Mighty Joseph - Empire State (2008)

Label: Urchin

1. The Uprising (4:25)
  2. Beast (2:45)

met Poison Pen

3. Out the Gate (4:51)

met Genesis

4. Kidz (N.Y.C.) (3:48)
  5. Blurr (2:45)
  6. Anything Can Happen? (3:26)
  7. Legend (4:15)
  8. Blood Sport (4:33)

met Vordul Mega

9. The Dark Ages (3:49)

met Murs

10. Criminal Tales (5:22)
  11. Pandora's Box (4:14)

met Double AB, Access Immortal en Swave Sevah

12. Night Life (3:08)
  13. General Stripes (3:09)
  14. Rock-It-Science (6:35)
avatar van Osiris Apis
Vast Aire en Karniege zijn Mighty Joseph. Het album is al te vinden op het internet.
En het klinkt erg goed. De track Legend is mijn favoriet.

Harco
Vast Aire vind ik zeer goed te pruimen; zal dit album dan maar eens gaan opzoeken.

avatar van Chrisseh
Ja, ben redelijk benieuwd, al hoewel ik me meen te herinneren dat ik de MySpace tracks niet echt veel vond.

Edit:
Hm, er staan nu nieuwe tracks op MySpace (de oude die ik had geluisterd komen helemaal niet op 't album, blijkt), en klinkt wel beter.
Trouwens, bij 'Invloeden' noemen ze ook G-Unit. Oi.

Gekkenhuis
Vast Aire komt echt op élk nummer waarop hij meedoet ongelooflijk goed. Cannibal Ox fans moeten dit zeker gaan luisteren.

avatar van MJ_DA_MAN
Waar klinkt dit (ongeveer) naar? Mocht het Cannibal Ox zijn, dan moet ik deze plaat helaas aan me voorbij laten gaan.

Gekkenhuis
Het grootste struikelblok bij The Cold Vein zijn natuurlijk El-P zijn producties . Die zijn hier niet op te vinden.

Voor de rest is het wel iets wat je van Vast Aire zou verwachten. Duister met keiharde lines.

We used to call dudes like you toys. Now we just melt the plastic

avatar van Osiris Apis
Dit klinkt idd qua productie niet als Cannibal Ox . De productie hierop is veel toegankelijker en meer basic hiphopbeats. Beetje vergelijkbaar met oude Cage of C-Rayz Walz.

avatar van MFPascal
Deze moet ik checken, ziet er goed uit.

avatar van jelmer19
Een erg sterk album..
Met tracks als ''Beast'' , ''Out the Game'' en ''Kidz'' opent dit album erg lekker.
Gelukkig wordt dit niveau vast gehouden met veel goeie nummers en blijft het album van hoog niveau. De producties zijn zeer goed verzorgd en ook de lyrics zijn leuk gedaan. Deze combinatie zorgt voor een fijn Hiphop album die ik zekerste weten veel vaker ga draaien dit jaar. Tot nu toe 1 van de betere releases van 2008 vind ik.

avatar van Rhythm & Poetry
Het beste album uit 2008 wacht ik gehoord heb (tot nu toe). Vast Aire is een ongeloofelijk goede rapper. Met een van de beste verses/lines in de scene op dit moment. Wat Osiris zegt zijn de producties een stuk toegankelijker dan op de Canibal Ox plaat. Zeker meer dan het checken waard MJ.

avatar van MJ_DA_MAN
Dan ga ik denk ik toch maar een poging wagen. Ik zie Murs ook al als featuring staan .

avatar van Chrisseh
Alhoewel ik van de MySpace tracks niet écht enthiousiast werd, moet ik 'm misschien toch nog wel checken als dit soort recensies hier in blijven rollen.

avatar van hiphopmaster
Mijn enthousiasme is na het aantal keer beluisteren van deze cd toch wel wat minder geworden. Er zijn hier en daar toch wel wat zwakke plekken te ontdekken. Ik was ervan overtuigd dat dit zeker goed was voor 4,5 ster, maar ik zit nu ergens rond de 3,5*.
Vast Aire is ook op deze cd de uitblinker en vertoont soms de genialiteit zoals ik die ken van Cannibal Ox.

Het album begint in ieder geval echt fantastisch met The Uprising. Met de zware blazer er doorheen krijg je een soort van onoverwinnelijk gevoel. Die beat past er ook perfect erbij. De zwakke plek in dit nummer is het ho-ho geroep. Jammer.

Beast vind ik een nummer dat snel gaat vervelen met die hoge bliepjes. Out the Gate is het meest toegankelijke nummer van deze cd en klinkt wel lekker.
Blurr is een teleurstellend nummer met die lichte beats.
Karniege spit het nummer Anything Can Happen? vol op een gevaarlijke beat met lekkere piano-sample eronder. Maar ook hier is het refrein vervelend.
Ook Blood Sport met Can Ox maatje Vordul Mega weet niet te overtuigen. En zo ook eigenlijk Crimanal Tales, Night Life, General Stripes en Rock-It-Science.

De uitschieters voor mij zijn: The Dark Ages met grootheid Murs, Pandora's Box, Kidz en Legend. Dit zijn echt grootste nummers.

Begrijp me niet verkeerd, dit is absoluut geen slechte cd, maar ik denk dat het lichtelijk overdreven is om dit al als DE CD VAN 2008 te bestempelen.

avatar van karsten janker
Lekkere plaat. Stukken luchtiger en minder donker dan Cannibal Ox. Geen claustrofobische hiphopbeats a la El-P maar rechttoe rechtaan hiphop met dope raps van Vast Aire. Het zal niet het hiphopalbum van het jaar worden maar wrs wel een van mijn favorieten. Toffe underground shit.

Oja, ik zie nergens G-Unit als invloed op hun MySpace maar als dat er stond dan was dat natuurlijk gewoon een geintje van die gasten

avatar van Gyzzz
username Karsten Janker en avatar van Fritz Korbach?

avatar van J.M.
Out the Gate heeft echt een heerlijke sample

Hier het origineel.

Er zijn maar weinig albumcovers die een diepe indruk kunnen achterlaten en de luisteraar uitnodigen om de CD te kopen. De drang om het album te luisteren en te ontdekken of de binnenkant net zo mooi is als de buitenkant van de hoes wordt dan onweerstaanbaar. Het album Empire State, van hiphopduo Mighty Joseph, kent zo’n hoes. Een indrukwekkend grote aap torent boven New York uit en doet denken aan de laatste momenten van King Kong op het Empire State Building.

Het duo, bestaande uit Vast Aire en Karniege, omschrijft Mighy Joseph met de volgende woorden: “That raw thing you get from us. The sound is raw, angry and large, like a crazy giant silverback we are the essence of a mad angry ape who knocks down buildings.” Kortom, Mighty Joseph staat voor keiharde hiphop, rechtstreeks vanuit New York City.

Wie de rapcarrière van Vast Aire enigszins heeft gevolgd is bekend met het Cannibal Ox project. Samen met Vordul Mega en producer El-P wist hij onder deze naam met The Cold Vein (2001) een moderne klassieker te creëren en drukte hij zijn stempel op de hedendaagse hiphop. Het doet dan ook deugd om te horen dat hij zijn talent voor het schrijven van keiharde punchlines op Empire State niet is verloren. Woordspellingen en metaforen van uitzonderlijke klasse vliegen je om de oren en Vast Aire is nergens op een zwakke verse te betrappen. U wilt een paar voorbeelden? Wat te denken van “We used to call dudes like you toys now we just melt the plastic” (Legend), “You can call me dynamite, we are gonna have good times with 30 seconds to blow” (Out The Gate) en “Grap the mic and rip your bones apart like Napoleon” (The Uprising). Dit is nog maar een kleine greep uit de tekstuele hoogstandjes die op Empire State te vinden zijn.

Aire’s enige solo nummer op het album, Legend, is hét toonbeeld van de kwaliteiten van Aire. Hij komt volledig tot zijn recht op de vreemde, doch vooruitstrevende productie van Madlib. Het is jammer dat Madlib alleen bij deze track achter de knopen zit, aangezien de overige beats zijn gemaakt door een flink aantal minder bekende producers zoals J-Zone (Rock-it-Science) en Melodious Monk (Kids [N.Y.C.]). De diversiteit aan producers gaat echter niet ten koste van de kwaliteit. De wisseling tussen rauwe bangers (zoals de possecut Pandora’s Box) en abstracte melodieën (Night Life) is juist uitstekend gekozen.

Karniege, die nog niet dezelfde mate van bekendheid heeft als Aire, weet zich ondanks zijn tekortkomingen ten opzichte van zijn partner prima te manifesteren. De balans tussen beide rappers is in optima forma. De heren zitten op één lijn qua gedachtegang en dat komt de muziek alleen maar ten goede. Vooral Kids [N.Y.C.], waarin de regering ervan langs krijgt, onderstreept de individuele klasse van beide MC’s evenals hun gave om gezamenlijk een dijk van een nummer te maken. In de geweldige wereld van hiphop zijn er maar weinig duo’s die zo natuurlijk aanvoelen.

De factoren die ervoor zorgen dat Empire State een meer dan uitstekende plaat is geworden zijn niet moeilijk aan te wijzen. De afwisselende en tevens uitstekende producties van Madlib, J-Zone en anderen, de meerwaarde van de gastartiesten (onder meer Murs, Poison Pen en Vordul Mega) en vooral de genialiteit van rappers Vast Aire en, in iets mindere mate, Karniege. King Kong mag dan zijn ondergang vinden op het Empire State Building, de aap die Mighty Joseph heet overleeft. Met vlag en wimpel wel te verstaan.

avatar van Frozen_Devil
Legend klinkt best al belovend.

raffael77
Deze cd is idd erg goed. Heb hem besteld en wacht er op.
Wat betreft J-Zone vind ik dat hij meer credits mag hebben omdat hij niet zo onbekend is als dat er geschreven wordt in de tekst.

Met zo'n 7 albums op zijn naam en veelal producties met griekse melodieën voor dieverse artiesten kan ik wel zeggen dat hij bekend is. Alleen soms is het te gaotisch en rauw waardoor zijn producties niet altijd lekker overkomen.

Wel mooi stukje trouwens Gekkenhuis.

Zelden iemand zo enthousiast zien schrijven over het album.

avatar van Osiris Apis
Mee eens, J-Zone vind ik ook vrij bekend. Maar ik vind zijn producties niet rauw. Vrij vrolijk altijd, met blije melodieen enzo.

Gekkenhuis
Goed in deze kringen kan hij best bekend zijn, maar over het algemeen denk ik dat de meeste mensen hem niet zouden kunnen plaatsen. Ik kan moeilijk bij een review aannemen dat iedereen alles kent.

avatar van J.M.
Ik denk dat ik dit tot nu toe het beste album van 2008 vind. Heerlijk album met 2 goede mc's en ik vind Karniege niks onderdoen voor Vast Aire. Ik had nog nooit wat van Karniege gehoord maar het is een goede mc die een lekker rauw stemgeluid heeft.
De cd begint erg sterk met 4 toptracks, vooral The Uprising is een top nummer. Verder vind ik Legend en The Dark Ages ook top.
Wordt wel 4* denk ik.

avatar van J.M.
Echt ''The Uprising'' is zo'n vette binnenkomer, nu al één van de beste nummers van 2008. Gruwelijk nummer!!!!!!

Gekkenhuis
The Uprising en The Dark Ages zijn beiden geproduceerd door Karniege, dat bied zeker perspectief.

avatar van Stapler
Ja ik vind het ook de mooiste beats.

avatar van misorabi
Vergeleken met Can Ox is dit niet erg veel. Maar ben dan ook wel een echte fan van ze.

avatar van j.b.b.l
Dit vind ik echt een ontzettend leuk album.Fijne beats(behalve Out the Gate,die vind ik een mindere beat hebben) en ook fijne rappers.Night Life vind ik ook een wat mindere nummer maar dit album blijft op hoog niveau.Mijn favorieten nummers zijn Blurr(echt een fijne beat) en The Dark Ages(dat komt ook vooral door Murs,hij komt weer ouderwets goed op dat nummer).Voorlopig een 4,0.Als de houdbaarheidsdatum lang is dan verhoog ik hem zeker.

avatar van Sjaakspeare
Al het geschrevene; de groepsnaam, albumnaam (dan moet je 'Empire State' even iets anders interpreteren) en de namen van de nummers, kun je in verband brengen met Stalin. Dat vind ik toch wel tamelijk curieus...

Leg eens uit?

D0dg3r
Verblijd ons met je theorieën.