson denken (wat positief is), Dawn zou niet erg misstaan hebben op Red (wat zeer positief is).

A Lotus on Irish Streams is dan weer iets tè experimenteel naar mijn mening. De flow van het album lijdt er ietwat onder (net als Providence ook Red wat vertraagt). Vital Transformation, dat hierop volgt, lijkt daardoor natuurlijk wel extra krachtig. Prachtig drumwerk wordt er in dat nummer geleverd. Samen met het vrij magistrale You Know You Know de sterkste compositie.

avatar van Oldfart
Geluid ( persing?) op mijn lp is ook nooit je van dattum geweest, ligt dus vermoedelijk niet aan je mp3.

avatar van Albert Filth
Wow... 'A lotus on Irish Streams' is echt betoverend. Ik hou niet van piano in het bijzonder, maar wat een schitterend nummer.

avatar van Oldfart
You Know You Know: http://www.youtube.com/watc...

Sinds jaren deze plaat weer eens aan het draaien zoals deze band ook live speelde: knettershard
Het knalt en rockt er bij tijd en wijle behoorlijk over heen, om dan af en toe even rust te nemen.
Ritmisch gebeuren hier ook fraaie dingen; Cobham op zijn top.

Zappa, Hendrix & King Crimson liefhebbers die dit nog nooit gehoord hebben, zouden hier toch eens een paar keer naar moeten luisteren, maar dan wel hard dus...

Als liefhebber van beetje alle soorten muziek, heb ik dit jaar de wereld van de progrock en jazzrock wat leren kennen.
Voor mij is dit toch één van de ontdekkingen van het jaar deze band. Daar ik wel al van John McLaughlin gehoord had, kende ik deze band totaal niet tot enkele maanden terug.

Deze cd (en ander werk) vind ik zeker een aanrader voor zowel jazzliefhebbers als rockliefhebbers. Deze mannen rocken namelijk op een zéér hoog niveau!

avatar van Stalin
Oldfart schreef:

Zappa liefhebbers die dit nog nooit gehoord hebben, zouden hier toch eens een paar keer naar moeten luisteren, maar dan wel hard dus...

Zappa (in 1984) over John McLaughlin:
I met John. I think he's a great guitar player and I think that he's probably done a lot to educate American audiences to some aspects of Eastern music that they wouldn't have come into contact with before. We did a tour with McLaughlin and old Mahavishnu, we did 11 concerts with them.

John McLaughlin op zijn beurt (3 dagen geleden in de Dallas Observer):
What do you think about the late Frank Zappa's criticism of your work as simply "operating a guitar like a machine gun?" Do you think that Zappa was right when he said that the whole trend in the music business was that faster is better?

I think he was just jealous! I toured with Frank, and while I've always enjoyed his recordings, on tour he would take very, very long guitar solos, and he just didn't have what it takes to play long guitar solos. That said, he has every right to his opinions, and in earlier days, I'm sure he had some validity in his criticisms of my playing.

Link

Dit doet inderdaad wel een beetje aan zoals de Zappiaanse jazz, maar dan met meer Oosterse invloeden en een grotere nadruk op gitaargeweld.

Het gitaarwerk van John McLaughlin is echt spetterend. Wát een gitarist zeg, zijn tijd toch best een beetje vooruit.

Ik moet dat Original Album Series setje maar eens kopen, dat lijkt me de voordeligste optie.

Zeker is dat hier een hoog cijfer uit gaat rollen.

avatar van harm1985
Kijk, nu weet ik weer waarom ik lid ben van MuMe. Jazz-rock fusion bevalt me wel, niet voor niks is een van mijn favoriete Dead-albums Blues for Allah en kan ik de lange jams van 1977 goed hebben. Dit ligt een beetje in het verlengde daarvan, net wat complexer van structuur en net wat 'ruwer' maar wel erg goed!

avatar van Oldfart
Hoe grote liefhebber ik ook ben van Mahavishnu Orch1 met Goodman in de gelederen,
voor deze versiue van Dawn:

van Mahavishnu Orch2, met Jean Luc Ponty op viool, daar neem ik diep mijn hoed voor af.
Wow wat een samenspel tussen Jean Luc en John.

avatar van Red Rooster
Het intro van Awakening kon wel eens model hebben gestaan voor het intro van Sound Chaser van Yes (album Relayer). Of ben ik de enige die dit hoort?

avatar van Oldfart
Soms is You Tube geweldig.
Kom je na al die jaren dit tegen:Live at BBC 1972. Wat vooral opvalt is de ruimte die McLaughlin hier geeft aan zijn bandleden. Toen zat het blijkbaar nog goed tussen de heren.
Vooral A Lotus on Irish Streams krijgt een prachtige uitvoering.

Vond het haren te ingewikkeld om te luisteren maar dat is verleden tijd. Het is luisteren met veel aandacht en wordt telkens verrast met mooie en stevige overgangen. Jerry Goodman is een ware aanvulling en zijn aandeel is zo herkenbaar ( Flock)

Haren is jaren

avatar van jurado
Meeting of the Spirits is gelijk het hoogtepunt van The Innermountain Flame. Ik houd erg van het mystieke geluid op de latere MO albums, dat mis ik op dit album een beetje.
Billy Cobham steelt hier wel de show zeg, wat een geweldige drummer, hard maar zeer dynamisch spel.
3.5*

avatar van konijnmuziek
Aangename en toegankelijke plaat vind ik. Maar ligt het aan mij, of is dit eigenlijk gewoon progressive rock? Hoeveel invloed van rockmuziek kan er zijn voordat het geen jazz fusion meer genoemd mag worden? Ik ben geen expert, maar ik hoor nauwelijks jazz erin terug.