menu
zoeken in:
stuart
Goede nederlandse bluesband, die zelfs niet door John Mayall onopgemerkt bleef. Ik vind niet alles leuk, maar ze hebben een paar klassiekers gemaakt, waaronder mijn favorieten Window Of My Eyes en Appleknockers Flophouse.

avatar van koho
Via een optreden van Iain Matthews in het vlakbijgelegen Amen, waar we naartoe wilden, kregen we dat weekend -in het jaar 2000- onderdak in Grollo(o) (in de zestiger jaren had 't nog 1 o). Ik had meteen iets van: maaagies! Plaatsje met rockhistorie! Dat moet zo zijn!

Het beviel enorm, en om een lang verhaal kort te maken, 2 jaar later woonden we in Grolloo, zonder vooroordelen over 't gaan wonen in een gehucht in Drenthe vanuit het westen. Wisten wij veel. Steenworpje afstand van Cuby's boerderij, ... en bij de kassa van C1000 in Rolde stond ik meermalen in de rij achter Harry Muskee (bepaald geen prettige man trouwens als je 't mij vraagt).

Om er 5 jaar later walgend weg te vluchten, inmiddels bekend met alle vooroordelen die er heersten: we zagen ze bevestigd.
Een dorp dat anno nu nog zo conservatief/met oogkleppen op/in een klein wereldje leeft/argwanend is voor alles wat niet-autochtoon-lees-Grolloos-is/(en vooral)roddelziek is ... dat moet toch 40 jaar geleden nog véél erger zijn geweest. (even in perspectief: nog datzelfde decennium -jaren 60 dus he, niet nu!- was daar een vrouw die van overspel was verdacht op een kar geplaatst en rondgereden om door omstanders bekogeld te worden met appels en eieren).

Omdat het geld in het laatje brengt, dweept Grolloo nu met Cuby en elk jaar wordt er wel iets georganiseerd, van een bluesroute tot een gedenksteen in het bos waar ik meen Window Of My Eyes werd gecomponeerd - naast de jaarlijkse homecoming optredens rond Pinksteren van de wat mij betreft ontstellend plichtmatig optredende Cuby + Blizzards, maar ik vraag me af hoe men 40 jaar geleden écht dacht over die alternatievelingen in die oude boerderij. Het geroddel moet oorverdovend zijn geweest.

Kleine anekdote: we woonden er nog maar kort, en kregen van een inwoner het "compliment" dat we, hoewel we uit het westen kwamen, geen kapsones (hier was een Drents woord voor, dat ben ik vergeten) hadden en niet gingen doen alsof we Drenten waren, "door met klomp'n rond te goan loop'n, zoals aandere westerling'n doen". En ik dacht: nou, eh, bedankt, wat nu als ik hier had rondgelopen met de authentieke Zaanse, uiterst Noordhollandse klompen van wijlen mijn oom? Zou ik dan gedaan hebben alsof ik een Drent was? Ook raar. Waarom zijn klompen Drents? Want dat zijn ze niet.

En zo is er een leuk linkje te maken met Harry Muskee die het maar niks vindt dat Normaal een bluesplaat maakt:
Normaal vs Cuby - bluesforum.nl
Heeft Muskee de blues uitgevonden? Wat een, eh, kapsones. Dat is toch iets wat elders allemaal veel beter wordt gedaan. Toegegeven, ze hebben een paar leuke platen gemaakt, met name toen Herman Brood de toetsen beroerde (ik heb me geregeld afgevraagd wat hij van Grolloo vond; ik kan me Herman Brood totaal niet in Grolloo voorstellen). Maar Cuby? Ik vind het imitatie met steenkolenengels. En, toegegeven, 2 a 3 platen die er best mogen zijn.

Maar als ik blues wil, zet ik mijn Chess boxje van Muddy Waters wel op. En blues maken: als een stel Drenten dat kan dan kan een stel Achterhoekers dat ook. Beiden zijn verre van authentiek.

En Grolloo? Eén van de mooiste plekjes in Nederland. Mijn dochters zijn er geboren, maar als ze de leeftijd hebben mogen ze zelf op zoek gaan naar hun roots daar. Ik zet er geen voet meer. En ook geen klomp. Dergelijke plaatsen moet je als toerist kunnen bezoeken en dan is 't mooi genoeg. Maar ga er als buitenstaander wonen en je tanden vallen uit. Wijze les geweest ...

Een PSje nog. De reden dat we er kwamen was een optreden in De Amer in Amen. Alwaar échte magie heerst; de beste plek denkbaar voor intieme optredens op een prachtlocatie. Eigenaar Ab Sligter is helaas inmiddels overleden, maar er vinden nog geregeld optredens plaats. En ik ken in elk geval 3 albums die er zijn opgenomen:
Ad Vanderveen - Cloud of Unknowing (2006)
Cuby & the Blizzards - Hotel Grolloo (2000)
... in deze gevallen fungeerde de Amer als studio.
En Iain Matthews & Ad Vanderveen - The Iain Adventure (2000) ... de registratie van dat optreden uit 2000 waar ik mijn stukje mee begon.

avatar van R-Know
Bij Cuby + Blizzards - Cats Lost (2009):

Vorige week naar het concert geweest. G R A N DI O O S.
We stonden gewoon bij de mannen op het podium.
Nog steeds na al die jaren KNALLEN. 3 mans blazers sectie erbij.
Viel mij op dat ik toch de oude nummers het mooist vind.
Nog even dit:
Bij het concert de Lp gekocht. Klaphoes met de cd erbij. ZO hoort het.

avatar van Vortex
Op uitzending gemist.nl staat een aflevering van 'Kro brandpunt: blues broeders' vanaf 26 min. gaat het over Cuby & the Blizzards!

avatar van Vortex
En ook nu staat er een geweldige docu over Cuby op uitzending gemist. Zoeken op 'Het uur van de wolf' dan vind je het wel. Een docu van 2uur in de stijl van No Direction Home over Dylan.
Zitten echt geweldige beelden in, iedereen in en rondom de band wordt geinterviewd met erg gave beelden van lang vervlogen tijden maar ook recent van Herman Brood met papegaai Cor

avatar van Stijn_Slayer
Die was vorige week op tv.

avatar van trebremmit
Grote cd-box Cuby

Ziet er goed uit! 28 cd's plus een dvd, kost wel rond de zeventig euro.

avatar van Stijn_Slayer
Ofwel, € 2,40 per schijfje. Spotgoedkoop juist.

Ga 'm zelf toch niet kopen. Lang niet alles is de moeite waard en het beste van Cuby koop je los ook voor spotprijzen.

buizen
Stijn_Slayer schreef:
Ofwel, € 2,40 per schijfje. Spotgoedkoop juist.

Ga 'm zelf toch niet kopen. Lang niet alles is de moeite waard en het beste van Cuby koop je los ook voor spotprijzen.

Het 'beste' van Cuby, voor mij, zijn die eerste elpees en dan op vinyl. Dat is het beste van Cuby. En ik weet meerdere albums te staan maar echt belachelijke prijzen zoals 20.- of 40,- maar let op: de staat van dergelijke albums is werkelijk erbarmelijk. Laatst dacht ik, ik neem toch Trippin' Thru' A Midnight Blues mee maar bekeek nog even de staat van het vinyl en besloot toch weer: laat maar.
Als iemand een mint-vinyl-exemplaar heeft en daar vanaf wil?..

Deze box is idd spotgoedkoop. En dan heb je ook echt alles van Cuby. Op CD helaas, dat is het element wat mij totaal niet aanspreekt. Maar om de hele collectie te hebben is geen straf.

avatar van trebremmit
De box is bijna uitverkocht!

Ook al vermeld bij de artiestenpagina van Muskee, maar in het Drents museum is er nog steeds een tentoonstelling over hem te bezichtigen.

75 jaar Harry Muskee

avatar van nlkink
trebremmit schreef:

De box is bijna uitverkocht!Afgelopen weekend kon je de box in Assen nog heel goed aanschaffen bij de CD afdeling van Warenhuis Vanderveen. Ze hadden naar eigen woorden een behoorlijke voorraad ingekocht.

Zelf heb ik met C+B een beetje hetzelfde als Stijn_Slayer: Hun eerste albums zijn heel goed en eigenlijk ook al zeer goedkoop te krijgen. Na 1974 wordt het allemaal behoorlijk wisselvallig. Een albumtitel als Red White & Blue zit nu in de box terwijl dat technisch gezien helemaal geen C+B album is. In de tachtiger jaren was Muskee actief onder de naam Muskee, Harry Muskee of Muskee Gang en de albums uit de negentiger jaren tot Muskee's die wel onder de vlag van Cuby + Blizzards zijn verschenen zijn qua productie vaak uitermate vlak en wederom wisselvallig. Daarbij komt dat Harry Muskee na 1986 niks meer met Eelco Gelling te maken wilde hebben en deze inwisselde voor Erwin Java. Een goede gitarist maar je verliest met zo'n persoon als Gelling toch een beetje van de magie van het eerste uur.
Eigenlijk is het laatste album Cat's Lost gelijk ook één van de betere, en dat is voor een groot deel te danken aan de inzet van Daniël Lohues.

avatar van Stijn_Slayer
Terechte opmerking. Java is goed, technisch waarschijnlijk zelfs beter dan Gelling, maar voor hem ook tien anderen. Gelling is puurder, heeft meer een eigen stempel en drukt dat ook.

avatar van nlkink
Vanochtend trof ik bij de CD-afdeling van Warenhuis Vanderveen in mijn woonplaats Assen een aardige man uit Lelystad die mijn berichtje hier had gelezen en op de motor was gestapt om meteen maar twee box sets aan te schaffen.
Er is nog altijd een redelijke voorraad, maar sinds kort is de kortingsactie van € 69,90 vervangen voor de nog altijd redelijke prijs van € 79,90 maar nu krijg je er twee vrijkaartjes bij voor de Muskee-tentoonstelling in het Drenths Museum.
In elk geval beter dan de prijs van € 265,-- waarvoor de set een tijdje te koop stond bij Bol.com.

buizen
Mooi dat dankzij jouw niet aflatende uitingen van liefde voor Cuby maar ook jouw platenboerderij, er dan vanochtend zelfs iemand op de motor is gesprongen en deze bijzondere box(en) heeft kunnen bemachtigen, nlkink. Weer een tevreden Lelystadjer.

Vanderveen heeft sowieso een goudmijntje in handen met zoveel voorraad nog van die box van 28 CD's.
N.a.v. jouw bericht m'n vaste Schallplattenbauer gebeld. Of hij die box nog had (en dan wilde ik vragen wat moet ie kosten). Gewoon, nieuwsgierigheid.
Hij is/was een persoonlijke vriend van Harry Muskee. Toen zijn platenzaak damals werd geopend trad Harry er op en scheen zoveel whiskey te hebben gedronken dat ie van het 'podium' lazerde. Toen ie zoveel jaar bestond trad Harry er opnieuw op. En bij het laatste jubileum opnieuw.
Toen Harry overleed was ie ook duidelijk aangeslagen en is ook naar Grolloo (of was het nou in Rolde?) getogen voor de herdenking/afscheid.
Hij heeft allerlei bijzondere items van Cuby en een speciale hoek ervoor ingericht in zijn Laden.
Onder de toonbank kun je er illegale opnamen van Cuby-concerten kopen: bootlegs, op CD. Volgens mij maakt ie die bootlegs zelf want hij heeft me wel eens verteld dat (ik had het over Slayeropnamen op een cassettebandje, uit '85) ik via hem wel van zo'n cassette opnamen op CD kon laten maken en dan had je al een bootleg. Hij heeft ook studiocontacten. Incl. inlegpapier, helemaal niet zo duur.
Maar toen ik hem belde reageerde hij hoogst verbaasd en zei "Welche box?!!" Ik legde hem uit over 28 CD's in een box, met ALLE albums van Cuby en hij reageerde teleurgesteld. Hij wist er namelijk helemaal überhaupt niets van dat die box was gereleased.
Zijn vriend is nog niet heen gegaan en dan wordt m'n platenboer dus alweer helemaal vergeten door de organisatie die die box uitbracht. Bah. Had met 'm te doen.
Maar moest 'm over een half uur terug bellen. Toen ik belde had ie een heel verhaal over Rotterdam en in ieder geval "Complett ausverkauft in Holland" (ik heb niks gezegd over VanderVeen) maarr.. via ein Freund in Frankfurt heeft ie vandaag meteen 3 boxen in (kunnen) laten vliegen. Wat het moet gaan kosten wist ie nog niet maar wel dat er op Ebay al 200,- voor wordt gevraagd.
Ik zei dat ie een prima zet had gedaan, daar in zijn grensstreekregio verkoopt ie die boxen subiet.
Ook nog gehad over dat er "naturlich auch ganz uninteressante albums" bij zitten maar voor die prijs en de compleetheid een zeer interessante box maar hij onderbrak me onmiddellijk bij het woord 'uninteressante': "Warum?!" en een heel pleidooi over hoe goed Cuby & The Blizzards wel niet was.
Alle albums.
Laat nog wel weten wat ie er in Duitsland voor gaat vragen. Volgende week spreek ik 'm sowieso.

avatar van nlkink
Wat een fantastisch verhaal, buizen!

buizen
Zou het niet slim zijn om, ook met het oog op het handen zijnde Holland International Blues Festival (Grolloo), toch alvast een 2th pressing van deze box set paraat te hebben?
De verkoop loopt onverwacht goed.
Denk dat Vanderveen ook nog wel mee zal profiteren van al die 10.000 binnen- en buitenlandse bluesgasten die straks uitzwermen over de heidevelden en het Drentse Grolloo, Rolde, Assen en Emmen.
De blues zit in de lift.
Laat Johan Derksen ook maar schuiven.

avatar van nlkink
In alle eenvoud een briljant idee, buizen! Ik weet niet of ik veel invloed heb maar ik ga dit zeker droppen bij de heren van de CD afdeling.

buizen
Sowieso zou de CD-afdeling van het warenhuis natuurlijk aandacht 'moeten' besteden aan het bluesfestival, deze zomer. "De maand van de blues" o.i.d. Ze hebben van dat festival vast nog wel postermateriaal etc., voor in de winkel.
Misschien kunnen ze er dat weekeinde met een stand staan, op het festival, nlkink?

avatar van nlkink
De muziekafdeling van Warenhuis Vanderveen te Assen hebben nog een beperkte voorraad van de CD box set Alles Uit Grolloo van Cuby & The Blizzards. De box sets zijn ook nog eens afgeprijsd naar € 59,90. Voor alle liefhebbers elders uit het land die 'm nog niet hebben, het is dus nog mogelijk om 'm alsnog aan te schaffen!

avatar van nlkink
Vanaf 21 mei 2021 in beperkte oplage verkrijgbaar:
Cuby+Blizzards - Live At Bellevue Assen. Dit album is al eens verschenen in 1979 maar voor de heruitgave zijn de opnames geremastered. Het geluid is er behoorlijk op vooruitgegaan. Het album is geperst op donkerblauw vinyl en wordt uitgebracht in een beperkte oplage.
Uiteraard vanaf 21 mei 2021 ook verkrijgbaar bij: Muziekafdeling van Warenhuis Vanderveen te Assen.

avatar van nlkink
....en sinds een paar dagen is Live At Bellevue ook op standaard zwart vinyl verkrijgbaar...

avatar van nlkink
In september komt er een nieuw dubbelalbum uit van Cuby & The Blizzards, Grollo Blues, met opnames van diverse liveoptredens uit de periode 2000-2011. Zal worden uitgebracht op zowel vinyl als CD.


geplaatst:
Ben al Cuby ( 1966 ) fan van af het beging. Het is Nederlands beste Blues band.
Het beste album van C+B Is Groeden Uit Grollo ( 1967 ) met het beste nummer er op
LP Kant 1 Track 2. CD Track 3. Somebody Will Know Someday ( 6:53 ). Ook mooi albums
zijn natuurlijk Desolation ( 1967 ). Het album wat volgens mijn is ondergewaardeerd
Simpel Man ( 1971 ). ook noog mooi albums zijn Applenockers Flophouse ( 1969 ).
Toe Blind To See ( 1970 ). Het laetare album Cats Lost. ( 2009 ). en natuurlijk het album
Grolloo Blues ( 2021 ). Te gekken live opnamen met mooi solo werk van Erwin.
Mooi nummer vind ik nog de Cover van Tony Toe White, No News Is Good News.
De uit voering van de Live DVD Live In South Africa 2002. MvL Gouda

Gast
geplaatst: vandaag om 21:33 uur

geplaatst: vandaag om 21:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.