Mingus Big Band - The Essential (2001)

Jazz
Label: Dreyfus

1. Haitian Fight Song (8:19)
  2. Gunslinging Bird (7:14)
  3. Eat That Chicken (3:23)
  4. Self Portrait in Three Colors (3:12)
  5. Moanin' (8:58)
  6. Boogie Stop Shuffle (13:14)
  7. Nostalgia in Times Square (6:40)
  8. Goodbye Pork Pie Hat (9:42)
  9. Fables of Faubus (9:37)
  10. Wednesday Night Prayer Meeting (0:55)
avatar van Reijersen
Ben niet zo'n liefhebber van Mingus' muziek, dus waarom deze toch beluisteren? Tsja, wie niet waagt.... (het bekende zinnetje).

De band speelt met veel plezier het werk van Mingus, dat merk je zeker als je naar deze plaat luistert. Maar af en toe werkt het me teveel op de zenuwen en dat is jammer. Gelukkig houden deze "zenuwstukjes" niet te lang aan waardoor het te "overleven" is. Al met al een aardige jazzplaat die af en toe nog weleens opgezet zal worden.

avatar van sq
sq
Alsof je je schrap zet voor een te koud zwembad.. Zo was een beetje mijn houding bij aanvang van het luisteren naar dit album. Vrijwilllig aan de Bigband. Een van de weinige genres waarvan ik helemaal niets in huis heb, omdat ik het allemaal maar niets vind. Mijn clichebeeld ongeveer: muziek van twee generaties terug waarvan ik vind dat dat ook maar het beste zo mag blijven.
En dan blijkt dat ik dit toch heel aardig aan kan. Het zal nooit mijn passie worden, maar ik vind dit muzikaler interessanter en qua speelsheid verbazend leuk - in vergelijking met wat ik verwachtte.

Ik zal er nooit plat voor gaan, (in sterren gerekend niet meer dan 3 of 3,5, zeg maar) maar dat is ruim meer dan ik had gedacht. Misschien moest ik dit toch maar eens kopen. Gewoon, om daar dan ook maar eens wat van te hebben. Een goede tip dus.

Van Mingus zelf weet/ken ik trouwens niet veel, en misschien wordt dit daar nog wel leuker mee als het zo was. Wie weet.