menu
zoeken in:
avatar van Wolkenvanger
"Make invalids out of superman"

Een bijzonder avondje tussen gezellige babyboomers en jonger grut. Er werd gegeten. De bestellingen werden omgeroepen als ware het een bingo-avondje. De beefburgers zweefden door het knusse publiek. Natuurlijk een kwisje waar de Captain als aanleiding voor werd gebruikt. De muziek die werd gedraaid bevatte, zoals de Captain het noemt, veel "mamma heartbeat". Vlak voor het optreden werd eindelijk wat van "The Magic Band" gedraaid.

Het optreden bevatte voor mij een speciale herkenning: Frank speelde een doorgedraaide fan die opkwam in een rolstoel. Hij bleek zijn enkel gebroken te hebben. En daar zat ik met mijn herstellende enkel als Beefheart liefhebber. "Somebody's had too much to think".

De band was indrukwekkend. De nadruk lag op the "Shiny Beast" stuff. Dus niet al te freaky. Zo konden dus ook mensen genieten die niet al te bekend waren met Beefheart. De band speelde geconcentreed want de muziek is gelaagd en bevat veel wisselingen. Je werd er weer van bewust hoe knap die muziek in elkaar zit. Ontzettend genoten.

Call in "Shrink". Bijzonder geestige Frank Lammers, als fan die de weg kwijt was gaf bijna achteloos zijn psychedelische verbale kunsten ten beste die Beefheart zeker waardig waren. De teksten verwezen vooral naar het vroege werk van Captain Beefheart. Zowel in het Engels als vertaalt in het Nederlands.

Eigenlijk zou dit kennismakingsprogramma met het werk van Don Van Vliet verder uitgewerkt kunnen worden. Want vooral het latere werk verdient ook aandacht. Toen ik Frank Lammers bezig zag, hij stak een sigaret op ("Ashtray Heart"!!), en zijn associatie drift tot mij nam miste ik een verwijzing naar mijn geliefde "Doc at the Radar Station". of "Ice cream for Crow"...

Maar op het eind werd mijn kleinzielig zeurend gemis perfect ingevuld door Tres Manos die het programma besloot met een compositie voor electrisch gitaar: "Flavor bud Living"....Het publiek was even stil, onder indruk van zijn solo...en barstte toen enthousiast los ...Captain Beefheart and his Magic Band is, als vreemde eend in de (pop)muziek, hypes en modes verre overstegen...

Ik bestelde een bloed rode wijn en bracht in stilte een toast uit aan:
"The Host the Ghost the Most Holy"

Een goedmakertje van http://dewerelddraaitdoor.v... "I'm Booglarized You Baby"
door Magic Frank and his Beefheart Band.

avatar van Kronos
Don van Vliet is helaas niet meer. Een spijtig heengaan...

Captain Beefheart Dead At Age 69 | Rolling Stone Music - rollingstone.com


(afbeelding)


avatar van ðe waan
Is iemand bekend met het lijvige boek dat John French (Drumbo) heeft geschreven over Beefheart?

Stijn_Slayer
En ja hoor.

Bij Kroese lag de Beefheart aanbieding al klaar, en bij Waaghals hing The Spotlight Kid op LP op ooghoogte naast de deur.

avatar van citizen
In Muziek > Algemeen > The Artist Formerly Known As Captain Beefheart:

Beste MuMevrinden, Zoals jullie ongetwijfeld ter ore is gekomen, misschien zelfs wel gewoon via het NOS-journaal, is op 17 december jl. overleden één van de grootsten uit de muziek van de twintigste eeuw - al zal hij allerminst als zodanig herinnerd willen worden, hij was immers een levenskunstenaar - Don Van Vliet, ofwel Captain Beefheart.
Nu heb ik bij het forum 'Nieuws - R.I.P.' al gemeld dat dit een uitgelezen gelegenheid zou zijn om de geweldige documentaire 'The Artist Formerly Known As Captain Beefheart' uit te laten zenden door om het even welke Nederlandse zender. Deze docu is naar mijn weten slechts één keer uitgezonden op BBC 2 ergens in 1997. Dus dat wordt hoog tijd.
Vol van dit idee heb ik, via de mail, de VPRO en NTR (Uur van de Wolf) al aangeschreven. Die laatste kan je bereiken via het gastenboek van dat programma.
Misschien dat dit forumtopic ook het nodige gewicht in de schaal legt; ondersteun dit initiatief en ik zorg dat de redacties van VPRO en NTR hiervan op de hoogte worden gesteld.
Reageer en steun!!!!

avatar van Ataloona
Geweldig initiatief en het wordt inderdaad maar eens tijd dat die docu wordt uitgezonden.
Ikzelf heb hem nog nooit gezien, maar zo'n groot kunstenaar als de kapitein verdient het om op tv te komen met die docu!

Stijn_Slayer
Ik heb alleen die ene van Anton Corbijn gezien, dat is 'm niet toch?

kiriyama
Nee, het is een docu van ongeveer 45 minuten. Heb hem zelf op (bootleg) dvd met nog een paar tv-optredes van de kapitein. Zou wel mooi zijn als hij op tv kwam.

avatar van Deren Bliksem
Mooie woorden van Tom Waits voor Beefheart:

On Captain Beefheart… - antilabelblog.com

avatar van Rudi S
Misschien wordt deze mooie docu bedoeld van circa een uur
Captain Beefheart | Online Documentaries - online-documentaries.tv


avatar van VictorJan
Ben een tijdje terug eens aan Zappa begonnen, maar dat vond ik absoluut niks; ik vond het ronduit saai en hoorde niets speciaals aan die muziek (Hot Rats en One Size Fits All gehoord). Misschien is Captain Beefhaert wel iets voor mij? Met welk album begin ik?

Stijn_Slayer
Ligt eraan. Wil je eerst met zwembandjes, dan het debuut (= vooral ietwat vreemde bluesrock). Spotlight Kid en Clear Spot zijn nog wat toegankelijker. Of je duikt in het diepe met Trout Mask of Lick My Decals.

Met die twee platen heb je overigens pas 2% van Zappa's output gehoord en grofweg twee stijlen (Zappa speelde er nog heel wat meer). Ik zou 'm niet te snel afschrijven.

kiriyama
Zelf lijkt mij de beste instapper voor Beefheart 'Shiny Beast.' Veel vrij toegankelijke songs met onderhand wat van z'n meer experimentele sound. Als je in één album de verschillende kanten van Beefheart wil horen zou ik daarmee beginnen.

avatar van VictorJan
Het gaat me niet zozeer om welke het toegankelijkst is, ik heb er wel een aantal luisterbeurten voor over om het te gaan appreciëren. Misschien is waar ik op zoek ben de meest 'eclectische' plaat, waar zijn verschillende dimensies aan bod komen. Maar ik heb daarnet het debuut opgehad, en dat vond ik wel aardig. Voorlopig nog niet meer dan dat, maar ik blijf het nog even draaien.

avatar van Paalhaas
Ik zou gewoon meteen Trout mask replica proberen.

avatar van Ataloona
Eens, of eerst het evengoed geniale, doch toegankelijkere Safe as Milk (Bluesrock, weird as hell). Daarna gewoon Trout Mask Replica. Beefheart heeft toegankelijkere albums, maar dit zijn zijn beste albums. (daarna volgen Mirror Man en Shiny Beast)

Gast
geplaatst: vandaag om 09:09 uur

geplaatst: vandaag om 09:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.