I Spy - The Crystal Fire (1988)

Label: Dureco

1. The International Feel (2:35)
  2. Coney Island (5:22)
  3. Picnic at Hanging Rock (4:39)
  4. Guide-line (6:33)
  5. Private Room (6:27)
  6. Last Dance (4:26)
  7. So-long (4:25)
  8. Elisabeth Dane (5:35)
  9. The Crystal Fire (5:08)
  10. Solitary Confinement (2:29)
Geweldig album, on-nederlands goed!
Waarom is dit nooit een internationale hit geworden?

Hoogte punten zijn voor mij:
The international feel - met aparte donkere stem (deze melodie werd gebruikt voor de 2 meter sessie van jan douwe kroeske)
Guide-Line (geweldige baslijn)
Last Dance (stond een tijd in het Steunfonds bij Frits Spits Avondspits)
Er staan geen sleche nummers op.

De opvolger (Kite) ken ik niet, heeft iemand hier ervaringen mee?

avatar van titan
titan (crew)
stefkling schreef:
on-nederlands goed!

Kan deze verschrikkelijke dooddoener niet verboden worden?

soms raken dooddoeners gewoon de kern van de zaak

avatar van R-Know
Heb deze lp al jaren in de kast staan maar pakte steeds weer iets anders om te draaien.
Vandaag deze maar eens.
Wat een dijk van een plaat zeg.
Jammer dat je nooit meer iets van deze lui hoort.
Of heb ik iets gemist?

avatar van Doefie
Kwam deze CD weer eens tegen bij het overzetten naar iPod. Meesterlijke plaat, inderdaad (bijna) zonder zwakke momenten. De opvolger "Kite" heb ik ook, maar die heb ik ook al jaren niet meer gedraaid. Tijd voor een hernieuwde kennismaking!

avatar van ChrisX
Muziek ergens op het kruisvlak van new wave en progrock, Simple Minds en Peter Gabriel (ten tijde van zijn vierde album). Nederklassieker van grote orde wat mij betreft.

avatar van edje1969
Net The International Feel beluisterd. Destijds nog de single van gekocht en ik snap weer helemaal waarom. Meeslepend nummer maar net als je wacht op meer is het nummer al afgelopen. Wat een prachtstem heeft de zanger. Dat diepe rauwe wat wij in ons polderland vaker hebben (Theo van Es, zanger Pilgrims). Jammer dat ik verder niet kan achterhalen hoe de overige nummers zijn. Ik zet deze op mijn zoeklijstje voor platenbeurzen. Leuk!

avatar van ChrisX
edje1969 schreef:

De single EN de stem zijn totaal niet representatief voor de rest van het album. Als ik het al ergens mee kan vergelijken dan is de muziek veel meer in de richting van Simple Minds. De zang heeft ooj wel iets van dat theatrale / pathetische van Jim Kerr zonder dat het er nou eigenlijk qua klank op lijkt.

Parlotones
In Steenwijk zit een heel mooie en oude boeken / schilderijen / lp's en cd winkel. En buiten stond een grote bak met cd's voor een euro, en plots stond ik oog in oog met het frontje van deze cd. En er begon mij gelijk een lampje te branden , zo van , ja wat was er ook alweer met deze cd? Tot ik op de achterkant keek en de eerste titel zag en dacht dat nummer heb ik een tijdje geleden gehoord en dat vond ik toen erg goed. En voor die 1e euro kan het nooit te duur zijn. En nu ik de reactie hier weer lees, word mijn nieuwsgierigheid erg groot. Snel de cd in de cd speler.

Parlotones
En het is een prachtige album. Echt alle nummers zijn erg goed, Private Room was het eerste nummer die ik na de eerste luister beurt weer draaide. Alleen zit er in Last Dance een productie foutje of zo want daar hapert de cd en kan geen kransje ontdekken op de cd. Maar gelukkig staat het hele album op YT en als losse nummers maar daar staan de titels bij de verkeerde songs.

The International Feel doet me een beetje aan Tom Waits denken.

Ik dacht dat dit onbekend voor mij zou zijn, maar dit nummer herken ik gelijk.

Tijdens Coney Island en Last Dance krijg ik weer een beetje een Brett Anderson (Suede) gevoel.

Wat waren er in die jaren toch veel goede bands in Nederland!

stefkling schreef:
Geweldig album, on-nederlands goed!
Waarom is dit nooit een internationale hit geworden?

Hoogte punten zijn voor mij:
Guide-Line (geweldige baslijn)
Last Dance (stond een tijd in het Steunfonds bij Frits Spits Avondspits)
Er staan geen sleche nummers op.

De opvolger (Kite) ken ik niet, heeft iemand hier ervaringen mee?

Pressure - YouTube

Kreeg kortgeleden bij toeval deze LP in mijn bezit. De band was mij totaal onbekend, maar direct bij het eerste nummer gingen er toch een paar belletjes rinkelen. Waarschijnlijk dus toch wel eens voorbij horen komen. Wat volgt is een album, dat wat mij betreft echt een verborgen pareltje is. Heerlijke luistermuziek en dat zomaar uit de Gronings klei, niet eens zover bij mij vandaan...

Zuidhorner zanger over de glorietijd van zijn band I Spy - De Streekkrant - destreekkrant.nu

Parlotones
Het nummer Pressure is van de Amerikaanse band I Spy.

Parlotones
Voordat je verdergaat naar YouTube Frits Spits...Last Dance.

Maart 2023 is de release gepland van While the War Began, de derde l.p. van I Spy. Check onze Facebook page ispyband voor oude en nieuwe nieuwtjes. Once again it is Time to Spy!

Aernout schreef:

Hoi Aernout ik zal het in de gaten houden, Maart hebben we zo... Onlangs de band bob k [Sweden] ontdekt, wat prima in het rijtje met I Spy past. https://www.youtube.com/watch?v=F9ezRxRClW4&list=OLAK5uy_nb--wBv-fdKlxS2p_NNNRBx855nMb4TN4&index=1 Luister maar eens naar For Ash of Dear Thom maar ik vind het een prachtig album. Ze hebben drie albums uit gebracht, waarvan ik de eerste twee weken terug bij de kringloop zag liggen in ons dorp. En dat had iets wat mij aansprak. Maar dat is meer pop dan de andere twee, maar ook een andere zanger de drummer of zo is nu de zanger. Heb contact met hun gehad. En een andere NL band uit het noorden Meadowlake is ook prachtig https://www.youtube.com/watch?v=NsIsT9dxHlY.