menu

Hier kun je zien welke berichten Deren Bliksem als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Vayndog - Zadar (2018)

4,0
Ergens in 2015 stuurde Richard Veen (gitarist Rumbones) mij een mp3-tje van een liedje: Hibernation.

Nu, 3 jaar later, noemt hij zichzelf 'Vayndog' (https://www.facebook.com/vayndog) en heeft hij een album uit. 'Zadar' is de titel en ook Hibernation -wat meer ingekleurd- staat erop.
Afgelopen week heb ik het album aangeschaft (zowel op CD als LP te verkrijgen!!). Met o.a. een goede recensie van Lust for Life, was ik erg benieuwd geworden.

Naast 'Hibernation' was het nummer 'Pay the Busker' (prijszin: 'please stop conversation for the sake of talking') ook al bij me bekend.

Pay the Busker:
VAYNDOG - Pay The Busker (from the album ZADAR) - YouTube

En het stelt me niet teleur, sterker: dit is zo'n album waar je als Medelander (medeprovinciaaltje zelfs in mijn geval) trots op kan zijn.
Muzikaal is het heel goed in orde, gitaarspel is lekker en het geheel klinkt vrij rauw en doorleefd wat bij mij altijd bonus is. Een paar nummers eruit gelicht:

'Legless sod at the pool' (over een man zonder benen die in 'heilig' water wil, maar hiervoor geen geld heeft en er altijd 'fuckers who gets in before him' zijn) word ik zo blij van het saxofoonspel die subtiel in het liedje wordt gepompt.

LSATP:
VAYNDOG - Legless Sod At The Pool (from the album Zadar) - YouTube

De instrumentatie bij 'Frozen or Burned' is bijna Calexico-aans met een slide-guitar, marimba & cajon.
'Lemmy' is een ode aan.. nou ja, vul maar aan. Een Iggy-achtige sound, lekker nummertje maar mij iets te casual.
'Reborg yavago' is een heerlijk nummer, althans volgens mijn smaak. Lekker vaag, weinig structuur waardoor het liedje spannend en boeiend is.
Op de cd-versie (sorry, LP-puristen) staat een bonusnummer die geweldig is. Waarom niet als regulier nummer, Vayndog?? Over ontvallen (of toch niet?) muziekhelden. 'Hey mister, we ain't dead, we still got miles ahead'.

Al met al heb ik het schijfje toch wel 10x in het laatje geschoven en geen moment geskipt. Een aanrader dus, sowieso verdienen artiesten als hij onze steun. Al jaren bezig om het album te schrijven, op te nemen en uit te brengen in eigen beheer. Iemand met echte passie voor muziek.

Mochten jullie benieuwd zijn geraakt of ook deze man willen steunen, gewoon als fysieke muziekliefhebber, laat het weten; een ceedeetje is een tientje. En weet je, je krijgt er een sticker bij!