David Bowie - Early On (1964-1966) (1991)

Label: Rhino

1. Liza Jane (2:18)
  2. Louie, Louie Go Home (2:12)
  3. I Pity the Fool (2:09)
  4. Take My Tip (2:15)
  5. That's Where My Heart Is (2:28)
  6. I Want My Baby Back (2:39)
  7. Bars of the County Jail (2:07)
  8. You've Got a Habit of Leaving (2:31)
  9. Baby Loves That Way (3:02)
  10. I'll Follow You (2:02)
  11. Glad I've Got Nobody (2:31)
  12. Can't Help Thinking About Me (2:47)
  13. And I Say to Myself (2:29)
  14. Do Anything You Say (2:31)
  15. Good Morning Girl (2:14)
  16. I Dig Everything (2:44)
  17. I'm Not Losing Sleep (2:52)
avatar van kaztor
Vandaag bij CoCo Records meegenomen samen met de A Reality Tour en 50th Anniversary cd's.

Broekie Bowie aan het werk met verschillende R'nB-bandjes in de swinging 60's.

De productie verschilt sterk. De gok bij de verschillende singletjes is: Heeft een manager het betaald of moesten ze zelf aan de slag om het maken van een singletje te betalen? Soms is de bron van de opnames zelfs zo'n singletje.

Bij de eerste singles blijft Bowie dicht bij voorbeelden als Jagger, Lennon en Daltrey. Gaandeweg hoor je dat hij z'n eigen identiteit ontwikkeld, ook in de teksten.

De tweede helft van de cd is sterker dan de eerste. Vooral Can't Help Thinking About Me vind ik sterk, ondanks wat Bowie er zelf van vind op de VH1 Storytellers-cd .

Als luistergenot bezien een hobbelige weg, maar historisch bezien een waardevol item voor de Bowie-fans met een wat bredere smaak.

avatar van reptile71
Ik heb de LP 'Another Face' waarop de eerste 2 nummers van dit album staan. Ze zijn afkomstig van een singletje van Davie Jones with The King Bees. Kan ik er van uit gaan dat op dit album het alleroudste werk van Bowie staat? Is dit zo'n beetje al het verkrijgbare van Bowie nog van voor zijn debuut uit 1967 en nummers zoals die staan op Images en The World of David Bowie?

Ik wil dit graag weten want ik heb het idee dat dit album noodzaak is als je ook al het oudste werk wil hebben. Klopt dat? Graag een antwoord van een kenner.

Het ligt eraan hoe compleet je wilt zijn. Ik heb het even nagekeken (was zelf ook wel benieuwd) en met deze kom je wel een héél eind:

[1964]
Eerste single, met Davie Jones with the King Bees:
1. Liza Jane (2:18)
2. Louie, Louie Go Home (2:12)

[1965]
Tweede single, als The Manish Boys:
3. I Pity the Fool (2:09)
4. Take My Tip (2:15)

Unreleased tot aan deze verzamelaar:
5. That's Where My Heart Is (2:28)
6. I Want My Baby Back (2:39)
7. Bars of the County Jail (2:07)

Single, als Davy Jones (& The Lower Third):
8. You've Got a Habit of Leaving (2:31)
9. Baby Loves That Way (3:02)

Unreleased tot aan deze verzamelaar:
10. I'll Follow You (2:02)
11. Glad I've Got Nobody (2:31)

[1966]
Single als David Bowie & the Lower Third:
12. Can't Help Thinking About Me (2:47)
13. And I Say to Myself (2:29)

Single als David Bowie:
14. Do Anything You Say (2:31)
15. Good Morning Girl (2:14)

Single als David Bowie:
16. I Dig Everything (2:44)
17. I'm Not Losing Sleep (2:52)

Wat betreft compleetheid:
In principe staat hier alles wel op, op één nummer na.
Als je helemaal compleet wilt zijn:

In 1966 kwam ook Rubberband uit op single, met met verschillende b-sides in de UK (The London Boys) en de US (There Is a Happy Land). Die laatste staat net als Rubberband op het debuutalbum uit 1967, maar The London Boys ontbreekt daar en dus ook hier. Hij staat wel op de deluxe-versie van het album (vorig jaar uitgekomen), die er sowieso wel goed uit ziet. Maar ook op Images en The World of David Bowie vind je hem, dus je hebt hem al, denk ik.

Verder viel me op dat When I'm Five wel op de Deluxe versie van het debuut staat, maar niet op de Images en The World of David Bowie.

Verder staat van 1. op de vinylsingle een versie met een iets langere fade-out. 3 en 4 zijn (volgens dit overzicht) 'alternate takes', de goede versies staan op deze verzamelaar die nog niet op MusicMeter staat.

avatar van reptile71
Hey thanx! Dan lijkt het erop dat ik als ik deze koop in principe alleen het nummer 'When I'm Five' mis van het hele vroege werk. Top, deze moet ik dus hebben.

avatar van kaztor
The Deram Anthology 1966-1968 is ook een goede optie voor de periode pal hierna.

Dan heb je dat Rubberband-singletje met beide b-kantjes en het debuut-album bijeen. Op het debuut staat trouwens een langere versie van Rubberband.

When I'm Five mis je dan wel nog steeds, helaas...
Had die erop gestaan, dan was die Deluxe-versie van het debuut eigenlijk wat nutteloos, mits je de mono-versie daarvan niet wilt missen.

avatar van reptile71
Tja, maar ik heb Images al (op LP en dat heb ik ook liever dan cd). Met deze erbij mis ik dan niet echt meer iets essentieels toch? Heb ook The World of David Bowie, maar daar staat volgens mij niks op dat niet op Images staat dus die is eigenlijk overbodig.

When I'm Five ...wel een schattig liedje en lief clipje met Bowie die doet alsof hij een klein kindje is.

avatar van kaztor
Inmiddels heb ik de Deram Anthology vervangen met de Deluxe van z'n debuutalbum en heb ik m'n oog op de Love You Till Tuesday-soundtrack.
Heb je die twee plus deze, dan ben je dus compleet met de periode van voor Space Oddity, de BBC-verzamelaar niet meegerekend.

avatar van teamed
0,5
Tracks 1 t/m 11 zijn zeer zwak en dat is nog zwak uitgedrukt . Tracks 12 t/m 17 zijn redelijk tot goed . Bij de eerste 11 tracks zijn krakende singles gebruikt .