menu

Hier kun je zien welke berichten Njal als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dýrðin - Dýrðin (2006)

Alternatieve titel: Dyrdin

3,5
Een IJslands bandje. Ditmaal geen muziek om melancholisch bij over een lavaveld te staren, maar elf korte uptempo nummers met een rammelende gitaar en een pieporgel. Een beetje als Blondie in hun begintijd (Denis Denis). Leuke plaat.

Gargandi Snilld (2005)

Alternatieve titel: Screaming Masterpiece

3,0
Screaming Masterpiece is de soundtrack van de gelijknamige film. Hierin proberen de makers antwoord te geven op de vraag waarom een klein land als IJsland zoveel goede muziek voortbrengt. Helaas blijft de film steken in oppervlakkigheid en is het meer een soort lange videoclip met tussendoor reclames voor Icelandair. Voor antwoord op de vraag kan men beter het boek "Waking up in Iceland" van Paul Sullivan lezen.
Voor de soundtrack zijn de meest afwijkende bands uit de film weggelaten zoals rappers Quarashi en metalband Minus. Hierdoor blijft er een vrij homogene groep van populair-alternatieven over. Bjork is drie keer vertegenwoordigd (waarvan één keer met de Sugarcubes), en hetzelfde geldt voor Sigur Ros. Daarnaast bijna allemaal bands die een paar jaar geleden enige populariteit in het buitenland hadden zoals Bang Gang, mum, Apparat Organ Quartet en Mugison. Muzikaal is het dus in orde, al had dat het nummer van die schreeuwlelijk Ghostigital wat mij betreft vervangen mogen worden door elk ander nummer uit de film. Toch kan de CD me niet bekoren, omdat bij de selectie de commercie voorop lijkt te hebben gestaan. Daarom maar drie sterren.