Coldplay - Parachutes (2000)

Label: Parlophone

5. Yellow (4:29)
  6. Trouble (4:31)
  7. Parachutes (0:46)
  8. High Speed (4:14)
  9. We Never Change (4:09)
  10. Everything's Not Lost / Life Is for Living (7:15)
  11. Careful Where You Stand * (4:45)
  12. For You * (5:42)
  13. Yellow [Acoustic Version from Jo Whiley's Lunchtime Social] * (4:16)
  14. See You Soon * (2:48)
titan (crew)
Het verschil met Meatloaf is dat Coldplay erin zal staan omdat het nou juist wel goede muziek is.

titan schreef:

Het zal er denk ik wel instaan, maar dat komt omdat het 'veilige' muziek is die niemand tegen de borst stuit en daarom vinden de meeste mensen het mooi. Ik noem dat niet mooi maar risicoloos en saai.

Niemand tegen de borst stuit ? Juist ja

gemaster schreef:

Ik denk bij risicoloos en saai eerder aan nummers als November rain en Angie. Dit is alles behalve veilige muziek.

titan schreef:

Dat ben ik niet met je eens. Je noemt nu 2 prachtige songs die misschien saai lijken omdat ze "dood-gedraaid" zijn. Dat risico loopt Coldplay ook wel vrees ik, maar ook die zal ik tot in lengte van dagen goed blijven vinden. En ik kan me best voorstellen dat anderen ze dan afschrijven als saai. Heel erg avontuurlijk zijn ze nu ook niet echt te noemen. Maar dat zijn vaak toch de blijvertjes.
En Coldplay vind ik geweldig. Saai of niet.

titan schreef:

Dit slaat als een tang op een varken. November Rain en Angie zijn echt geen veilige nummers. Een episch nummer dat bijna 9 minuten duurt als single uitbrengen is nou niet bepaald veilig.

titan (crew)
Dat is inderdaad gedurfd, maar qua muzikale inhoud is het niet echt bijzonder. Angie vind ik een doorsneeballad die voor mij op geen enkel punt bijzonder is.

gemaster schreef:

Hetzelfde kan ik van je #1 in je top 10 zeggen.

BoordAppel schreef:

Hetzelfde kan ik van je #1 in je top 10 zeggen.

Nee hoor.

Best wel. Onveilige muziek dringt niet door tot in top 30s en MTVzenders. "De massa" is dan misschien dom, ze zijn en blijven wel consequent.

Onderhond schreef:

Best wel. Onveilige muziek dringt niet door tot in top 30s en MTVzenders.

Radiohead heeft in Nederland geen hits gehad en hun video's worden wel zeeeeeeeer mondjesmaat gedraaid op MTV. Dat is wat betreft Coldplay toch wel wat anders. Overigens vind ik dit helemaal geen criterium.

avatar van starbright boy
Radiohead heeft wel degelijk hits gehad in Nederland. Creep, Karma Police en Street spirit hebben in ieder geval in de top 40 gestaan. Creep zelfs nog vrij hoog. Zeker de clips van OK Computer waren destijds heel erg vaak op MTV. Dat is pas later minder geworden. En dan zwijg ik nog over de album top 100.

Neemt niet weg dat Kid A een van de radicaalste platen van een veelverkopende band is die ik ken.

avatar van Onderhond
Het feit dat ik Radiohead ken zegt wel genoeg over hun populariteit denk ik.

Verder is er niks mis met veilige muziek natuurlijk, maar om Radiohead nu edgy of experimental te noemen ... da's toch een beetje teveel van het goede.

Onderhond schreef:

Het feit dat ik Radiohead ken zegt wel genoeg over hun populariteit denk ik.

nou, wel voor een band die toch bekend is bij het grote publiek. Kid A was voor de liefhebbers van Creep, Karma police en street spirit een behoorlijke schok. Tuurlijk, het kan altijd erger en experimenteler, maar je moet ook een beetje relativeren voor de mensen die niet zo breedbeluisterd zijn

ik ken zat mensen voor wie bon jovi het summum der hardheid is, die kijken ook altijd zeer vreemd op als ik Panzer Division Marduk door den speakers knal

Nee hoor.

Natuurlijk wel. OK Computer is net zo 'veilig' als de albums van Coldplay. Het staat niet voor niets op #1 in de top 100. En zoals al gezegd werd kwamen de clips erg vaak voorbij op MTV en de radio.

Onderhond schreef:

Nee Kid A was een mainstream plaat die geheel voorboorduurde op het succes van de vorige albums. Pfffffffff.

BoordAppel schreef:

OK Computer is echt niet zo 'veilig' hoor. Als je een 2 minuten durende monoloog van een computerstem in het midden van een album plakt, dan kan ik dat met de beste wil van de wereld niet 'veilig' vinden.

En om maar even een voorbeeldje uit de praktijk te geven: als ik een keer OK Computer aanzet terwijl mijn vrienden erbij zijn dan is het 1e wat ik krijg te horen: Wat een kattegejank. Als ik Coldplay opzette was het 1e wat ik hoorde: Hee dit klinkt lang niet slecht. Niemand heeft een hekel aan Coldplay omdat er gewoon niets aan te haten valt. Probleem is echter dat je na 5 luisterbeurten helemaal niets nieuws ontdekt en dat terwijl ik bij OK Computer na 60 luisterbeurten nog steeds nieuwe dingen ontdek. Dat is het verschil.

avatar van Onderhond

Niemand heeft een hekel aan Coldplay omdat er gewoon niets aan te haten valt.

In wat voor een wereld leef jij eigenlijk ?

gemaster schreef:

Toevallig ken ik iemand die Coldplay kattegejank vindt en Radiohead helemaal geweldig. Radiohead is net zo 'veilig' als Coldplay (we hebben het wel over OK Computer, Kid A is een ander verhaal) en daar kan een computerstem echt niets aan veranderen.
Ik vind het echt grote onzin om te zeggen dat dit 'veilige' muziek is en omdat het daarom in de top 100 staat. Zo kan ik nog wel iets verder gaan: alles in de top 100 is veilige muziek want veel mensen vinden het mooi.

Onderhond schreef:

In wat voor een wereld leef jij eigenlijk ?

In mijn wereld.

BoordAppel schreef:

Ik vind van niet. En dus komen we geen steek verder en lijkt het me het beste er maar over op te houden. Zoveel aandacht verdient Coldplay namelijk niet.

avatar van starbright boy
Onderhond schreef:

Mwoah, beluister Kid A (het nummer) of Treefingers eens. Toch wel vrij extreem voor een band die van een vorig album miljoenen verkocht. Het kan nog veel extremer en zeker experimenteler, dat weet ik ook wel.
Alleen al dat op Kid A vrijwel geen gitaar gebruikt is is al behoorlijk radicaal voor een band die bekend stond als een gitaarband.

BoordAppel schreef:

Het is niet alleen die computerstem... Het is feit dat Radiohead op OK Computer alle rock 'n' roll cliches binnenstebuiten keert, maar wel een geweldig gitaaralbum aflevert. Het klinkt op het eerste gehoor misschien vrij standaard, maar de liedjes zitten echt niet zo simpel in elkaar: ze staan bol van de subtiliteiten die je misschien pas hoort als je wat vaker luistert.

Met Coldplay heb ik zelf niet zo veel (alhoewel de Zea-cover van Clocks echt heel geweldig is), maar als ze dan toch met Radiohead vergeleken moeten worden dan eerder met Pablo Honey of The Bends.

Ik kan sowieso de hele coldplay/radiohead vergelijking niet volgen doordat het in mijn ogen compleet verschillende bands zijn. Ik vind coldplay veel meer te vergelijken met een band als U2.

JonnieBrasco
Kan ik inkomen Hobbes, het heeft inderdaad bijna meer van de effectiviteit, rust en helderheid van U2, dan van het populair-experimentele van Radiohead.

Don't Panic, ik vind het nog steeds een onsterfelijk openingsnummer, een schoolvoorbeeld van hoe een poprock-nummer moet zijn, eenvoudig en toch magistraal goed.
Als de piano-intro van Trouble begint denk ik wel eens van: "gatsie, weer dat nummer". Maar ben je eenmaal 2 minuten onderweg dan vind ik ook dat nummer zo goed van binnen, keer op keer weer.
High Speed is ook zo'n geweldig nummer, als ik die in een café hoor dan moet ik altijd even kwijt: "Hoor eens! High Speed!!".
De laatste twee nummers van dit album vind ik een beetje te saai en langdraderig, daarom 4,5* ipv 5.

Ik vind we never change juist een heerlijk rustig nummer, en het einde van het album vind ik ook top, na Everything's Not Lost zingtie nog ff wat.

coldplay is zoals het hier genoemd wordt inderdaad 'veiliger'.. het zijn gewoon de allersubtielste popsongs die geschreven zijn de laatste jaren. radiohead daarentegen heeft altijd al een eigen geluid gehad, en daarom zijn ze zo 'distinct' in hun geluid.. altijd net een stap voor qua sound, qua muziek, ten opzichte van andere bands..

avatar van Tommeh
Veilig of niet veilig, ik vind het gewoon fantastische muziek, waarin ik helemaal kan wegdromen. Dankzij "Spies" vind ik deze net ff mooier dan het 2e album.

Vandaag nog eens naar geluisterd. Wat een prachtplaat is dit toch. High Speed, Don't Panic, Spies...wat een meesterlijke songs. Geniaal...

Heb Coldplay - Without Parachutes (b-sides- gevonden. Is dit een officiele release of niet?