Het aardige van posten bij albums waar nog maar heel weinig users hebben gepost of hebben gestemd, is dat er dan nog altijd een schone taak kan liggen eens flink diep op een album in te gaan.
Soms heb je daarin begrip voor het lage aantal geïnteresseerden en/of lage waardering, maar soms kan het ook een meer enthousiast verhaal opleveren, dat dan kan leiden tot (hopelijk) meerdere liefhebbers.
Eigenlijk had ik tot voor kort niets met Hot Chocolate. Een drietal verzamelalbums en de wetenschap dat de Engelse band rond zanger Errol Brown een tiental jaren altijd goedverzorgde singles heeft uitgebracht.
Eén van die vele singles van Hot chocolate, Emma, draag ik al jaren een warm hart toe als één van de betere singles die ooit is uitgebracht. Donker, prachtige baslijn, bijpassende dramatische tekst over de zelfmoord van een actrice (las ik later) en de geweldige vocalen van Errol Brown.
Emma is uit 1974, uit een tijd dat er geconcurreerd moest worden met De wilde boerendochtere van Ivan Heylen en The Cat crept in van Mud.
Pas recent kwam ik op de gedachte: je zult maar een cd hebben dat geheel bestaat uit nummers van het niveau Emma. Dan kom je, chronologisch gezien, uit op dit album, Cicero park.
Eigenlijk pas het eerste album van Hot chocolate, dat al wel sinds 1969 singles uitbracht. Dat maakt de nieuwe Cicero park (versie 2009) zo alleraardigst. Geheel mooi digitaal geremasterd is het album uitgebreid naar 2 cd's: Cicero park en één cd met alles wat zich heeft afgespeeld vóór dit album, met singles, b-sides e.d.
Op zich is dat al één ster extra waard, naast het prachtige Cicero park, dat inderdaad voor een deel bestaat uit gelijkwaardige nummers als Emma. Met name de opening met het titelnummer en Could have been born in the Ghetto is uitermate sterk, net als het later alsnog als single uitgebrachte Disco queen en Funky rock 'n roll.
Maar niet elk nummer haalt dat niveau. A love like yours en You're a natural high vallen dan toch door de mand.
Merkwaardig genoeg heeft 7T's (de platenmaatschappij van Cherry red Records die zich met 70's albums van EMI bezighoudt) de single Brother Louie, dat oorspronkelijk het album afsloot, vervangen door Bump and Dilly down. Brother Louie is dan wel weer op de tweede cd terug te vinden. Voor de beoordeling heb ik toch maar rekening gehouden met Brother Louie als afsluiter, mede omdat Bump and Dilly down één van de mindere nummers van dit album is.
Het is overigens geen goedkope hobby, de prijs van de eerste albums van Hot chocolate gaat (nu nog) naar rond de 20 euro. Ik geloof dat 7T's zich over Hot chocolate heeft ontfermd tot en met het album Every 1's a winner.
Maar al met al kan ik mij er prima mee vermaken, echt aardig om je eens in te verdiepen in een verdienstelijke band uit de 70's met onvermoede krachten. En wie houdt er nu niet van al die prachtige albums uit de jaren zeventig

?