Landscape - From the Tea-Rooms of Mars... to the Hell-Holes of Uranus (1981)

Label: RCA

1. European Man (4:24)
  2. Shake the West Awake (3:26)
  3. Computer Person (3:00)
  4. Alpine Tragedy / Sisters (4:46)
  5. Face of the 80's (3:30)
  6. New Religion (3:15)
  7. Einstein a Go-Go (3:27)
  8. Norman Bates (5:08)
  9. The Doll's House (5:20)
  10. From the Tea-Rooms of Mars...To the Hell Holes of Uranus (7:41)
  11. Eastern Girls * (3:17)
  12. It's Not My Name * (5:24)
  13. So Good So Pure So Kind * (4:26)
  14. You Know How to Hurt Me * (6:52)
'einstein a go-go' blijft een lekker eightiesnummer

Onbeminde en overschatte plaat. Waren hun tijd een paar jaar vooruit, hadden de voorlopers van de New Romance beweging kunnen zijn.
Pareltjes als European Man, Einstein a go-go (popkwiz a gogo, anyone???), face of the 80's, norman bates.
Deze band verdient een herkansing!!!!!

avatar van Dibbel
Eigenaardig plaatje toch.
Alles synthesizer, behalve hier en daar een echte, al dan niet fretloze, basgitaar.
Het is nogal minimalistische synthpop, met dikwijls vreemde teksten.
Einstein A Gogo en Norman Bates kwamen me weer bekend voor, maar hij staat weer onder en gaat weer eens een paar keer meer draaien.
Kom er wel weer op terug (in minder dan 11 jaar hopelijk).
Op vinyl, in nieuwstaat, Engelse persing.

avatar van RonaldjK
geplaatst:
Het Londense Landscape begon in 1975 en, experimenterend met synthesizers, debuteerde men in 1979 met Landscape. Omdat ik op reis ben door het land van new wave, sla ik dat album in die context over: pop met jazzelementen, dit alles in de digitale wereld van toen. Met de opvolger werd new wave omarmd, waarbij de popelementen bleven.

Op From the Tea-Rooms of Mars .... to the Hell-Holes of Uranus (de titel ná de puntjes is te vinden op de achterzijde van de hoes) klinkt een groep die liefhebbers van Visage, Ultravox en de debuutplaten van Depeche Mode, Duran Duran, Spandau Ballet en Yazoo zal kunnen smaken. Landscape legt echter de nadruk op instrumentale muziek, al klinken hier en daar zang of andersoortige vocalen.
Niet dat alles even spannend is, zoals het ietwat tuttebollige Computer Person met z'n vocoder en bijna schlagerachtige melodie. Maar opener European Man en Shake the West Awake trappen het album fris af.
Vreemde eend in de bijt is Alpine Tragedy Sisters, waarvan het eerste deel als goedkope muziek bij een tv-serie uit 1981 klinkt, om vervolgens te versnellen en z'n eigen ding te doen.

Landscape heeft een wat conservatievere aanpak dan de namen die ik zojuist noemde, maar weet toch te verrassen. Dat gebeurt eveneens in Face of the 80's, dat na een ietwat kitscherige eerste helft door het gezongen tweede deel toch indruk maakt. Via Einstein a Go-Go sluit Landscape weer aan bij andere namen uit die tijd. En inderdaad, #5 in de Britse hitlijst in april 1981. Net als in Norman Bates, als verkorte single #40 in juni dat jaar.
Zoals genoemd zijn er soms overeenkomsten met film- of tv-muziek, nadrukkelijk in de sfeer van die tijd. De heren durven zelfs langdurig met absurdisme te eindigen; het titelnummer duurt een dikke zeven minuten.

In mijn reis door new wave bevind ik me momenteel in 1981. Vorige halte was het verrassende The Pop Theory van Klang, het vervolg is bij de tweede van de punks uit Los Angeles genaamd X.