menu

De Site / Algemeen / Netlabels

zoeken in:
avatar van Onderhond
... en geen albums die alleen te downloaden zijn. We begrijpen dat er steeds meer muziek buiten de traditionele paden wordt uitgebracht, maar voorlopig kijken we op dit gebied nog even de kat uit de boom.


Entity

Ik was eigenlijk in de veronderstelling (adhv eerdere discussies) dat netreleases ondertussen wel toegelaten werden. BoordAppel maakte mij erop attent dat dit nog steeds niet het geval is, wat zou betekenen dat 50% van mijn muzikale activiteit de laatste maand (en zo'n 30tal recente toevoegingen) geweigerd zullen worden vanwege dit regeltje.

Ik begrijp dat deze regel vooral slaat op het vermijden van Amateur Kees z'n zelfgemaakte MP3s, maar even kijkende naar het Entity label (waar het hier over gaat) schiet die regel toch duidelijk z'n doel voorbij.
* verzorgde site waarbij elke release voorzien is van een kort tekstje
* artiesten die ook op "normale" labels hun muziek releasen.
* normaal releaseschema, met nummering, en zo'n tweetal releases per maand, dat al een goeie twee jaar lang.
* voor elke release artwork, die menig officieel uitgebrachte release voor schut zet.
* muziek die kwalitatief erg goed meekan en soms gewoon veel beter is dan wat op "normale" labels uitgebracht wordt. Eén album heeft het zelfs tot in m'n top 10 geschopt.
* ze brengen ook betalend werk uit (als sponsoring, maar dus enkel downloadbaar), en hebben zelf merchandise (t-shirts)

Ik begrijp dat er graag algemeen geldende regels zijn, maar dit gaat mij dan toch net een stapje te ver. Dus stel ik voor om de kat even uit de boom te halen en de discussie omtrent netlabels weer even open te gooien

avatar van Goodfella
* er is een mailinglist om je op in te schrijven

* er is info te vinden over het ontstaan van het label

* er is een @[labelnaam] emailadres om contact op te nemen

* netlabels zijn de toekomst, dus laten we niet achter de feiten aanlopen

Natuurlijk niet allemaal valide die argumenten, maar ik sta dus achter Onderhond. Het zou ronduit jammer zijn dat de mogelijkheden en diversiteit die netlabels Musicmeter te bieden hebben werden weggeschoffeld.

De vraag 'wat is een netlabel en wat is Piets vette zolderkamershit' kan netjes naast een checklist gelegd worden om het verschil te bepalen lijkt me. Aanzetjes hierboven

Sietse
Ik sta er ook achter, met name omdat er naast entity nog heel wat meer. Enkele netlabels (thinner bijv. http://thinner.cc) hebben downloads van over de 5000 voor sommige releases (van de website, dus uiteindelijk na verdere distrubutie in p2p en welke andere manier dan ook) zou het wel eens het dubbele kunnen zijn.

Daarnaast zijn er ook labels die voorheen alles uitbrachten op plaat of cd en die ook zijn overgestapt op mp3. Dit omdat het ondertussen toch wel een zeer serieus medium is geworden.

Qua kwaliteit van de muziek doet het tevens niet onder aan cd of vinyl releases, er zijn vrijveel artiesten die beide uitgeven (zoals bijv. Marsen Jules, Ellende, Jos Smolders, Frans de Waard (freiband, kapotte muziek enz.) Vladislav Delay, A Beautiful Machine, Lackluster en vele meer)

Daarnaast is het gewoon de moderne tijd, je kunt er eindelijk als muziekliefhebber die graag mee wil gaan met de nieuwste ontwikkelingen op muziek gebied vrijwel niet meer om heen.

avatar van titan
titan (crew)
Lijkt me ook geen probleem zolang de toevoeger wat bewijsmateriaal (vergelijkbaar bij EP's) meestuurt.

Sietse
mij lijkt een label toevoegen toch al vrij veel bewijs, misschien zou een weblink ook nogwel ok zijn ofzo.

avatar van Yak
Yak
Ook als moderator heb ik eerlijk gezegd niet veel bezwaren, al vergt het misschien meer van de crew die extra moet opletten of de toevoeging onder de criteria valt. Vooral bij de eerste sloot releases van netlabels die worden toegevoegd moet even extra worden opgelet.

Vinden jullie trouwens het criterium van 'alleen werk waarvoor betaald moet worden' belangrijk? Misschien is dat nodig om de dunne grens tussen netlabels en bv. SoundClick aan te kunnen geven.

Sietse
mp3's waarvoor je moet betalen zijn uitdenboze als je het mij vraagt.

Het gaat voor mij om muziek die valt onder Creative Commons. (http://creativecommons.org/) dus echte netlabels en niet mensen die pretenderen mee te doen met de moderne tendens van netlabels, maar er dan wel meteen geld voor vragen (als bijv. itunes en bleep)

Sietse
ik zit trouwens wel met een puntje. Ik ben zelf een artiest die mp3 releases heeft gedaan, maar die zijn allemaal via mijn eigen website, dit vanwege enkele redenen:
1) ik was te lui om dingen naar labels te sturen
2) heb zelf een server voorhanden die snel genoeg is
3) ik alles in eigenhand wou hebben

Het zijn officieele releases voor mij, ze worden geregeld gedownload (met een maximum van ongeveer 500 van een album...das via archive.org)

jullie zien hem vast al aankomen...officiele releases (met recensies enzo) maar niet bij een label...... :/

avatar van Onderhond
Tja, laten we de randgevallen nog even buiten beschouwing laten, om het niet al te moeilijk te maken. Dat kan allemaal nog nadat de netlabels eventueel worden goedgekeurd

Vinden jullie trouwens het criterium van 'alleen werk waarvoor betaald moet worden' belangrijk?
Als je bedoelt, alles wat gratis mag niet op de site, dan vind ik dat erg belangrijk, aangezien een label als Entity alleen maar muziek gratis releast. Uit volgend statement (geplukt van hun website, blijkt ook dat dat verder niks met kwaliteit, wel met ideologie te maken heeft :

From our own background in electronic composition, we know that it has become increasingly impossible for experimental musicians not to
compromise their styles in order to have their music commercially released, either because of the narrowmindedness that accompanies commercialism in many ways or because of the narrowmindedness of the brainwashed listener. Besides that, it still takes months for something to get released/distributed so most of the time a release is relatively old by the time it is out.

Netlabels are a solution for all of that and more. All music is legal, free of charge, copyrights belong to the respective authors, no money is involved for us to run away with or for you to spend.

Ik zie dus niet in waarom gratis releases de site niet zouden opmogen, en anders heb ik je vraag niet goed begrepen

Sietse
das dus Creative Commons

avatar van Yak
Yak
Ok, ik zit niet zo in de netlabels maar alleen betaalde downloads is dus geen hanteerbaar criterium.

Komt de rest van de crew nog even meediscussiëren?

avatar van BoordAppel
Ik heb er niets over te zeggen, behalve dat ik het best zou vinden als we ze toelieten. Het wachten is op Jordy, die moet toch uiteindelijk een beslissing maken.

avatar van Goodfella
Yak schreef:
al vergt het misschien meer van de crew die extra moet opletten of de toevoeging onder de criteria valt.

Het gedeelte van de crew dat de meeste netlabel releases onder ogen zal krijgen vindt dat alleen maar hartstikke interessant, dus maak je daar niet druk over Yak

avatar van Onderhond
*bump*

En ?

avatar van T.O.
titan schreef:
Lijkt me ook geen probleem zolang de toevoeger wat bewijsmateriaal (vergelijkbaar bij EP's) meestuurt.


Dit is voor mij een absolute eis. Als de toevoeger zo graag wil dat de release op de site komt moet hij daar ook de moeite voor doen. Ik voorzie echter wel ellenlange discussies hierover.

Argumenten als "verzorgde website" en "het label heeft een eigen mailadres" vind ik erg slap eigenlijk. Gratis releases vind ik ook een moeilijk punt, dat zou dus betekenen dat bijvoorbeeld "Brandstof" van Opgezwolle en dingen van Duvelduvel [die allemaal artwork hebben overigens] alsook promo's ook op de site mogen.

Dat de artiesten op "echte" labels muziek hebben uitgebracht vind ik het belangrijkste criterium.

avatar van Onderhond
Dat de artiesten op "echte" labels muziek hebben uitgebracht vind ik het belangrijkste criterium.

Maar dat is op niveau van artiest, en het gaat hier over labels. En één release van een label toelaten omdat die artiest een album ergens anders uitgebracht heeft, en een andere release van hetzelfde label weren omdat dat niet het geval is, is een beetje idioot natuurlijk.

Sietse
goed punt van OH


avatar van Goodfella
Zwijgen is toestemmen.

Hebben we trouwens 'gezond verstand' al als criterium toegevoegd?

avatar van Yak
Yak
Dit breng ik (zeer) binnenkort weer aan de orde, momenteel is het eventjes te druk binnen de crew om ook meteen nieuwe soorten toevoegingen te lanceren. Even geduld dus nog.

avatar van Yak
Yak
En net als met de eigen beheer-albums gaan we het ook eindelijk maar eens proberen met netlabels. Criteria voor dit soort releases zijn misschien moeilijk, maar we hebben één groot voordeel: volgens mij zijn Onderhond en Goodfella de enigen die netlabel-releases kennen om te gaan toevoegen.

Ik kwoot wel even Goodfella: het gedeelte van de crew dat de meeste netlabel releases onder ogen zal krijgen vindt dat alleen maar hartstikke interessant. Jij bent dus ook de sort-of netlabel-mod omdat je er het meeste in thuis bent.

Ook hier geldt: geef bij toevoegingen duidelijke achtergrond-info over de release. Ik vind de punten die Onderhond en GF bovenaan hebben gezet wel goede handvaten om een label mee te beoordelen. Natuurlijk geldt dat wanneer een bepaald label toegestane releases uitbrengt, we niet bij elk album van dat label apart hoeven te gaan beoordelen of die er dan ook op mag.


Sietse
Yak schreef:
En net als met de eigen beheer-albums gaan we het ook eindelijk maar eens proberen met netlabels. Criteria voor dit soort releases zijn misschien moeilijk, maar we hebben één groot voordeel: volgens mij zijn Onderhond en Goodfella de enigen die netlabel-releases kennen om te gaan toevoegen.


En Sietse die zelf uit de Netscene omhoog is gekomen en daar nog steeds heel erg nauw mee is verbonden (ben bijv. zelf momenteel hard bezig met anderen om soulseek records weer wat op te vijzelen, om maar eens iets te noemen) :O:O:O:O:O

avatar van Yak
Yak
Excuus... Onderhond, Goodfella en Sietse!

Sietse







ben alvast begonnen met nog maar een netrelease toe te voegen...als ik me morgen verveel ga ik morgen heel veel toevoegen.

avatar van Goodfella
Oké dan!

avatar van Onderhond
En goed werk dat die Goodfella levert

avatar van herman
In Genres > Electronic > Netlabels: Phonocake:

Iemand toevallig bekend met dit netlabel? Of andere netlabels met fijne electronica (in de electro/ambient/minimal/techno/bla-hoek)? Volgens mij zijn het er nogal veel en ik zie nu al door de bomen het bos niet meer.

avatar van Yak
Yak
Hier worden er een paar genoemd (al loopt dat topic ook snel de kant uit van 'staan we netlabels toe op MuMe').

Even Phonocake checken.

avatar van herman
Toevallig heb ik gisteren voor het eerst iets van Entity gehoord en dat ging meteen naar 4,5*.

Da's er dus eentje die ik ook moet gaan uitpluizen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:47 uur

geplaatst: vandaag om 15:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.