Frans Bauer - 'n Ons Geluk (2003)

Label: Sony

1. 'n Ons Geluk (3:24)
  2. Duizend Rode Rozen (3:44)
  3. Morgen Schijnt de Zon (3:16)
  4. Ga Met Je Heupen Draaien (3:06)
  5. Samen met Jou Naar Dromenland (3:18)
  6. Ga Niet Weg (3:12)
  7. Ik Kan Vandaag de Hele Wereld Aan (3:21)
  8. Als het Ja-woord Klinkt (3:35)
  9. Eiland in de Zon (3:41)
  10. Jij Bent Mijn Leven (3:42)
  11. Geheime Liefde (2:48)
  12. 'k Heb het Zo Niet Bedoeld (3:59)
  13. De Liefdestango (3:30)
  14. 'n Trein Naar Niemandsland (3:36)
avatar van radio 538
ik vind het wel goed hij is een van de beste nederlandse zangers en dat blijft zo.

4 sterren

shappy1010
Ik blijf het een moeilijk verhaal vinden.

Mijn punt is eigenlijk dit, we vinden het allemaal verschrikkelijk, maar ik kan maar moeilijk aangeven waarom.

- Al muzie emotie is, deze man zingt met alle emotie van de wereld, en zijn publiek...mensen staan echt gewoon te janken als ze hem zien zingen (ik ook maar dat heeft andere redenen)...dat kan ik van Radiohead niet zeggen.

- Muziek is intelligentie/maatschappelijke ontwikkeling gebonden. Maar dat is ook gevaarlijk, (sommige) fans van Rolling Stones of Neil Young zijn ook niet altijd de brilliantste mensen op aarde. (en nou niet allemaal hierop reageren aub - jullie begrijpen wel wat ik bedoel) Toch staat deze muziek veel hoger aangeschreven.

- Gemaakt om te verkopen? Ik betwijfel het. De man doet gewoon wat ie leuk vind, blijkbaar is er een grote markt voor hier.

- Technisch simpele muziek? Is Nirvana en legio andere artiesten ook, sterker nog veel mensen lopen hier altijd te schreeuwen dat techniek ondergeschikt is.

- Het is niet vernieuwend? Vernieuwing is slechts een klein aspect van muzikale waarde er zijn plenty artiesten die helemaal niet vernieuwend zijn maar doorboorduren op oudere acts/inspiratiebronnen en allom gerespecteerd worden.

Kortom moeilijk verhaal...blijkt maar weer dat muziek geen wetenschap is!

avatar van gemaster
Ik denk dat je moet kijken naar de manier waarop woorden zijn gespeld. Als je ziet dat Fransie op dit album zich 3x bezondigd aan 'n en 'k, dan weet je dat het fout zit.

Hoewel je dan ook weer moet stellen dat Guns 'N Roses slechte muziek is.

avatar van Oldfart
1- Een patientje bij mij op het werk ( 14jr.): " Engelse (hij bedoelt natuurlijk engelstalig) muziek is stom want ik begrijp niet wat ze zeggen"

2- Dorpsgenote; "Ik kan dan tenminste lekker meezingen".

3- Ik woon in een dorp waar nederlandstalig de norm is; ik denk niet dat er hier verder iemand woont die ook maar iets kent als Radiohead of mijn geliefde Wipers.
Het is dus ook cultuur bepaald.
Daar discussieer ik niet over; ik probeer het te ontwijken, denk er het mijne van en laat die ander in hun waarde.
Hoewel het soms verbijten is.

Wat ik van dit genre muziek vind houd ik ten opzichte van liefhebbers er van voor mezelf. Ga daar niet neerbuigend over doen.
Maar het is soms wel een beproeving, o.a. tijdens de feestweek hier in't dorp.

shappy1010 schreef:
Ik blijf het een moeilijk verhaal vinden.

Het is Nederlands !!
Teksten staan dicht bij de mensen, zonder enige diepzinnigheid !!
Geen muzikale krachtpatserij !!!
Gewone jongen, zonder enige pretenties !!

Ben geen liefhebber van zijn muziek, maar ik heb wel respect voor Frans en zijn muziek. Kunnen vele andere muzikanten nog veel van leren.

avatar van Oldfart
Wat dan Flipper? (zonder cynisme)

Oldfart schreef:
Wat dan Flipper? (zonder cynisme)

avatar van LittleBox
HammerHead schreef:
Nee, mensen die CD's halve sterren geven om een bepaald image wat eromheen hangt, die zou je het stemrecht (in ieder geval op deze site) moeten ontnemen.

Zit wat in. Hij is weg!

avatar van Hans Brouwer
Flipper schreef:
Noem het eerlijkheid/oprechtheid en loyaliteit naar zijn fans.
Flipper, ik ben het met je eens . Ik heb mij in het verleden in dergelijke bewoordingen uitgelaten over ons aller Willeke Alberti

Hans Brouwer schreef:

Zag haar gisteren nog bij 'Pauw en Witteman'. Blijft een mooie vrouw omdat alles aan haar nog steeds puur is. Mooier dan vrouwen die de helft jonger zijn en al met botox in de weer zijn.
Maar we dwalen af. Respect hoe Frans (en Willeke) met hun achterban omgaan.

Heemskerktollie
radio 538 schreef:

4 sterren

Daar doe je toch een hoop zangers mee te kort in Nederland. Als jij het over goed hebt dan neem ik aan dat het om zang-techniek gaat. Op dat vlak staat Frans toch echt heel erg laag. Bijna geen bereik, geen emotie, geen vibrato enz. Wel een symphatieke kerel trouwens.

avatar van jasper1991
prachtig album, mooie composities en diepzoekende teksten met schitterende neo-classical solo's.
je merkt wel dat bauer in dit album de fylosofische kant van de planetaire differentiatie benaderd en terugvalt op de velosinov-stijl wat hij goed in de opening "n ons geluk verwerkt
ook kiest hij bij het nummer "als het ja woord klinkt" voor een wending in tempo en vervolgt hij het album in allegro stijl

ook maakt hij gebruik van een geniale manier van rijmen in een anapest-metrum afgewisseld met een ambyfrachis, daarbij zijn rijkrijm en oogrijm zijn ook op de juiste momenten ingezet

avatar van Von Helsing
Flipper schreef:

Noem het eerlijkheid/oprechtheid en loyaliteit naar zijn fans.

Persoonlijk vind ik de oprechtheid bij Fransie ver te zoeken. Ik vind het altijd nep, die lag op zijn bek, die zit erop getekend lijkt wel.

gemaster schreef:

Hoewel je dan ook weer moet stellen dat Guns 'N Roses slechte muziek is.

Ik moet er wel om lachen, die Nederlandse bruggetjes om iets passend te maken. Alles moet binnen de lijntjes.

avatar van bauer
Prachtige plaat.
Vroeger dwong ik mijzelf naar Iron Maiden te luisteren,om eerlijk te zijn hoor ik Frans veel liever.
Frans heeft vrolijke teksten,niet over de dood enzo.

Deze cd reken ik tot zijn allerbeste.
Hopelijk klinkt zijn volgende weer zo als deze.

avatar van freitzen
bauer schreef:
Vroeger dwong ik mijzelf naar Iron Maiden te luisteren

waarom eigenlijk?

avatar van Stapler
Von Helsing schreef:

En een van de redenen dat hij vaak zo hoog in de charts staat is omdat hij weet in welke winkels er de cd verkoop gemeten word voor de charts. Dus koopt iemand van zijn team die winkels leeg en vervolgens geven ze die weer weg of verkopen ze die bij concerten. Het is behoorlijk lelijk maar ja zo werkt het wereldje wel. Waarschijnlijk doen bijvoorbeeld Anouk en Tiësto het ook en in het buitenland gaat het er niet anders aan toe.
Eerlijk of oprecht is het iig niet.

avatar van bauer
Antwoord aan freitzen:

Vroeger is ruim 20 jaar geleden, ik dacht dat iron maiden stoer was.
Ik sloot mijzelf af voor andere muziek. De laatste 15 jaar sta ik open
voor allerlei genres of het nu hard of zacht is. Maiden kan me niets meer schelen, Motorhead vind ik oprecht mooi en Frans vind ik gewoon gezellig. Live in Ahoy vind ik erg sfeervol. Binnenkort ga ik zelf naar het concert in Steenwijk, ik verheug me er erg op.
Motorhead heb ik al acht keer gezien, tijd dus voor iets anders.

avatar van freitzen
Ok, leuk om te weten.
Nog even iets anders: zo'n twee weken geleden vroeg gebruiker Musicfriek zich bij Frans zijn nieuwe album af of er geen liefhebbers op MusicMeter waren die serieuze recensies van Frans Bauer schreven. Toen hij dat schreef zat je nog niet op de site, maar ik denk dat je Musicfriek (en waarschijnlijk een hoop andere gebruikers) erg blij zal maken als je kan laten zien dat ook platen uit dit genre hier goed beschreven kunnen worden

avatar van Sandokan-veld
jasper1991 schreef:

Die Velosinov was zeker een wielrenner?

Toch wel jammer dat zulk duur woordgebruik dan niet helemaal uit de verf komt (filosofische, rijk rijm, Voloshinov-stijl).

avatar van B.Robertson
Mijn broer heeftdeze voor mij op de kop getikt en dat was zeer verdienstelijk van hem. Openingslied Een ons geluk is een lekker stamplied met een goed uitgewerkte tekst. Duizend rode rozen/Eens Schijnt de zon zijn goed aanhoorbare,typische Hollandse deuntjes. Met je heupen draaien is een sambaklassieker. Dromenland klinkt wel lekker en Ga niet weg is een mooie ballad.Vandaag kan ik de wereld aan is wat steviger en komt vooral live goed tot zijn recht. Dan krijgen we wat mindere nummers:Het ja woord klinkt als een mislukt vervolg op Kom uit de bedstee m'n liefste. Eiland is een cliche lied dat mij sterk doet denken aan vakantieliedjes van Koos Alberts en Benny Neyman. Jij bent mijn leven is ook niet veel soeps. Geheime liefde springt er weer lekker tussen uit en bevat mooi gitaarwerk.Zo heb ik het niet bedoeld(wat lijkt die titel op Hazes) behoord tot de betere middelmaat. Liefdestango is een vlotter lied wat echter wel minder is.Tot besluit de grote klapper Trein naar niemandsland.Zeer goed uitgewerkte tekst. Voor mij is Frans een ECHTE artiest,dus zeker geen nepper.Op 16/12/09 heb ik hem live gezien en hij is echt zeer goed live. 4 sterren voor meneer Bauer.

avatar van jasper1991
herman schreef:
Die Velosinov was zeker een wielrenner?

velosinov heb ik alleen gehoord, niet gelezen. ik kwam daarop via een campingvriend, die als we gingen dubbelen bij het tafeltennissen bij de service altijd sprak van de velosinov-opening voor de grap. zo werd menig tegenstander op de kast gejaagd.
hij beweerde achteraf dat het een schaker was die ooit een revolutionaire opening bij het schaken dus pleegde.

avatar van B.Robertson
Net mijn tweede Frans Bauer concert achter de rug, wat is die man toch goed live! Kleurige lichtshow, prachtig decor, uitstekende muzikale begeleiding en een stuk of zes aantrekkelijke danseressen.(Frans blijft de topattractie.) Frans zet zich voor de volle 100% in en weet de zaal goed op zijn hand te krijgen. Bauer zingt en brengt zijn songs met oprechte overtuiging. Het was dan ook weer genieten met liedjes als Viva holiday, Als een meeuw in de wind, Als sterren aan de hemel staan en Op rode rozen vallen tranen.(Om maar enkele uitblinkers te noemen.) Deze avond in De Lawei te Drachten speelde hij van 'N ons geluk: Het titelnr., Ik kan vandaag de hele wereld aan en het over overlijden handelende 'N trein naar niemandsland. Frans gaf me waar voor m'n geld.

Ik geef toe, de teksten zijn niet zo goed, maar het klinkt best aardig. Vooral Een Ons Geluk is een heerlijke typisch Hollandse stamper en Als het Ja-woord Klinkt, Ik Kan Vandaag de hele Wereld Aan en Eiland In de Zon zijn wel aardig.

avatar van nuf
nuf
Ik kan dit prima luisteren, ik ben kennelijk de enige die Frans niet met Radiohead gaat vergelijken/grapje

Maar mensen moeten eens minder zeiken, ik luister met plezier naar de meest complexe breakcore en vage metal net als ik met plezier naar Frans Bauer en Koos Alberts luister. Hoewel Frans niet al te sterk is op dit album.

In ieder geval de beste die ik gehoord heb van Frans Bauer.

record.ed
Die s kan je wel uit de titel laten , maar ongetwijfeld zal Frans veel mensen een plezier doen. ( Mij niet )

avatar van UK-Choonz
Mensen die Frans om zijn oprechtheid bewonderen.

Die man is werkelijk de meest geslepen, slimste en commercieelste artiest die er is. Artiesten als Madonna en David Guetta kunnen een puntje zuigen aan het zakelijke instinct van Fransie. De wijze waarop hij zijn met zangcarriëre zichzelf weet uit te verkopen is iets waar veel artiesten wat van zouden kunnen leren.

Frans maakt gewoon levensliedmuziek zoals die al jaren precies hetzelfde klinkt en er al vele artiesten van zijn. Hij heeft niet veel meer muzikaal talent dan een Dries Roelvink of een Grad Damen of Wesley. Maar door zijn "zo lekker gewoon gebleven" image weet hij precies de juiste snaar te raken bij een bepaald deel van de natie dat niet graag ziet dat anderen boven het maaiveld uitkomen. Doe lekker gewoon dan ben je goed genoeg. En ondanks de megalomane successen die Frans heeft weet hij het in stand te houden door zich op de juiste momenten als heel saai en degelijk te laten framen, Heel knap gedaan. Ik weet zeker dat als Frans Bauer ooit besluit de politiek in te gaan hij dat dat net zo'n succes gaat worden.

Frans Bauer is een merk geworden waar een miljoenenbusiness achter zit. Op de juiste getimede momenten poept hij cd's uit die de kassa doen rinkelen. Graag ook nog even in het Duits om de cashflow nog wat te vergroten. Maar ook de hele merchandise die erbij zit is natuurlijk een goudmijn. En toch flikt hij het om steeds over te komen als die volksjongen die graag liedjes maakt. Dat hij gaat huilen op tv over ene paar gecancelde concerten is tenenkrommend maar mensen trappen er en masse in.

Niet dat ik het Frans misgun. Hij werkt hard en gebruik zijn zakelijke vernuft om vooruit te komen zonder dat hij daarvoor mensen pijn doet. En hij brengt waar mensen blijkbaar behoefte aan hebben. Dat soort zakenmannen hebben mijn bewondering. En wie het leuk vind moet het gewoon kopen. Het gaat uiteindelijk om de muziek en niet om het karakter van de artiest.

Maar het idee dat Frans zo'n gewone volksjongen is gebleven die oprechter is dan al die andere artiesten vind ik lachwekkend naief. Het is gewoon een cynische zakenman die zichzelf als product maximaal exploiteert.

avatar van Fathead
[modknip / niet nodig de hele post te quoten als ie erboven staat]

Dit gaat over track 12?