Original Dixieland Jazz Band - The Complete Original Dixieland Jazz Band (1995)

Jazz

4. Ostrich Walk
  5. Skeleton Jangle
  6. Tiger Rag
  7. Bluin' the Blues
  8. Fidgety Feet (War Cloud)
  9. Sensation Rag
  19. Jazz Me Blues
  20. St. Louis Blues
  21. Royal Garden Blues
  22. Dangerous Blues
  23. Bow Wow Blues (My Mama Treats Me Like a Dog)
  24. Skeleton Jangle
  35. Toddlin' Blues
  36. Who Loves You?
  37. fidgety feet
avatar van Toon1
The Original Dixieland Jass Band waren de makers van het eerste jazz-plaatje ooit. Op 26 februari 1917 namen ze de single 'Livery Stable Blues/Dixieland Jass Band One Step' op, voor het label Victor. Een maand later werd het plaatje uitgebracht, en veranderden ze de spelling van 'Jass' in hun artiestennaam in 'Jazz'. Tuurlijk werd er voordien ook al jazz gespeeld (door Afro-Amerikanen), maar nu werd de muziek voor het eerst opgenomen (door een blanke band!). Voor velen was het de eerste kennismaking met jazz. Deze compilatie verzamelt alle opnames voor Victor, voornamelijk van 1917 tot 1921. Historisch gezien enkele van de belangrijkste opnames uit de twintigste eeuw.
In 1917 klonk deze muziek vast erg wild en spannend, maar ook vandaag verschaft dit me nog wel luisterplezier (het lijkt wel een tijdcapsule). Ik was al bekend met o.a. Jelly Roll Morton, Bix Beiderbecke en de 'Hot 5 & 7 Recordings' van Louis Armstrong, en deze muziek sluit daar mooi bij aan. Van tijd tot tijd is dit wel leuk, vooral in de late uurtjes.

avatar van Dielie
hier moet ik eens naar op zoek

avatar van oruiz
En ze zullen tot de dag van vandaag blijven volhouden dat ZIJ (en niet de Afro Amerikan) de Jazz hebben uitgevonden. Ook een leuk verhaal: eerst werd Jazz met dubbel s geschreven (Jass), maar dit is later veranderd in dubbel z, omdat de verhalen de ronde gaan dat grapjassen op posters de -J- doorstreepten zodat er dus iets anders stond.