menu
zoeken in:
avatar van Gerards Dream
Wyclef Jean wil in het Engels regeren

AMSTERDAM - Wyclef Jean wil Haïti in het Engels en Creool regeren als hij wordt verkozen tot president. Traditiegetrouw wordt echter Frans en Creool gevoerd in de Haïtiaanse politiek. Maar er zijn meer dingen waar Jean tegenaan loopt als Amerikaanse Haïtiaan.

Jean werd geboren in het Caribische land, maar verhuisde op 9-jarige leeftijd met zijn familie naar New York. De zanger spreekt daarom Creool, de moedertaal van Haïti, met een sterk Engels accent. Frans beheerst de zanger zelfs helemaal niet. Dit kan problemen opleveren als hij president zou worden.

Eisen

Ook het feit dat Jean als kind Haïti al verliet kan moeilijkheden geven. Een president moet minstens vijf achtereenvolgende jaren in het land hebben gewoond. Jean deed dat alleen als jong kind. Een achtkoppige commissie bekijkt deze week of de kandidaten aan de eisen voldoen. De verkiezing vindt 28 november plaats.

© Novum

avatar van Gerards Dream
Vermoeide Wyclef Jean in ziekenhuis

AMSTERDAM - Wyclef Jean is afgelopen weekend opgenomen in een ziekenhuis. De verwoede pogingen van de rapper om president te worden van zijn geboorteland Haïti hebben een zware tol van hem geëist. "Hij lijdt aan stress en oververmoeidheid, veroorzaakt door de acht zware weken die hij heeft meegemaakt", laat een woordvoerder van Jean weten.

De rapper mag het ziekenhuis deze week weer verlaten en moet het voorlopig rustig aan doen. Daarna wil hij zich volledig richten op zijn nieuwe album. De 37-jarige Jean maakte in augustus bekend een gooi te doen naar het presidentschap van Haïti. Zijn verzoek tot deelname aan de verkiezingen van 28 november werd echter afgewezen door de kiescommissie.

Beroep

Hij voldoet niet aan het criterium dat presidentskandidaten voor een ononderbroken periode van vijf jaar in Haïti moeten hebben gewoond. De rapper werd wel in Haïti geboren, maar woont sinds zijn kindertijd in Amerika. Jean liet aanvankelijk weten beroep aan te tekenen tegen de beslissing, maar besloot daar uiteindelijk van af te zien. Eerder deze maand maakte hij bekend zijn pogingen om mee te mogen doen aan de verkiezingen, definitief te staken.

© Novum

avatar van MAS
MAS
Hij staat dit jaar op Festival Mundial in Tilburg. Ik ben benieuwd of hij nog wat kan.

avatar van Rhythm & Poetry
Hij is gisterenavond beschoten en heeft nu een wond aan zijn hand. Verder zijn er nog geen details over het voorval en maakt Wyclef Jean het - naar omstandigheden - goed.

avatar van MAS
MAS
Ik las het op HHL. Gelukkig is hij alleen in zijn hand geraakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:16 uur

geplaatst: vandaag om 12:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.