José James - The Dreamer (2008)

Soul / Jazz
Label: Brownswood

1. The Dreamer (7:04)
  2. Velvet (4:01)
  3. Blackeyedsusan (4:56)
  4. Park Bench People (6:03)
  5. Spirits Up Above (5:00)
  6. Nola (3:56)
  7. Red (5:16)
  8. Winter Wind (7:07)
  9. Desire (7:28)
  10. Love (5:26)
Warme soulvolle jazz die het best lekker doet bij mij maar er vooralsnog niet in slaagt om de loftrompet eens flink uit te steken.
Dat wil niet zeggen dat ik dus negatief ben, maar ik hoop er in de nabije toekomst nog net even meer in te zien dan 'aangename muziek voor op de achtergrond'.

avatar van Reijersen
Deze staat bij mij inderdaad ook nog op de te beluisteren lijst.

fredpit
Wat ik heb gehoord klonk eigenlijk best goed.

Hmm... Mischien dat dit (ook) meer iets is voor de R&B en soul liefhebber?

Zeer lekkere cd, voor een heerlijk avondje!

Hij heeft een heerlijke soulstem!

avatar van djarend
Prachtige plaat, lekker souljazz, niet helemaal mijn ding, maar topper in het genre, denk aan gill scott heron / terry callier

Langzamerhand sluipt deze muziek mijn huiskamer binnen. Waar het eerst nog een beetje op de achtergrond verbleef, daar drukt het zich steeds meer en meer naar voren en dat is uiteraard een goed teken.
Het begon van de week tijdens de album-opener: ik veerde op omdat er ineens een klik was. Hierdoor ben ik het album wat intenser gaan beleven en wist het steeds een beetje te groeien; laten we zeggen met tienden. Inmiddels kan er een halfje bij en staat er een respectabele 4 sterren genoteerd.

tuktak
pfoehhhh, dit is wel een mooi en intens album zeg. winter wind is een pareltje. die titel typeert de hele sfeer van de plaat wel een beetje, muziek voor binnen als het koud is buiten.

avatar van djarend
draaide hem afgelopen zaterdag in de winkel, als vliegen op stront, verkocht er in 3 kwartier tijd 10 van, zo'n goede plaat is het..... vind hem ook supertof maar dat zei ik al eerder

avatar van Reijersen
Dames en Heren muziekliefhebbers! Ik wil bij deze even uw aller aandacht. Laat uw kloppende muziekhart betoveren, laat het overnemen en vervullen met trots en enthousiasme. Want hier is José James!!!

Zang en jazz, dan hoor je snel de term easylistening voorbij komen. Maar nee hoor, deze man zingt de jazz, de echte jazz. Bijna achteloos, maar o zo talentvol en muzikaal bezingt deze man de liedjes. Het raakt je, verbaast je en laat je genieten. Vocaal, muzikaal en tekstueel is dit debuut van ongekend topniveau.

Het is heel simpel:
- Schaf dit (blindelings) aan, zet het op, sluit uw ogen en laat u meevoeren.

avatar van beruk
Ik zet net de luisterpaal aan. Na een minuut: Hmmmm Chet Baker meets Johnny Hartman.
Na twee minuten: more MORE! Ik ga Reijersen achterna naar de platenzaak. Tot ziens op de oude gracht bij de Jazz Winkel!
Nu vier nummers verder. oh jeah!!!

beruk schreef:

Ja inderdaad. Die onbezorgde, relaxte manier van zingen heeft wel wat weg van Chet Baker's manier van zingen.

avatar van martlybra
Oh, wat een heerlijk album! Nadat ik zijn optreden in Paradiso zag heb ik gelijk z'n album besteld!

(Hele Paradiso optreden is hier te bekijken: http://www.fabchannel.com/jose_james_concert)

tuktak
en dit is niet zomaar jazz, dit is jazz uit het jaar 2008. hip.

_2M
Heel relaxed dit. Vooral Velvet en Winterwind zijn erg aangenaam. 3,5* met kans op verhoging.

avatar van jelmer19
Woow, erg goed !!!!!
een genot om te horen dit..
ik heb em nu 1x gehoord en ik wil hem eigenlijk gelijk nog een keer luisteren

Harco
Dit is werkelijk prachtig.

avatar van jeroen1904
Erg leuk album en een aangename verrassing deze José James. Protegé van Gilles Peterson, en dat hoor je toch in de muziek. Maar zeer goed emuziek, een beetje jazz, een vleugje soul, de heerlijke stem van deze man. Ideaal om na een dagje stress op het werk op te zetten in mijn auto, ideaal om 's avonds te beluisteren met een sigaartje in de hand.

avatar van Nickstbo
Leuk , maar sommige liedjes mogen gerust worden ingekort , maar dat doe ik zelf...met de skiptoets.

avatar van Tabossi
Wow! Wat een prachtige plaat! Ik kom net terug van een studiereis naar New York en hang zodoende nog in een regelrechte roes van die prachtige stad. Niet gek dus, dat ik bij de opener, The Dreamer, een golf van kippenvelopwekkende deja vu's beleefde, waarin ik in gedachten afdwaal naar de rokende putdeksels in de donkere turbulente nachtstraten van de Big Apple. Ook de vervolgnummers weten we me op een geweldige manier in te pakken. Heerlijke vrije jazz, aangevoerd door een hemelse stem die het genre anno 2008 naar een hoger plan tilt. Subliem. Vijf sterren.

avatar van Biemo
Bij mij ook een 'wow!' Ik sluit me aan bij de positieve geluiden. Verder was ik ook erg gecharmeerd van de drummer, die tilt de cd naar een nog hoger niveau.

avatar van Chuck Taylor
Prima cd, heel sfeervol. 4*

Ik zag trouwens laatst een foto van José met een t-shirt aan van Appletree records. Vanwaar die connectie? Iemand?

avatar van Rinus
Erg lekkere en gerelaxte CD. Mooie produktie ook.

avatar van playitagainsam
connectie met appletree is, geloof ik, dj lefto. kan dit niet helemaal zeker zeggen, maar die man spreekt hem in ieder geval vrij vaak voor z'n show op studio brussel (dehop).

avatar van Biemo
Ik denk nu al te weten dat ik dit DE plaat van 2008 vind.

avatar van Will u.be
Superplaat!
Wel jammer dat Little Bird hier niet op staat...
Dat is pas een perfect nummer, wel zes sterren waard. Gelukkig staat deze wel op de nieuwe cd van Jazzanova!

avatar van LeRoi
Voor de muziekliefhebbers die zich (nog) niet aan de jazz hebben gewaagd, maar voorzichtig wel eens een stap in die richting willen nemen, is dit een prima instapper.
Sfeervolle plaat met prachtige vocalen van onze Jose (verrijking van het hedendaagse muzikale landschap). Bij 2 luisterbeurten doet de plaat/muziek mij qua sfeer denken aan 'Kind Of Blue' van Miles Davis (behoort tot mijn top 3 van beste Jazz-platen ooit) en qua zang toch wel aan Nina Simone (zelf groot liefhebber van haar plaat uit '66 'Wild Is The Wind')..
Kortom, deze plaat is een BLIJVER, dat kan ik na 2 luisterbeurten al wel vrij stellig beweren: 4 points to start with..

avatar van Woody
Heel relaxed album dit. Ik had dit album al een paar keer voorbij zien komen maar ik moet bekennen dat de man op de hoes mij met hele andere muziek deed associeeren. (Maar zo zie je maar weer; vooroordelen zijn nergens goed voor) Maar door het veelvuldig terug komen in de 2008 lijstjes dit toch maar eens gaan luisteren. Ik zie dit niet persee als een instapper in de Jazz. Daarmee doe je dit album wel wat tekort hoor. Wel toegegeven dat dit makkelijk wegluisterd. Vooral zijn zwoele stem doet het goed bij mij.

avatar van Rhythm & Poetry
Een fraai album dat goed gedragen wordt door de wat ouderwetste stem van José James. Ik mag er graag naar luisteren, ondanks dat hij me nou niet direct weet te raken. De producties krijgen dit voor een groot deel wel voor elkaar. Fraaie pianospel wordt goed afgewisseld met de nodige blazers; dit geeft een sfeervol geheel.

avatar van Osiris Apis
Het orgineel van 'Park Bench People' is trouwens van Freestyle Fellowship.
De versie van José James is ook erg goed, beter zelfs.

Damn! Damn!

Nu pas ontdekt, maar wat ontzettend lekker! Klinkt als ouderwetse jazz en draait weg als een tiet!