menu

Genres / Electronic / Beste Dark Ambient?

zoeken in:
avatar van Onderhond
Ik vind de terminologie soms handig, aangezien ik toch een verschil zie tussen rustiger dronewerk van een Lustmord en het wat gedistorte werk van een Wilt. Heeft vooral nut bij het "ontdekken van nieuwe muziek in dezelfde stijl van".

Probleem is een beetje dat niemand weet wat bepaalde termen juist inhouden en iedereen er zijn eigen interpretatie aan geeft natuurlijk.

Sietse schreef:
Ik zou zeggen luister naar Lustmord - Heresy en je weet wat Dark Ambient is (ook brighter death now is een goed voorbeeld)

zal ik doen, bedankt voor de tip!

Sietse
Onderhond schreef:
Ik vind de terminologie soms handig, aangezien ik toch een verschil zie tussen rustiger dronewerk van een Lustmord en het wat gedistorte werk van een Wilt. Heeft vooral nut bij het "ontdekken van nieuwe muziek in dezelfde stijl van".

Lustmord rustiger dronewerk...zeker het nieuwe werk. Zitten paar platen bij die namelijk behoorlijk heftig zijn (het oudere werk dan heh)
Wilt is natuurlijk wel anders ja, ook veel meer glitch invloeden ofzo.

Onderhond schreef:
Probleem is een beetje dat niemand weet wat bepaalde termen juist inhouden en iedereen er zijn eigen interpretatie aan geeft natuurlijk.

Daarom juist dat ik er soms niet goed van word....snap er geen drol meer van

Maar inderdaad is het soms ook wel handig...al zijn genre overstijgende termen zoals drones weer heel onhandig om een genre aan te duiden...mooi voorbeeld: troum gebruikt drones en is ambient...velvet uunderground gebruikt drones maar is geen ambient (verre van zelfs)
Maar goed, i get the point.

lambf
Ik heb deze muziek geluisterd, en eigenlijk vindt ik het wel leuk .
(al weet ik niet helemaal of het nou Dark Ambient is of dat er op lijkt)

avatar van Sanvean
Safri schreef:
Ach, dit label is erin gespecialiseerd: http://www.coldmeat.se/home.html

Neem gerust eens een kijkje op deze vrolijke site:)

Cold Meat vrolijk.

Maar er staan wel weer interessante tips hier, ik wil nog steeds meer (dark) ambient dus we gaan opzoeken maar weer!

avatar van Nakur
Deaf Center!

Sietse
das geen dark ambient...hoe komen mensen daar toch bij....

avatar van Sanvean
Ben toch wel benieuwd naar Deaf Center in ieder geval.

Wat Dark Ambient precies is, tja dat is beetje lastig uit te leggen, zoals met andere benamingen (progressive rock bijvoorbeeld). Is het gewoon ambient die een beetje donker klinkt? De een heeft er een andere perceptie over dan de ander.

Wat ikzelf weet van "dark ambient" is dat het niet zozeer of alleen donker klinkende ambient is, maar meer dat het een soort stroming is die verwant is aan en/of afkomstig uit de donkere gekrochten van de metal-/ gothic-scene. Veel van de muzikanten en liefhebbers van die donkere klanken houden naast de hardere muziek ook wel eens van wat rustige klanken (om bij te komen, zeg maar).

Die zogenoemde rustige muziek (dark ambient, neo-folk/klassiek of pure gothic/electro zonder rock of metal) heeft in zoverre raakvlakken met de duistere gothic/metalscene, dat ze vaak door dezelfde liefhebbers worden geapprecieerd en dat muzikanten die dark ambient of neo-folk of iets anders produceren, regelmatig dezelfde muzikanten zijn die ook in een metalband spelen en er een projectje bij hebben (of meerdere). Verder worden, niet geheel toevallig dus gezien bovengenoemde feiten, veel dark ambient albums uitgebracht op dezelfde labels als deze, die ook metal/gothic uitbrengen. Dan denk ik aan het helaas ter ziele gegane Engelse label Misanthropy Records en aan het Duitse Prophecy Productions, dat daarna een deel van de inboedel van Misanthropy heeft overgenomen. Labels die naast metal en gothic ook neo-folk en dark ambient uitbrachten of brengen.


Met andere woorden, dark ambient heeft raakvlakken met en is wellicht zelfs afkomstig uit de duistere gothic/metalscene (de precieze oorsprong/geschiedenis ken ik niet zo hoor) en veel liefhebbers van duistere metal apprecieren ook donkere klassieke, folkloristische of ambient-achtige klanken die eens lekker rustig op het gemoed spelen.

Genoemd in dit genre door users als Sietse en Safri zijn onder andere Raison d'Etre en Brighter Death Now.

Veel plezier met deze vrolijke muzieksoort!

Sietse
hmm, ik zie hierboven een aantal woorden die ik niet fijn vind in verband met Dark Ambient, want mensen hebben vaak dat toch wel verkeerde beeld...

Sanvean schreef:
dark ambient, neo-folk/klassiek of pure gothic/electro zonder rock of metal.SanveanWat ikzelf weet van "dark ambient" is dat het niet zozeer of alleen donker klinkende ambient is, maar meer dat het een soort stroming is die verwant is aan en/of afkomstig uit de donkere gekrochten van de metal-/ gothic-scene. Veel van de muzikanten en liefhebbers van die donkere klanken houden naast de hardere muziek ook wel eens van wat rustige klanken (om bij te komen, zeg maar).[/quote]
Dit klopt dus eigenlijk gewoon helemaal niet.
Dark-Ambient komt gewoon voort uit de Ambient, Noise, Avant-Garde en Industrial scene (en dan bedoel ik niet die industrial van tegenwoordig, maar dingen zoals Throbing Gristtle en Whitehouse) wat terug te horen is in het gebruik van metaalgeluiden. Dat veel gothics en metal mensen dit leuk vinden komt inderdaad door de sfeer. Het is echter een misverstand dat Dark-Ambient van oorsprong iets heeft met Gothic of Metal. Artiesten zoals Lustmord en VidnaObmana (die toch wel aan de basis liggen van de Dark-Ambient) komen beide voort uit de Noise/Industrial Scene (Lustmord is ooit begonnen bij SPK eind jaren 70 of begin jaren 80, en later solo gegaan, VidnaObmana is altijd solo artiest geweest (die wel heeft samengewerkt met anderen zoals Steve Roach) en maakte in het begin (jaren 80) met name zware noise sculpturen en drones, wat later evolueerde naar oa. Dark Ambient, meer drones en gewone ambient)

Sanvean schreef:
Met andere woorden, dark ambient heeft raakvlakken met en is wellicht zelfs afkomstig uit de duistere gothic/metalscene (de precieze oorsprong/geschiedenis ken ik niet zo hoor) en veel liefhebbers van duistere metal apprecieren ook donkere klassieke, folkloristische of ambient-achtige klanken die eens lekker rustig op het gemoed spelen.

Veel metalheads vinden inderdaad dit soort dingen wel leuk, maar dat is pas iets van de laatste jaren. Daarnaast wil ik even heel duidelijk maken dat Neofolk en Neoklassiek en al die gothic onzin helemaal los staan van de Dark-Ambient.
Artiesten zoals Mortiis, Arcana en Sophia (eigenlijk het gros op Coldmeat industries en Old European Cafe) hebben helemaal NIETS met Dark-Ambient te maken, alleen zijn mensen uit de metalscene dit zo gaan noemen. Helaas durf ik wel te zeggen, want het geeft een heel verkeerd beeld van wat Dark-Ambient nu precies is. Want het heeft niets te maken met sprookjes, vampieren, middeleeuwen, satanisme, occultisme en klassieke muziek...

Dark-Ambient is ontstaan uit een drang naar experiment, grenzen verleggen en andere geluiden creeëren met in het achterhoofd hetzelfde doel te bereiken als dat met "gewone" ambient wordt gehaald.
Dark Ambient draait om het maken van zware soundscapes, drones, ruis enz. en niet om het toevoegen van klassiek aandoende orkestraties.

avatar van Sanvean
Arcana is inderdaad geen dark ambient. Maar wel heel mooi.

Ik ken die hele industrialscene ook verder niet, dus je zou best gelijk kunnen hebben zonder dat ik dat gelijk kan verifieren. Ik zei ook "wat ik er van weet" maar dat hoeft natuurlijk ook niet zoveel te zijn.
Wat mij betreft is het ook helemaal niet zo belangrijk verder, als er maar muziek is waar ik wat mee kan en die ik graag mag luisteren. Verder vind ik al die naampjes ook niet zo belangrijk hoor.

De nieuwe Raison d'Etre klinkt wel weer fijn trouwens.

Sietse
hij is inderdaad erg mooi, maar het lijkt er wel op dat ie van zijn kerkgeluiden is afgestapt en zich in de richting van Lustmord beweegd. Niet echt meer zijn eigen geluid.

avatar van herbertwest
Ik vind Patashnik van Biosphere mooi

avatar van eviljoke
Heb bijna de hele catalogus van mystery sea toegevoegd en dat valt ook volledig onder de term dark ambient en drones. Alle cd's zijn wel gelimiteerd tot 100

Sietse
mystery sea

mooi label.

avatar van MJ_DA_MAN
Is ''Eluvium - Talk Amongst The Trees'' dark-ambient?

Sietse
nee, wel ambient.

beetje drones, beetje processing, beetje post-rock, veel guitar ambient.

Ik zal al dat je zocht naar enigzins vergelijkbare dingen...en die zijn er zeker wel.
Denk maar aan artiesten zoals Pan American (met name Quiet City), Stars of the Lid (en al de afsplitsingen), Ultrasound, Lamella, Windy & Carl (een beetje), Machinefabriek (de ep's slaap en zucht) om er eens enkele te noemen.
Let wel, ze hebben allemaal wel een erg eigen geluid en zijn dus ook zeker wel anders dan Eluvium, maar er zijn overeenkomsten.

Sietse
ohh vergeet ik Cordouan en Lars Blek nog (wat trouwens wel dezelfde man is)

Interesant topic. Aangezien ik al ontdekt heb dat ik dingen niet mag toevoegen als ik geen EXACT gooeie albumhoes kan vinden, vallen er veel platen af.
Zelf heb ik nog maar 1 ambient plaat origineel, een Raison plaat. De rest heb ok allemaal op pc, omdat het duur is, maar vooral ook omdat het vaak zo lastig te koop is.

Dingen die ik dus niet snel hier zal toevoegen op MusicMeter, maar wel de moete waard zijn:

Murderous Vision (album: The Times Without Gods)
I. Corax (vooral Cadaver Pulse)
Halo Manash ( Antra I-Vir en ook Syoma)
Camanecroszcope
AOEGA

_2M
Ik heb even wat exact goede albumhoezen voor je opgezocht (google doet wonderen):

Murderous Vision - The Times Without Gods

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://img186.imageshack.us/img186/1788/37496744af7.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.I.Corax - The Cadaver Pulse I: Sealed In A Radiant Larval Maelstrom

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://img239.imageshack.us/img239/4205/57890327js6.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.Halo Manash - Par-Antra I : Vir

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://img186.imageshack.us/img186/6524/62408593fv4.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.Halo Manash - Syoma

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://img118.imageshack.us/img118/5962/67201146ur6.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.Camanecroszcope - Echoes Ov A Beckoning Arcanum

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

http://img239.imageshack.us/img239/5162/11163954kp6.jpg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.Sietse
Die Halo Manash albums zijn best aardig, met name die Par-Antra I : Vir kon mij wel redelijk bekoren.

Oh erg bedankt. Die Par Antro van Halo is niet goed te krijgen denk ik qua maat, maar daar zal ik nog even naar kijken.
Ja ze zijn vooral apart omdat ze met instrumenten werken.
I. Corax is ook wel erg goed, meer drone dark, aagezien er weinig verandering in zit, maar ik vind het erg mooi.

_2M
ThirdEyedCitizen schreef:
Die Par Antro van Halo is niet goed te krijgen denk ik qua maat

Die is al goed. Alleen de breedte heeft een restrictie.


thejazzscène

aaah Murcof ken ik wel. Valt dat onder dark ambient? hmm tzal wel. Heeft wel goeie dingen inderdaad

Sietse
nee, Murcof valt niet onder de Dark Ambient.

thejazzscène
Jawel Sietse. Dat laatste album al gehoord?

tangmaster
Tja op mp3 gehoord en dit is weldegelijk Dark ambient.

http://194142434445.blogspot.com/index.html

Dit is nog een interessante Blog, veel Nurse With Wound gerelateerd. Ik weet neit of het heir goed staat, maar het staat in iedersgeval zichtbaar voor mensen die hier interesse in (zouden moeten) hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:36 uur

geplaatst: vandaag om 00:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.