Primal Scream - Vanishing Point (1997)

Label: Creation

1. Burning Wheel (7:06)
  2. Get Duffy (4:09)
  3. Kowalski (5:50)
  4. Star (4:24)
  5. If They Move, Kill 'Em (3:01)
  6. Out of the Void (3:59)
  7. Stuka (5:36)
  8. Medication (3:52)
  9. Motorhead (3:38)
  10. Trainspotting (8:07)
  11. Long Life (3:49)
avatar van Flipman
Gôh, dit album deed me meer dan enig album van The Jesus And Mary Chain, verbazingwekkend! Vooral het eerste nummer, "Burning Wheel," gewéldig!

avatar van c-moon
Een meesterwerkje van Gillespie & Co !!!!!!
De "Achtung Baby" of te "Exile On Mainstreet" van Primal Scream !

Een album met niets dan hoogtepunten... "Kowalski" (!!!).... "Star".... "Out of the Void"... het aardig wegrockende "Medication", de zalige Mötorhead cover "Motorhead" het alom gekende en lichtjes fantastische "Trainspotting"..... (ook gebruikt voor de gelijknamige film - of wat dacht u?)

"Burning Wheel" en "If They Move, Kill Em" zijn gewoon subliem!!!!

Primal Scream die van gitaarnoisebandje zich ontplooiede tot een band met een zeer rijke en eclectische sound... fantastisch... dit album is wat mij betreft het beste wat ze ooit gedaan hebben... ruige rockers, dromerige soundscapes, ingetogen, dan weer uitbarstingen.... bevreemend, dromerig, psychedelisch.. donker.... enfin, het is allemaal aanwezig en het resultaat is een prachtplaat.... een vette 5!!!!

avatar van dj maus
Op Star naar verluid de laatste opname die Augustus Pablo maakte voor zijn dood. God hebbe zijn melodica.

Heel sterk album.

avatar van platedraaier
Hier lijken alle stijlen van dit bandje samen te komen in een één creatieve eruptie van geluid. Dit is tot op heden de beste cd die ik van Primal Scream gehoord heb. Hoewel hij met "Screamadelica" vecht om de eerste plaats, is deze net even boeiender en vooral ook spannender.
Van dromerige lounge tot alle jazzy, bluesy, rocky en electro-pop dubhouse uitspattingen die je maar kunt bedenken.
De veelzijdigheid van dit bandje en deze cd is ongelooflijk. Vooral om dit op zo`n hoog niveau op één cd vol te houden is echt knap.
Eigenlijk ben ik het helemaal eens met c-moon.
5* is voor mij alleen voor de absolute top weggelegd, en dat redden ze dan nu nog net niet. Maar dan ook maar nèt niet.
Misschien als ik er volgend jaar nog zo over denk......
4,5* is deze cd dubbel en dwars waard.

avatar van CDrek
De hoes (en titel) geven goede indruk van de muziek...soundtrack-achtig (al dan niet onder invloed)...top!

Eén van de meest onderschatte platen van de jaren '90 eigenlijk. Een iconische hoes had wonderen gedaan.

Lv92
Track 5.

zalwelnikszijn!
In afwachting van het nieuwe album ben ik een paar dagen terug nog eens door hun discografie gaan bladeren. Dit is, voor mij, maar wellicht toch ook algemeen, een beetje een vergeten Scream album.

Ook leuk om te vermelden, las nog een interessant stuk (wel iets lang) over dit album:

Primal Scream . Webadelica - theprimalscream.com

Daar staat onder meer dat het album bedoeld was als alternatieve soundtrack voor de gelijknamige film uit de zeventiger jaren. En dat het een soort dub-album is. Naar aanleiding van de bovenstaande berichten over Augustus Pablo en soundtrack-achtig

De hoes ja, typisch jaren negentig.. Doet me denken aan Stoned & Dethroned van de Mary Chain.

Nu eindelijk dan de muziek: goed voorbeeld van de meer eclectische Scream die de plank raak slaat. Niet mijn favoriet (dat is XTRMNTR), maar zeer dicht in de buurt. Plaats twee mag hij gerust delen met Screamadelica.

avatar van ArthurDZ
Na Screamadelica eigenlijk het beste wat ik al van deze band gehoord heb. Vooral het duo Kowalski (geweldig, dat gefluisterde refrein) en Star maakten diepe indruk.

avatar van EttaJamesBrown
Voor vier eurootjes gekocht vandaag. Geld is niet meer wat het geweest is.

avatar van henkiev
Geweldige plaat!

avatar van Noere
Lekker afwisselend plaatje dat me een stuk beter smaakt dan screamadelica eigenlijk. Door het album zit een lome groove die op een bepaalde manier inderdaad ook wel bij de film past. Hoogtepunten zitten wel aan het begin met 1, 3 en 4 maar vervelen doet het nergens echt.

avatar van EttaJamesBrown
EttaJamesBrown schreef:
Voor vier eurootjes gekocht vandaag. Geld is niet meer wat het geweest is.

Yep, en per ongeluk voor enkele euri nog een keer gekocht. Wel een fijne plaat

dj@
geweldig album!

avatar van davevr
halfje omhoog tot de volledige score