Kayak - Coming Up for Air (2008)

Label: SMH

1. Alienation (3:55)
  2. Man in the Cocoon (2:53)
  3. Time Stand Still (3:21)
  4. Freezing (3:47)
  5. Medea (3:47)
  6. Daughter of the Moon (3:41)
  7. Undecided (4:09)
  8. Sad State of Affairs (4:23)
  9. About You, Without You (3:16)
  10. The Mask and the Mirror (4:45)
  11. Selfmade Castle (3:33)
  12. What I'm About to Say (4:24)
  13. Wonderful Day (3:44)
  14. Broken White (4:25)
  15. Coming Up for Air (6:12)
avatar van Marco van Lochem
"COMING UP FOR AIR" was het vijfde album sinds de come-back van Kayak en betekende tevens de terugkeer van Edward Reekers. In de eerste periode was hij op 3 albums te horen en op dit 13e overall album van Kayak mocht hij de lead vocalen delen met Cindy Oudshoorn, die sinds "MERLIN - BARD OF THE UNSEEN" deel van de band uitmaakt. In tegenstelling tot het vorige album is dit schijfje een terugkeer naar een regulier album, zonder concept dus. Er staan een aantal prachtige tracks op "COMING UP FOR AIR", waaronder het titelnummer, het stuwende "ALIENATION", het proggy "THE MASK AND THE MIRROR" en het door Oudshoorn fel gezongen "SELFMADE CASTLE". Een aantal rustige, midtempo en uptempo songs zorgen voor een gevarieerd album, dat wat mij betreft een flink stuk beter is dan "NOSTRADAMUS - THE FATE OF MAN", het minste album dat Kayak in zijn carriére gemaakt heeft...gelukkig, ze kunnen het dus nog!

avatar van BoyOnHeavenHill
Prima plaat op het snijvlak van pop en rock met vleugjes van het symfonische verleden. Leuk hoe naast de melodische rijkdom ook diverse teksten echt iets te melden hebben, met aparte onderwerpen (Medea !), een uitgebreid vocabulaire, alles elegant verwoord en met een uitstekende Engelse uitspraak gezongen – het meelezen van de teksten tijdens het beluisteren van de muziek resulteert bij dit album in mijn oren in een meerwaarde. Aan de minkant moet ik zeggen dat het niveau van de eerste vier nummers op de rest van de plaat lang niet altijd gehaald wordt, dat de gitaarsolo's niet altijd ergens heen gaan en dat de zang van Edward Reekers nogal bezadigd klinkt, zeker in contrast met het vuur in de uitstekende stem van Cindy Oudshoorn. En als ik buiten het openingskwartet nog twee hoogtepunten mag noemen: What I'm about to say zou zó aan Barbra Streisand aangeboden kunnen worden (ook al doet de titel me steeds denken aan Jesus Christ superstar: "I only want to say..."), en op het prachtige Broken white legt Reekers juist precies de juiste kwetsbaarheid aan de dag. Al met al toch een behoorlijk overtuigend en gefocust album.