Bing Crosby - Merry Christmas (1955)

Alternatieve titel: White Christmas

Label: Decca

1. Silent Night (2:38)
  2. Adeste Fideles (3:11)
  3. White Christmas (3:06)
  4. God Rest Ye Merry Gentlemen (2:20)
  5. Faith of Our Fathers (2:55)
  6. I'll Be Home for Christmas (2:58)
  7. Jingle Bells (2:36)

met The Andrews Sisters

8. Santa Claus Is Comin' to Town (2:43)

9. Silver Bells (3:05)
  10. It's Beginning to Look Like Christmas (2:48)
  11. Christmas in Killarney (2:44)
  12. Mele Kalikimaka (Merry Christmas) (2:53)

avatar van metalfist
Je hebt van die mensen die helemaal opleven wanneer kerst nog maar van veraf te zien is (en het wordt elk jaar erger en erger precies, dit jaar was Halloween nog niet gepasseerd en er was al overal kerstversiering te koop), maar ik hoor niet in die categorie thuis. Wat ik wel graag doe, is me in rond die periode eens te amuseren met van die typische kerstplaten. Ik heb er niet zoveel in huis, enkel die van Bob Dylan staat me momenteel helder voor de geest, maar in de platencollectie van mijn vader vond ik deze White Christmas. Een album waar veel klassiekers in het genre worden gecoverd door de onmiskenbare stem van Crosby (al ken ik hem vooral als acteur die ook geregeld in de films zingt) en eerlijk is eerlijk: ik snap wel waarom dit na al die jaren nog altijd een populaire plaat blijft. Silent Night en Adeste Fideles lenen zich perfect voor zo'n autorit naar een kerstfeestje terwijl er wat sneeuw op je voorruit dwarrelt en net wanneer je denkt dat je het allemaal wel gezien en gehoord hebt, komen The Andrews Sisters op de proppen om terug wat meer pit in de nummers te brengen. Beetje jammer van de afsluiter Mele Kalikimaka, want voor mij past die niet echt in het geheel met de andere nummers. Geen idee of het aan mijn vinyl ligt of aan de opnames zelf, maar op sommige nummers (op God Rest Ye Merry Gentlemen valt het zeker op) zit een soort gekraak en geknetter dat me anders zou ergeren, maar nu krijg ik er zo'n soort van knisperig haardvuur-gevoel bij. Net zoals een kersttrui is dit iets dat je enkel maar bovenhaalt rond een bepaalde periode, maar ik denk dat ik deze vandaag nog wel eens ga opleggen.