menu

Hier kun je zien welke berichten Bobbejaantje als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bing Crosby & Rosemary Clooney - Fancy Meeting You Here (1958)

4,5
Heerlijk plaatje. Waarom nog op reis gaan wanneer je Crosby en Clooney in de woonkamer hebt? Echte feel good music uit een ander tijdperk, toen de wereld nog geen dorp was en de afstand naar verre landen heel wat groter leek dan vandaag. In mijn geval was deze plaat onderdeel van een 10 cd box, een beetje een buitenbeentje met zijn diversiteit van stijlen, maar daarom niet minder aangenaam. Dergelijke plaat zou vandaag niet meer gemaakt kunnen worden wegens verloren gegane onschuld, laten we dus maar genieten van het exemplaar dat we ter beschikking hebben. Fancy Meeting Bing & Rosemary Here!

Dean Martin - A Winter Romance (1959)

Alternatieve titel: Holiday Cheer

5,0
Top. Een plaat die ik nooit beu raak. Easy listening op zijn best met de hartverwarmende bariton van Dean, strijkersarrangementen smooth als een sausje gegoten, geïnjecteerd met de sprankel van de naderende Kerst. Met deze plaat ben je er helemaal klaar voor. Laat komen die winter en Kerst, trek aan die pantoffels, schurk lekker aan bij de kerstboom en gezellig knetterend vuurtje met een glaasje bij de hand. Dean neemt je mee naar zijn winter wonderland waar geen plaats is voor zuurpruimen.

Kamasi Washington - The Epic (2015)

4,0
geplaatst:
Stellen dat dit album z'n naam niet gestolen heeft, is een understatement. Het soort muziek, het concept van tripel album en de graphic art roepen sterke associaties op met seventies jazz & fusion. Ik hoor Pharoah Sanders, John Coltrane en Donald Byrd (die koortjes), late Horace Silver (bij het soulgedeelte) langskomen in de aanwezige sounds en vibes.
Kamasi Washington lijkt me een enorm talent, alleen moet hij in de toekomst misschien eens nadenken over dosering De andere plaat die ik van hem beluisterd heb, duurt ook al een eeuwigheid. Maar dit soort muziek neem je best tot je op een moment dat je tijd hebt om mee te drijven op de uitgerekte klanktapijten.

Kurt Vile - b'lieve i'm goin down... (2015)

4,0
geplaatst:
Eerste kennismaking. Wat klinkt dit lekker. Meteen bij het eerste nummer de volumeknop hoger gedraaid, wat een goed teken is. Dit is een plaat van achteloos vakmanschap waarbij Kurt Vile hooks uit de mouw schudt die zich moeiteloos in mijn brein vasthaken. En nergens klinkt het geforceerd of gekunsteld, maar altijd naturel met uitgebalanceerde arrangementen. Een verademing in tijden van de gepimpte sounds die ons bij de vleet omringen. Alsof je buurman een bluescountryvirtuoos blijkt die voor jou z'n liedjes komt spelen in je veranda met zicht op de prairie, zo klinkt dit

Louis Armstrong - Louis and the Angels (1957)

3,0
Dit is het equivalent van de jaren '50 Hollywood feel good movies, dus een soort feel good record. De scherpe kantjes zijn afgevijld en maken plaats voor een bed van hemelse koren en gewillige strijkers, waarop Louis zijn ding doet met raspende stem en karakteristieke uithalen op de trompet. Meer pop dan jazz maar ongeacht de categorie een plaatje ter ontspanning van geest en lichaam.

The Zombies - Odessey & Oracle (1968)

5,0
Perfect album van deze Britse popband. De ene na de andere parel, en een fantastisch geheel. Zet dit maar naast het beste van The Beatles. Ik heb het geluk gehad om The Zombies een tiental jaren geleden nog aan het werk te zien tijdens een reünietour en ze waren nog steeds in vorm. Colin Blunstone heeft zo'n zachtfluwelen stem uit de duizend... en aan dat optreden heb ik nog een gehandtekend exemplaar van deze klassieker overgehouden. Koesteren.

Typhoon - Lobi da Basi (2014)

4,5
geplaatst:
Eerste kennismaking. Wat een prachtplaat. Van bij de start heb ik de volumeknop aangedraaid om geen details te missen, wat ik niet vaak heb. Arrangementen zijn soms delicaat, maar altijd ingenieus. Een blazer of harmonica die langskomt, een warm seventiesorgeltje...
Heel belangrijk is ook de lekkere groove die over de plaat hangt, gaande van funky tot dub. Tsja dit is een erg muzikale plaat die op elk vlak integer overkomt. Heb niet echt naar de inhoud van de lyrics geluisterd maar de enkele flarden die ik bewust opving, klinken heel wel.