Nigel Kennedy and the Kroke Band - East Meets East (2003)

Verenigd Koninkrijk / Polen
Wereld
Label: EMI

1. Ajde Jano (4:24)

met Natacha Atlas

2. Lullaby for Kamila (3:24)
  3. T 42 (6:11)
  4. Eden (6:06)
  5. Dafino (2:50)
  6. Jovano Jovanka (4:25)
  7. Ederlezi (5:48)
  8. Kazimierz (3:28)
  9. One Voice (4:54)
  10. Tribute to Maria Tanase (3:11)
  11. Time 4 Time (5:21)
  12. Vino (6:04)
  13. Lost in Time (4:22)
  14. Kukush (4:42)
Een geniale cd (nog maar eens ) Nigel Kennedy schijnt een klassiek geschoold violist te zijn, Kroke is een echt folkband (die ook op hun andere cd's zeer degelijk werk aflevert): de combinatie van die twee levert dit stukje hoogstaande muziek op. Oosterse invloeden zijn meestal niet veraf, de meeste liedjes zijn erg dansbaar en aanstekelijk, maar de klasse van Kennedy tilt het allemaal nét dat beetje op, richting de 5 sterren (het lijkt wel dat ik enkel vijf sterren geef, maar ik begin gewoon daar mee, de rest komt later wel )

Mee eens, dit is heerlijke muziek.

ElMeroMero
Hoewel ik me eerder enigszins verdiept heb in de klassieke Sefardische muziek, is de 'moderne' variant daarvan, het klezmer, bij mij nooit echt aan bod gekomen, terwijl dat toch met mijn voorgeschiedenis in de lijn van verwachting zou liggen.

Waar dat dan aan ligt ? Noem het een stom vooroordeel over het statische karakter van Oost-Europese volksmuziek.

Is dat onterecht ? Na het beluisteren van "East Meets East" moet ik dat eigenlijk wel schoorvoetend toegegeven. Want zoals de muziek op deze plaat van enthousiasme en muzikaliteit kolkt, dat is weinig albums in dit genre gegeven.

Eden en Jovano Jovanka kunnen hier mooi als voorbeeld dienen. Als in een waterkolk wordt je als het ware langzaam meegezogen naar het wervelende middelpunt van een Joodse bruiloft waar de sliwowitz rijkelijk heeft gevloeid.

Andere nummers, zoals Lullaby for Kamila en Ederlezi, verkennen dan weer de andere kant van het emotioneel spectrum: de melancholie. Met andere woorden, genoeg kermende violen en brommende accordeons om iedere rechtgeaarde cynicus een acute aanval van vochtige ogen te bezorgen.

En dat is maar goed ook. Zonder droefheid bestaat er ook geen extase, getuige de ritmiek die op Tribute to Maria Tanase weer met verve wordt aangezwengeld.

Na een flink potje treuren beginnen de voetjes uit zichzelf weer te schuifelen, de in wanhopige toestand geleegde glazen worden in de haard kapotgegooid en het feest kan weer beginnen.

Andere Oosterse(lees hier: Arabische) invloeden laten zich ook niet onbetuigd, ondermeer met het begeesterende en hypnotiserende Ajde Jano en Time 4 Time.

Kortom, "East Meets East" is een werkje dat getuigt van een liefde voor muziek en een mate van emotionele betrokkenheid waar je werkelijk uwemajesteitzijneexcellentieuwedelachtbare tegen kan zeggen. 4,5*(net geen 5* door die rare elektrische viool in T 4.2 en Kukush)voor een raspaardje zoals dit en mijn grote dank richting Freud voor deze luistertrip.

Freud schreef:

Nigel Kennedy schijnt een klassiek geschoold violist te zijn

Daarnaast schijnt hij muzikaal nogal een 'rebel op kousevoeten' te zijn: veel imago maar weinig inhoud. Daarom is het des te verrassend dat hij een avontuurlijke plaat zoals dit heeft afgeleverd.

Ja, ik heb zojuist pas ontdekt dat hij blijkbaar nogal vedet-achtige platen aflevert, dat wist ik helemaal niet. Kroke zonder hem is trouwens nog steeds behoorlijk goed, dus zou het kunnen dat zij hem hebben beinvloed in plaats van andersom

Freud schreef:

dus zou het kunnen dat zij hem hebben beinvloed in plaats van andersom

Juistem !

Daarom vind ik het niet meer dan gerechtvaardigd dat de Poolse nationaliteit van Kroke in de kenmerken terug te vinden moet zijn. Bij deze dus gecorrigeerd (én label én ook de namen van de individuele artiesten).

Door deze berichten heb ik samples beluisterd. Inderdaad wekt dit nu zeker mijn nieuwsgierigheid: ik ga snel achter deze cd aan, want wat ik hoorde viel zeer in de smaak.

Bovenstaande heren, bedankt ! Ik heb hem nu 3 dagen in huis (door jullie enthousiasme) en hij is betoverend mooi !!!
Ik was al een Kennedy-fan, heb voornamelijk klassiek van hem in huis, maar ik was hem eigenlijk de laatste jaren al weer uit het oog verloren. Deze cd brengt daar weer volledig verandering in

Ook al is ie anders: mag ik jullie zijn album "Kafka" tippen

Nog niet eens lang in mijn bezit, maar toch heb ik besloten dat deze cd tot mijn rijtje 5 sterren albums moet gaan behoren.

Om ElMeroMero maar eens te citeren: uwemajesteitzijneexcellentieuwedelachtbare !

aERodynamIC schreef:

Ook al is ie anders: mag ik jullie zijn album "Kafka" tippen

Ik ben altijd geïnteresseerd in andere dingen, dus ik ben er wel voor te porren.

En al gedaan?

Dit album weer eens uit de kast getrokken: het blijft toch wel een juweeltje dat door meer mensen hier ontdekt mag worden.

avatar van sq
sq
Mooie wereld-muziek van de soort die ik nog te weinig heb. Op De MuMe meeting kreek ik deze tip en de eerste kennismaking geeft al de doorslag: ik ga dit bezitten.
Dank aan ElMeroMero dus. Maar niet alles was nieuw. Ik heb pas 4 nummers geluisterd en toevallig zat daar Jovano-jovanke bij. En die kende ik al. Ik heb ook nog een versie van Esther en Abi Ofarim (´wereld´sterren uit de 60's). Die moet nog op de site.

sq schreef:
Dank aan ElMeroMero dus.

Herman zat er ook bij hoor

Fijn om te lezen dat East Meets East je zo bevalt.

Ook leuk om te weten is het gegeven dat de meeste platenwinkels dit plaatje voor een zacht prijsje aanbieden omdat het deel uitmaakt van de Aangenaam Klassiek- catalogus van afgelopen jaar.

avatar van sq
sq
ElMeroMero schreef:

Niet gevonden als zodanig. Maar bij Amazon was-ie ook maar 10 dollar. Nu in huis en helemaal tevreden

Ik begin maar eens met 4.5 *

avatar van Dridge
Je hoeft echt geen liefhebber van het klassieke genre te zijn om dit te kunnen waarderen , geweldig album .

avatar van thebestfreaks
Op de gok gekocht en wat een verassing !! Echt heerlijk !

avatar van Kronos
Een perfecte zondagochtendplaat, maar doet het even goed midden in de week. Van die muziek die je met z'n warme klankkleuren meteen in het hart raakt. De magische chemie tussen Kennedy en the Kroke Band is echt onweerstaanbaar.

avatar van Bartjeking
Prachtige muziek, enthousiast geworden dankzij de bovenstaande reacties en de hoge notering. Ben niet echt klassiek geschoold, maar dan blijkt helemaal niet nodig; mooie muziek laat zich niet vangen door een gebrek aan kennis. De melodieën zijn prachtig en af en in bijvoorbeeld Kukush neigt het zelfs naar klezmermetal .

Bedankt voor deze aanrader en ik zal hem koesteren en trachten zoveel mogelijk mensen hiervoor te enthousiasmeren, dit moet gehoord worden!

avatar van Bertus
Iedereen die hiervan houdt, raad ik aan ook deze plaat eens te beluisteren.

avatar van Ataloona
Ik heb dit vanavond voor het eerst beluisterd en ik vind dit geweldig.
Ik ben de laatste tijd al in een muziekbui waarin wereld invloeden te horen zijn en dit vind ik de beste tot nu toe. Geweldig!
Als iemand albums kent vergelijkbaar met dit hoor ik dat graag.
PM me dan alsjeblieft!

Kijk eens naar de post boven je.
En Eden van Kroke is ook mooi.

beaster1256
fantastische plaat voor wie eens iets anders wil horen en van topkwaliteit , ben het volledig eens met alle posten hierboven , wat een openbaring !!!

avatar van Ataloona
Die had ik al gezien hoor herman.
Zo diep heb ik ook weer niet in het glaasje gekeken hoor

avatar van Sandokan-veld
Wat een schitterende muziek is dit zeg... Hoera voor musicmeter dat ik dit soort dingen gewoon op een late avond mag leren kennen.

Was het Ataloona die deze plaat namedropte in het recensie-topic? Dan een extra schouderklopje voor hem.

avatar van The Scientist
In een zekere mate ben ik het daarmee eens, en in een zekere mate ook weer niet...

over het geheel heeft het album een erg fijn sfeertje, en achteraf hou ik zeker een positief gevoel over aan deze plaat...Maar het is niet zo dat ik zo enthousiast ben als de meeste mensen hier geloof ik... bij sommige nummers krijg ik wel een erg kitscherig gevoel... zo erg dat ik sterk de neiging om ze te skippen moet onderdrukken...

ElMeroMero schreef:

Dit zijn dus de nummers die op mij totaal 0,0 impact hebben, het komt een beetje op me over als van die enorm geforceerde melancholie.. een beetje makkelijk allemaal.

Gelukkig staan er genoeg nummers op die het album dik de moeite waard maken, het eerste nummer is er zo een, het laatste nummer ook... veel nummers waarin de hele band lekker energiek samenspeelt... energie en plezier in het spelen uitdragen is iets wat ze zeker kunnen... (ze geven iig mij dat gevoel).. en aan dat soort nummers hou ik dus een positief gevoel over het album over... lekker losbandig klezmer-klinkend plaatje voor op een zomeravond bij het eten of iets in die richting..

Wel moest ik toch zeer regelmatig aan Tin Hat (Trio) denken, een band die op veel plekken een zelfde soort sfeer neer weet te zetten... maar nog wat gevarieerder dingen doet en in mijn ogen toch wat meer gedurfde en doorleefde platen maken..

Ik vind het wel erg moeilijk er een cijfer op te plakken, dus laat ik dat voorlopig nog maar even achterwege.

avatar van Ataloona
Jammer dat je het niet heel goed vindt Scientist.

En Sandokan, leuk dat je hem goed vind

avatar van barrett
Ataloona schreef:
Jammer dat je het niet heel goed vindt Scientist.

En Sandokan, leuk dat je hem goed vind

Gemengde gevoelens altijd een uitdaging om die soort platen ook eens een kans te geven.:)

avatar van Ataloona
Beetje late reactie, maar ik zou het eens proberen. Kost maar een beetje van je tijd en het is altijd beter om iets te proberen met de kans dat je het leuk vind, dan bij voorbaat al afschrijven.

Vandaag ook maar eens geprobeerd, redelijke plaat, er zit imo nog wat teveel klassiek in, is het een mengelmoes van stijlen, niet altijd even geslaagd,helaas

Vanochtend had ik een oude 'Aangenaam klassiek' cd op en telkens zijn de laatste 3,4 nummers daarvan per cd wat minder klassiek en toen kwam Ederlezi voorbij. Wat een ongelooflijk lekkere muziek blijft dit dan toch.
De zin om dit hele album weer eens te draaien is gelijk erg groot geworden.